İŞ HUKUKU - AZİM HUKUK

 

İş hukuku, ücret karşılığı çalışan işçi ve personelin çalışma koşullarını belirleyen önemli bir hukuk dalıdır. İşçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti ve hafta tatili gibi hakları bulunmaktadır. Bu hakların işveren tarafından eksiksiz bir şekilde ödenmemesi durumunda, işçilik alacağı davası ile işçiler haklarını arayabilirler.

İşçinin en az altı ay süreyle çalışmış olması ve işyerinde otuz veya daha fazla işçinin çalışıyor olması durumunda, işe iade davası açılabilmesi mümkündür. Ayrıca, işçinin sigortasının eksik yapılmış olması veya işçinin daha yüksek bir ücret aldığı halde düşük sigorta bildirimi yapılmış olması durumunda, sigortalılığın tespiti davası açılabilir.

İş kazaları ve meslek hastalıkları gibi durumlarda ise işçi, işyerine karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Normal şartlarda istifa eden işçi kıdem tazminatı hakkına sahip değildir, ancak yasal nedenlerle işten ayrılışında kıdem tazminatı talep etme hakkına sahip olabilir.

 

 

         İŞ HUKUKU DAVALARI

4857 sayılı İş kanununun getirdiği düzenlemeler sayesinde, çalışanların mağdur olması engellenmiştir. İşçilerin işçilik alacağından kaynaklı alacaklarının teminatı olan bu yasa, aşağıdaki hakların işveren tarafından ihlal edilmesi halinde dava açma hakkını düzenliyor. İş davalarına konu olabilecek işçilik alacağı davaları aşağıdadır.

 

 

AVUKATIN ÖNEMİ

İşçi avukatı, iş davalarında işçiyi temsil eden ve haklarının korunmasına yardımcı olan avukattır. Haksız şekilde işten çıkarılma durumları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş sözleşmeleri ve fazla mesai ücreti gibi konularda işçinin hukuki süreçlerini yönetir.

İşveren avukatı ise, iş davalarında işvereni temsil eden ve haklarının savunulmasına yardımcı olan avukattır. İşçi ve işveren arasında çıkan anlaşmazlıkların çözümü için İş Mahkemelerinde dava süreçlerini yürütür. Avukat, işçi veya işverenin hakları ve talepleri doğrultusunda hareket ederek davaların sonuçlandırılmasını sağlar.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

İLETİŞİM

GAYRİMENKUL HUKUKU - AZİM HUKUK
GAYRİMENKUL HUKUKU – AZİM HUKUK