Velayet Değişikliği İçin Ne Yapmak Gerekir?
Velayeti elinde bulundurmayan taraf, velayet değişikliği sebeplerini ve delillerini içeren dilekçe ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme ise çocuğun oturduğu yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak velayet değiştirme davalarında kesin bir yetki kuralı bulunmamaktadır.
Velayet Değiştirme Kaç Gün Sürer?
Dava çeşitleri içerisinde yer alan velayet davasını sonucu alma süresi mevcut aşamalar doğrultusunda önemlidir. Genel olarak velayet davası süreci içerisinde basit yargılama sistemi uygulanmaktadır. Günümüzde gerçekleşen velayet davaları sonuçlanma konusunda makul sonuç süresi 209 gün olarak kabul ediliyor.
Velayet Hangi Şartlarda Değişir?
Velayetin değiştirilmesi için bir olayın olması ve bu durumun velayet görevini aksatmış olması gerekir. Bu durum velayetin değiştirilmesini velayetin kaldırılmasından ayırır. Çünkü velayetin kaldırılmasında velayet görevinin ağır bir şekilde kötüye kullanılması veya aşırı bir şekilde ihmal edilmiş olması aranır.
Velayet Davası Kaç Celsede Biter?
Velayet davalarının kaç celse süreceği davanın içeriğine bağlıdır. Ortalama bir velayet davası 3-4 celsede bitebilmektedir. Bazı durumlarda hakimin izinli olması, tarafların mazeretli olması halinde bu süreç uzayabilmektedir.
Aldatmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Aldatan eşe velayetin verilip verilemeyeceği, çocuğun üstün yararına bağlıdır. Bir eşin diğerini aldatması boşanma davasında ağır kusur olsa dahi, çocuğun velayeti açısından sadece buna bakarak karar verilemez. Yani aldatan eşe velayet verilir mi sorusunun cevabı çocuğun üstün yararıdır.
Velayetin Kaldırılması veya Değiştirilmesi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
1. Görevli Mahkeme : Velayetin kaldırılması, velayetin eşlerden birinden alınarak diğerine verilmesi (velayetin değiştirilmesi) ve kaldırılan velayetin geri verilmesi davalarına bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemesi olarak düzenlenmiştir.
2. Yetkili Mahkeme : Velayetin değiştirilmesi veya kaldırılması davası hukuken çekişmesiz yargı işi olarak kabul edilmektedir (HMK m. 382/2-b-13). Çekişmesiz yargı işleri için talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir (HMK m.384). Bu durumda, velayetin değiştirilmesi veya kaldırılması davası iki farklı yetkili mahkemede açılabilir:
Velayetin kaldırılması veya değiştirilmesi davası, davalı tarafın ilgili kişi olması nedeniyle davalının oturduğu yer mahkemesinde açılabilir.
Velayetin kaldırılması veya değiştirilmesi davası, talepte bulunan davacının oturduğu yer mahkemesinde de açılabilir (HMK m.384).
Boşanma Avukatı Verilen Bazı Hizmetlerimiz
- Genel Boşanma Sebepleri
- Anlaşmalı boşanma,
- Çekişmeli boşanma davaları.
- Velayet davası,
- Velayetin değiştirilmesi.
- 2828 – 5395 sayılı yasaya göre koruma kararı alınması,
- Koruma kararının kaldırılması.
- Aile konutu şerhi,
- Sağ eşe intifa hakkı.
- Analık – babalık davası,