Anlaşmalı Boşanma
Boşanma, çiftlerin karşılıklı olarak anlaşarak ve mahkemeye sunulan protokol çerçevesinde nafaka, mal paylaşımı ve çocuk velayeti gibi konularda anlaşıp evliliklerini yasal olarak sonlandırmalarıdır. Bu boşanma davası ile iki tarafında boşanması sonucu maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar konusunda mutabıka varmasıdır.
Boşanmaya ilişkin bütün hususlar konuşulup ortak karara varıldıktan sonra boşanma talepli dilekçeyle beraber anlaşmalı protokol hazırlanır. Eşlerden birisi anlaşmalı boşanma davasını açabilir (davayı ilk kimin açacağı önemli değildir); dava açıldıktan sonra diğer eş açılan davayı kabul ettiğine ilişkin beyana bulunmalı ve protokolü sunmalıdır. Çiftlerin dosyaya sunduğu anlaşmalı boşanma protokolünde hukuka aykırı bir durum ve taleplerin tam olması halinde duruşma günü verilecektir. Sözleşme, hukuka aykırı hazırlanmışsa sözleşme düzeltilmesi gerekir ve hukuka uygun düzeltim gerçekleştiği vakit duruşma günü verilecektir.
Tarafların boşanma avukatına vekâlet vermesi durumunda, kural olarak duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur. Çekişmeli boşanma davasından farklı olarak anlaşmalı boşanma davasında taraflar hazır bulunmalıdır. Hâkim her iki tarafı da dinleyip, hür iradeleriyle boşanma talebinde bulunduklarından emin olacaktır. Boşanmada taraflardan birinin davada bulunmaması çekişmeli davadaki gibi olağan bir durum olmayacağından, tarafların boşanma konusunda da anlaşması gerektiği ve hâkime sözlü olarak bunu belirtmesi gerektiğinden dava düşecektir.
Bu dava yaklaşık olarak 30 gün sürerdir. Boşanma kararının kesinleşmesi ve diğer tüm işlemlerin tamamlanması ise yaklaşık olarak 1-3 ay sürmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları
Evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalıdır.
Eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin, diğerinin davasını kabul etmesi gerekir.
Mahkeme tarafları bizzat ve aynı anda dinlemeli ve tarafların iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat getirmelidir.
Boşanma protokolü mahkemece uygun bulunmalıdır.
Boşanma Avukatı Verilen Bazı Hizmetlerimiz
- Genel Boşanma Sebepleri
- Anlaşmalı boşanma,
- Çekişmeli boşanma davaları.
- Velayet davası,
- Velayetin değiştirilmesi.
- 2828 – 5395 sayılı yasaya göre koruma kararı alınması,
- Koruma kararının kaldırılması.
- Aile konutu şerhi,
- Sağ eşe intifa hakkı.
- Analık – babalık davası,
- Soybağına itiraz ve iptal,
- Soybağının reddi.
- Akıl hastalığı,
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması,
- Fiili ayrılık,
- Bekleme(iddet) müddetinin kaldırılması.
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması,
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması,