Aldatma  Boşanma Davası Nedir? - Azim HUKUK

Aldatma  Boşanma Davası Nedir?

Aldatma  Boşanma Davası Nedir?

Aldatma (zina) nedeniyle boşanma davası; eşlerden birinin evlilik birliği devam ederken diğer eşi aldatması sebebiyle Medeni Kanun m.161 gereği aile mahkemesinde açılan ve özel yargılama usullerine tabi bir dava türüdür.

Zina, evli bir kişinin eşi dışında bir kimseyle cinsel ilişkiye girmesidir. Eşlerin başkasıyla öpüşmesi, sarılması veya dokunması vb. haller Medeni Kanun’a göre zina olarak kabul edilmemektedir. Bu gibi hallerde haysiyetsiz yaşam sürme (MK m.163) gerekçesiyle boşanma davası açılmalıdır. Ancak, eşin başka bir kişiyle cinsel ilişkiye girip girmediği karinelerden yararlanılarak anlaşılır. Örneğin, aynı otel odasında konaklama veya ortak konutta karşı cinsle gecelemek zinanın varlığına karine teşkil eder. Aşağıda ayrıntılı açıkladığımız üzere, mahkeme tarafından zinanın varlığını gösteren olgular tespit edildiği takdirde, zina özel boşanma sebebine dayalı olarak boşanma kararı verilmelidir.

 

 

Zina(Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları

Zina nedeniyle boşanma davasının 4(dört) şartı olduğunu söyleyebiliriz, bunlar:

Zina olayının yaşandığı esnada eşler arasında evlilik birliğinin devam ediyor olması,
Eşlerden biri tarafından 3. bir kişi ile cinsel birliktelik kurulması,
3. kişi ile cinsel ilişki yaşayan eşin kusurlu olması,
Aldatılan eşin, zina eden eşi affetmemiş olması

 

Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161) ,

Zina Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak 6 ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden 5 yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

Zina, evli bir kişinin eşi dışında bir kimseyle cinsel ilişkiye girmesidir.

Eşlerin başkasıyla öpüşmesi, sarılması veya dokunması vb. haller Medeni Kanun’a göre zina olarak kabul edilmemektedir.

Zina yok ancak öpüşme gibi haller var ise haysiyetsiz yaşam sürme (MK m.163) gerekçesiyle boşanma davası açılmalıdır.

 

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası Açma Süresi

Eşlerden birinin eşini aldattığı durumda, diğer eşin aldatma (zina) olgusunu öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde boşanma davası açma hakkı vardır (MK m.161/2). Boşanma sebebi daha geç öğrenilse bile, zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası açma süresi, aldatma fiilinin işlenmesinden itibaren 5 yıl geçmekle zaman aşımına uğrar.

 

Boşanmada aldatma olursa ne olur?

Aldatma (Zina) Nedeniyle Boşanma, eşlerden herhangi birisi karşı cins ile birlikte ilişkiye girdiğinde zina işlediği için karşı taraf eşine aldatma yani zina davası açabilme hakkına sahiptir. Bu durumda mutlak boşanma gereğince çiftlerin boşanması gerekir. Zina evlilik birliğini temelden sarsan bir durum olarak geçer. Bu nedenle boşanma davalarında mutlak boşanma nedeni olur.

 

Boşanma Davasında Deliller Nelerdir?

Boşanma davalarında en çok kullanılan delil tanık delili olmakla birlikte her somut olayın özelliğine göre farklı deliller de kullanılabilmektedir. Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde sıralayabiliriz.

 

Zina Nedeni İle Açılan Boşanma Davası Hangi Durumlarda Düşer?

1. Affetme Halinde:

Eğer eş zina eden eşini affederse dava hakkı ortadan kalkar. TMK’nun 161/3 maddesi “Affeden tarafın dava hakkı yoktur.” hükmünü içermektedir. Affetme herhangi bir baskı altında olmamalıdır. Affetme, sözlü veya yazılı olabileceği gibi eşler arasında sergilenen davranışlarla da anlaşılabilir.

2. Dava Açma Süresinin Geçmiş Olması:

TMK’nun 161/2 maddesi “Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.” hükmünü içermektedir. Buradaki süreler hak düşürücü sürelerdir. Mahkeme tarafından re’sen dikkate alınır. 6 aylık süre aldatmanın öğrenildiğinden itibaren, 5 yıllık süre ise aldatma eyleminin gerçekleştiği tarihten itibaren başlar.

 

Aldatma  Boşanma Davası Nedir? - Azim HUKUK
Aldatma  Boşanma Davası Nedir? – Azim HUKUK

Aldatma nasıl kanıtlanır?

Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.

 

Eşimin aldattığını nasıl ispat ederim?

Aldatma sebepli boşanma davalarında ispatta en çok telefon ve mesaj kayıtları, otel kayıtları, kamera görüntüleri, video ve ses kayıtları, alışveriş bilgileri delil olarak sunulmaktadır. Yine taraflar aldatmanın gerçekleştiğine dair tanık beyanları ile de haklılığını ispat edebilir.

 

Aldatma ispat edilirse ne olur?

Zinaya dayalı Boşanma Davasının açılmasından sonra aldatma eyleminin gerçekleştiğini ispat yükü aldatılan eştedir. Dolayısıyla aldatılan eşin aldatıldığını ispatlaması halinde mahkeme, başkaca bir hususa yahut eşlerin kusur durumlarına bakmaksızın boşanmaya karar verecektir.

 

Aldatma delilleri ne kadar süre geçerli?

Aldatmanın gerçekleşmesi durumunda boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır ve aldatılan eş aldatma (zina) nedeniyle boşanma davası açabilir. Dava açmaya hakkı olan eşin aldatmayı öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.

 

Aldatan eş mal talep edebilir mi?

Aldatan eşten maddi ve manevi tazminat talep edilebilmesi önünde, yapılanlar daha önceden affedilmediği sürece, hukuken hiçbir engel bulunmamaktadır. Sonuçta sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmiş olduğu açık bir şekilde ortadadır.

 

Eşim beni aldatıyor nasıl kanıtlarım?

Aldatmayı ispat etmek için fotoğraf, mesaj, tanık beyanı gibi deliller kullanılır. Bu deliller, boşanma davasında mahkemeye sunulabilir. Boşanma davasında aldatma durumunda, video kayıtları, sosyal medya mesajları gibi deliller de sunulabilir. Delillerin yasal yollarla elde edilmiş olması gereklidir.

 

Zinayı nasıl ispat ederim?

Zina her türlü delil ile ispat olunmaktadır. Ses kaydı, fotoğraf, mesaj içerikleri, tanık beyanları, başkasından çocuğun olması gibi birçok yolla zinanın ispatı sağlanabilir. Zinanın ispatının oldukça zor olması nedeniyle Yargıtay bazı durumlarda zinanın varlığının kabul etmektedir.

 

 

Instagram Hesabımız 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir