CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu, Görevi yaptırmama suçu, kamu görevlisinin görevini engellemeye yönelik bir fiil oluşması durumunda kanunlarca verilen cezadır. Bu suçun varlığından bahsedebilmek için görev başında ve görevini yapmakta olan bir kamu görevlisine karşı suçun işlenmesi gerekir. Görevi yaptırmamak için direnme suçunun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi durumunda belirlenen ceza, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır.

 

 

Görevi Yapmamak İçin Direnme Suçunun Cezası

Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi hâlinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hâle koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.
Suçun, silâhla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Görevi yaptırmamak için direnme suçunun cezası; 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu aralıkta verilecek cezayı hâkim takdir yetkisiyle belirler. Hakim verilecek kesin cezanın oranını belirlerken suçun işlendiği yer, zaman, araç ve suçun işleniş şekli gibi hususları göz önüne almaktadır.

Türk Ceza Kanunu Madde 265;

(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(3) Suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranında artırılır.

(4) Suçun, silahla ya da var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(5) Bu suçun işlenmesi sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.

 

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçunda Şikayet Süresi, Uzlaşma ve Dava Zamanaşımı

Fail ile mağdurun, uzlaştırmacı marifetiyle iletişim kurması ve anlaşmasına “uzlaşma” denir. Görevi yaptırmamak için direnme suçunda uzlaşma prosedürü uygulanmaz. İşbu suç takibi şikayete bağlı suçlardan olmadığı için herhangi bir şikayet süresi de yoktur. Öte yandan, suçun temel şekli için öngörülen dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır.

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçunda Görevli ve Yetkili Mahkeme

Ceza hukukumuzda yargılamalar iki farklı mahkeme türünde yapılmaktadır: Asliye Ceza Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemeleri. Asliye Ceza Mahkemelerinin görevli olduğu ceza davaları ceza üst sınırı 10 yılı geçmeyen davalardır. Bazı suç tiplerinin yargılanması 10 yılı geçmese bile Ağır Ceza Mahkemelerinde yapılabilmektedir.

Görevi yaptırmamak için direnme suçunda yargılama yapmakla görevli mahkeme, kanuni tanımında belirtildiği üzere suç tipinin herhangi bir şeklinin cezası 5 yılı geçmediği için Asliye Ceza Mahkemeleridir.

Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

 

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir