Velayet Davası
Velayet davası, çocuğun on sekiz yaşını doldurmamış ve velayeti diğer ebeveyne verilmiş kişilerin açacağı davadır. Çocuğunun velayetini talep eden kişi, velayetin değiştirilmesini, kendisine verilmesini talep edecektir. Taraflar arasında boşanma davası bulunuyor ve tarafların müşterek çocuklar var ise ayrıca velayet davası açılmasına gerek bulunmamaktadır. Velayet, boşanma davası devam ederken hakimin doğrudan gözeteceği bir konudur. Çocuğun menfaati ve yararı bakımından velayetin anneye mi babaya mı verilmesi gerektiğini araştırarak karar verecektir. Boşanma davası devam ederken geçici olarak anneye ya da babaya velayet hakkını verecektir. Boşanma sonucunda verilen velayet hakkı kötüye kullanılmış, hak yerine getirilmemiş olması halinde velayet davası açılacaktır. Velayet davası açmaya yetkili olan kişi yalnızca çocuğun annesi ya da babasıdır. Velayet hakkı yalnızca anne ve babanındır. Ayrıca velayet hakkı, evlat edinenin yine on sekiz yaşını doldurmamış olan evlat edinilenin üzerinde de hakkı bulunmaktadır.
Velayet Davası Nasıl Açılır?
Velayetin değiştirilmesi davası açılmadan önce muhakkak gerekli hukuki zeminin oluşup oluşmadığı değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme yapılırken, yani haklılık ortaya konurken, gelişigüzel belirlemeler değil, Kanun ve Yargıtay kararları doğrultusunda hareket edilmelidir.
Sonrasında velayetin değiştirilmesi davası dilekçesi hazırlanmalıdır. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi, genel dava dilekçe şartları ile birlikte bu davaya özgü usuli şartları da taşımalıdır. Dilekçe ile ilgili detaylara aşağıda değineceğiz. Ancak belirtmemiz gerekir ki bu dilekçe muhakkak bu konuda deneyimli avukatlar tarafından hazırlanmalıdır.
Velayet Hakkı Neleri Kapsar?
Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar. Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar. Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terk edemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz. Çocuğun adını ana ve babası koyar.
Ana ve baba, çocuğu olanaklarına göre eğitirler ve onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâkî ve toplumsal gelişimini sağlar ve korurlar. Ana ve baba çocuğa, özellikle bedensel ve zihinsel engelli olanlara, yetenek ve eğilimlerine uygun düşecek ölçüde, genel ve meslekî bir eğitim sağlarlar.
Boşanma Avukatı Verilen Bazı Hizmetlerimiz
- Genel Boşanma Sebepleri
- Anlaşmalı boşanma,
- Çekişmeli boşanma davaları.
- Velayet davası,
- Velayetin değiştirilmesi.
- 2828 – 5395 sayılı yasaya göre koruma kararı alınması,
- Koruma kararının kaldırılması.
- Aile konutu şerhi,
- Sağ eşe intifa hakkı.
- Analık – babalık davası,