Analık – Babalık Davası
Evlilik dışı çocuğun veya annenin açabileceği, baba ile çocuk arasında soy bağının kurulmasını sağlayan bir davadır. Çocuk ile ana arasında doğumla kurulan soy bağı baba ile birçok şekilde kurulur. Bunlar ana ile evlilik, tanıma ve babalık davasıdır.
Annelik davası nedir?
Doğum olgusunun varlığı soy bağının kurulmasını sağlar. Bu gibi hallerde kişinin analığın tespiti için analık davası açması gerekmektedir. Analık davası sonucunda çocuk ile genetik anne arasındaki soybağının tespiti için DNA testi yapılmaktadır.
Babalık davası kazanılırsa ne olur?
Babalık davası, evlilik dışında doğan çocuğun baba ile soy bağının kurulması için anne ve çocuk tarafından açılabilecek bir davadır. Bu sayede çocuk ile babası arasındaki ilişki resmiyete kavuşur ve soy bağına bağlı haklar ortaya çıkar. Mesela soy bağı kurulduktan sonra baba ve çocuk birbirinin yasal mirasçısı olur.
Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?
Çocuğun evlilik dışı doğduğu hallerde kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın velayeti annede kalır. Velayet annede olsa da bebeğin babasından doğan hakları geçerli olur. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınmaması durumunda ise anne tarafından babalık davası açılarak hukuki süreç izlenebilir.
Babalık davasında neler talep edilebilir?
Babalık davası anne tarafından açılırsa, ilgili çocuğun babası olduğu iddia edilen kişi ile çocuk arasında soybağı ilişkisinin tesis edilmesi talep edilir. Anne, doğum sebebiyle uğradı maddi zararların da giderilmesini isteyebilir.
Babalık davası kaç ay sürer?
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Çocuğu göstermeyen velayeti kaybeder mi?
Boşanma olmadan çocuğu göstermeme durumunda boşanma veya ayrılık davası açılmamış ve çocuk için velayet kararı alınmamışsa velayet anne ve babaya aittir. Bu durumda boşanma öncesi çocuğu göstermeyen ebeveyn savcılığa şikayet edilse de hakkında takipsizlik kararı verilecektir.
Babalık davasında DNA testi şart mı?
Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verir.” Kişi mahkeme kararına rağmen DNA testi yaptırılmasına rıza göstermediği takdirde HMK ve Yargıtay’ın yerleşik uygulaması gereğince zor kullanılarak test yapılmasına karar verilir.
Çocuğu babaya göstermemek suç mu?
Mahkeme tarafından çocuk ile velayeti almayan ebeveyn arasında kişisel ilişki kurulmuş ve bu karara aykırı davranılır ise velayet hakkını kötüye kullanan ebeveyn hakkında ceza verilebilir. Çocuğu kişisel ilişki günlerinde teslim etmeyen ebeveyn hakkında üç aylık tazyik hapsi ile cezalandırılma kararı verilecektir.
Instagram Hesabımız