Sosyal Medyadan Hakaret- Azim HUKUK

Sosyal medya üzerinden hakaret suçu

Sosyal medya üzerinden hakaret suçu

Sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçunda aleniyet unsuru önemli bir rol oynamaktadır. Sosyal medyadan hakaret suçu, Instagram, Facebook, TikTok, WhatsApp gibi sosyal medya mecraları üzerinden, bir kimsenin başka bir kimsenin şeref, onur, saygınlık, itibar ve sosyal yaşamına zarar vermesiyle oluşur. Aleniyetin varlığı, suçun ağırlığını etkileyen bir faktördür. Yargıtay’ın kararlarına göre, sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçunda aleniyet unsuru, olayın kamuya açık bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğiyle değerlendirilmektedir. Sosyal medyada hakaret suçu, bilişim araçlarının kullanılması yolu ile ve alenen sosyal medyada hakaret edilmesi yolu ile işlenebilir. Bilişim araçları, yazılı, görsel, işitsel tüm araçları kapsayan bir kavram olup bilgisayar, internet, sosyal medya gibi kavramlar da esasında bilişim aracı kategorisinde bulunmaktadır. Hakaret suçunun telefon konuşması sırasında, sms atılarak, telgraf çekilerek, sosyal medyadan özel mesaj atarak işlenmesi halinde bu suç, bilişim araçlarının kullanılması ile işlenmiş sayılır.

Bilişim yoluyla işlenen hakaret suçu, sosyal medya platformları üzerinden işlenebileceği gibi başka yollarla da işlenebilmektedir. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım yoluyla işlenmemesi halinde suçun aleni olduğundan bahsedilemez. Bu sebeple verilen ceza yüksek ihtimalle suçun basit halinden verilecektir. İkinci olarak sosyal medyada hakaret suçunu işleyen kişiye karşı şartları oluşmuşsa, hukuk mahkemelerinde manevi tazminat davası açılabilir.

5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUNDA YER ALAN SOSYAL MEDYA ARACILIĞIYLA İŞLENEBİLECEK SUÇLAR

Cinsel Taciz (m.105)

Tehdit (m.106)

Şantaj (m.107)

Nefret ve Ayrımcılık (m.122)

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma (m.123)

Haberleşmenin Engellenmesi (m.124)

Hakaret (m.125)

Haberleşmenin Gizliliğini İhlal (m.132)

Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması (m.133)

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal (m.134)

Kişisel Verilerin Kaydedilmesi (m.135)

Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme (m.136)

Nitelikli Dolandırıcılık (m.158)

Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama (m.216)

Hayasızca Hareketler (m.225)

Müstehcenlik (m.226)

Kumar Oynanması İçin Yer ve İmkan Sağlama (m.228)

İftira (m.267)

5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUN ONUNCU BÖLÜMÜNDE YER ALAN BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim Sistemine Girme (m.243)

Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme (m.244)

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması (m.245)

Sosyal medya aracılığıyla hakaret fiili sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti şeklinde işleniyorsa ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası (gün para cezası) şeklinde olacaktır. Eğer hakim, para cezasına hükmedecekse, bu para cezasının alt sınırı, maddede belirtilen hapis cezasının alt sınırından az olmayacaktır.

 

Hakaret Suçunda Zaman Aşımı

İnternet üzerinden hakaret suçunun temel şekli takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde yer alır. Suçun mağduru, hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder. Şikâyet hakkı, en geç dava zamanaşımı süresi içinde kullanılmalıdır.

Hakaret Suçunda Ağırlaştırıcı Sebepler

-Suçun Kamu Görevlisine karşı görevinden kaynaklı işlenmesi

-Suçunun kişinin dinsel siyasal sosyal felsefi inanç düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden yaymaya çalışmasından mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı işlenmesi

-Suçun Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle işlenmesi

-Suçunun Alenen herkese açık bir yerde işlenmesi

 

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu Şikayete Tabi Mi?

Sosyal medya üzerinden hakaret suçunun takibi şikayete bağlıdır. Mağdurun, hakaret edeni veya hakareti öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanması gerekir. Ancak hakaret suçu bir kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmişse takibi şikayete bağlı değildir.

 

Sosyal Medyadan Hakaret- Azim HUKUK
Sosyal Medyadan Hakaret- Azim HUKUK

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir