Ölüme Bağlı Tasarrufun İptal Sebepleri Nelerdir? - Azim HUKUK

Ölüme Bağlı Tasarrufun İptal Sebepleri Nelerdir?

Ölüme Bağlı Tasarrufun İptal Sebepleri Nelerdir?

Ölüme bağlı tasarrufun iptali davası, ehliyetsizlik, irade sakatlığı halleri (yanılma, aldatma ve korkutma veya zorlama), tasarrufun içeriğinin, bağlandığı koşullar veya yüklemelerin hukuka ya da ahlaka aykırı olması ile şekle aykırılık hallerinde o ölüme bağlı tasarrufun iptali için açılabilir.

 

Ölüme bağlı tasarrufun iptali davası nerede açılır?

Ölüme bağlı tasarrufların iptali davaları asliye hukuk mahkemesinin görevi kapsamındadır. Yetkili mahkeme ise mirasbırakanın yerleşim yeri mahkemesidir.

 

Ölüme bağlı tasarruflar nelerdir?

Ölüme bağlı tasarruflar üç şekilde yapılabilir. Bunlar, resmî vasiyetname, yazılı vasiyetname ve her iki vasiyetnamenin yapılamadığı durumlarda sözlü vasiyetnamedir (TMK 531). Vasiyetname her üç şekilden biri ile yapılırken, miras sözleşmesi sadece resmî vasiyetname şeklinde yapılabilir (TMK 532).

 

Ölüme bağlı tasarrufların tenkisi nedir?

Tenkis davası, miras bırakanın yapmış olduğu ölüme bağlı tasarrufların veya sağlararası kazandırmaların saklı paylarını zedelediğini iddia ederek, bu hükümlerin geçersiz kılınması veya etkisinin hafifletilmesi amacıyla açılır.

 

Ölüme bağlı kazandırmalar nelerdir?

Ölüme bağlı tasarruflar vasiyetname veya miras sözleşmesi şeklinde yapılabilmektedir. Vasiyetname ise Resmi Vasiyetname, El Yazılı Vasiyetname ve Sözlü Vasiyetname olarak 3 şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Ölmeden önce miras nasıl bırakılır?

Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyandır. Vasiyetname, resmi memur (noter, hakim vs.) huzurunda yapılabileceği gibi miras bırakanın kendi elyazısı ile veya koşulları varsa sözlü beyan yolu ile de geçerli bir şekilde yapılabilir.

 

Tenkis davası hangi hallerde açılamaz?

Tenkis davası, miras bırakanın ölümünden önce açılamaz. Saklı paylı bir mirasçı, miras bırakanın sağken kendi saklı payını ihlal eden bir işlem yaptığını bilse dahi, buna dair miras bırakanın ölümünden önce dava açamaz.

 

Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?

Ölmeden evvel yapılan bağışlamanın satış işlemi gibi gösterilmesi ve bu satışın tapu kütüğüne şerh işlenmesi gerekmektedir. Aslında bu satış sözleşmesinin unsurudur. Yapılan bu satış işleminin muvazaa nedeniyle iptal edilmesi söz konusudur. Açılacak dava, muris muvazaasına dayalı tapu iptal davasıdır.

 

Babadan kalan miras zaman aşımına uğrar mı?

Madde 579 – İyiniyetli elmene karşı mirasçılık davası, davacının mirasçı sıfatıyla hak sahibi olduğunu ve karşı tarafın elmen bulunduğunu öğrendiği tarihten başlıyarak bir yıl ve her halde mirasbırakanın ölümünden veya vasiyetnamenin açılmasından başlıyarak on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir