Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği 2024-2025 - Azim HUKUK

Bilirkişi Raporuna İtiraz 2024-2025

Bilirkişi Raporuna İtiraz 2024-2025

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor örnekleri, duruşma sırasında Cumhuriyet savcısına, katılana, vekiline, şüpheliye veya sanığa, müdafiine veya kanunî temsilciye doğrudan verilebileceği gibi; kendilerine iadeli taahhütlü mektupla da gönderilebilmektedir. (CMK m.67/4).

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda ceza soruşturması ve kovuşturmasında atanan bilirkişinin hazırladığı rapora karşı bir itiraz süresi belirlenmemiştir. Bilirkişi raporunu hazırlatan savcılık hakim veya mahkeme taraflara itiraz için uygun bir süre verilmektedir. Örneğin, işin mahiyetine göre itiraz için 1 haftalık bir süre verilebileceği gibi 3 aylık bir süre de verilebilmektedir. Ceza yargılamasında bilirkişi raporuna itiraz, bir kanun yolu şeklinde düzenlenmiş değildir. Bilirkişi raporuna yapılan itiraz alelade bir itiraz olarak yapılmaktadır.

 

 

Bilirkişi Raporuna İtiraz Süresi Nedir?

Hakim bilirkişi raporu alınmasına karar verdikten sonra dosya bilirkişiye teslim edilmektedir. Bilirkişi hakim tarafından kendisine verilen sürede raporunu düzenleyip mahkemeye sunmaktadır. Uygulamada iş yoğunluğu, uyuşmazlık konusunun karmaşıklığı vesair sebepler ile ek süre talep edebilmekte, raporun düzenlenme süreci biraz uzun sürebilmektedir. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu taraflara tebliğe çıkartılmaktadır. Tebligatın kişiye (vekili var ise vekiline) ulaştığı tarihten itibaren 2 hafta içerisinde işbu rapora itiraz edilmelidir.

Bilirkişi raporuna itiraz etme nedenleri şunlardır:

Bilirkişinin uzmanlık alanı: Bilirkişi, kendisine verilen soru veya sorunun çözümü için gerekli olan bilgi ve beceriye sahip değilse, bilirkişi raporuna itiraz edilebilir.
Bilirkişinin tarafsızlığı: Bilirkişi, tarafsız değilse, bilirkişi raporuna itiraz edilebilir.
Bilirkişinin inceleme ve değerlendirmeleri: Bilirkişi, kendisine verilen soru veya sorunu, uzmanlık alanı kapsamındaki bilgi ve becerileri kullanarak tarafsız ve objektif bir şekilde incelememiş veya değerlendirmemişse, bilirkişi raporuna itiraz edilebilir.
Raporda eksiklikler: Bilirkişi raporunda, kendisine verilen soru veya sorunun çözümü için gerekli olan bilgiler yer almıyorsa, bilirkişi raporuna itiraz edilebilir.

 

Dilekçe Örneği

Esas No:…/…

…………… NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: …/…/… tarihli bilirkişi raporuna itiraz ve yeni bilirkişi raporu talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

…/…/… tarihli eksik incelemeye dayalı bilirkişi raporunu hesaplamaya yönelik değerlendirme yönünden kabul etmiyoruz. Bu hususu, hukuki değerlendirmeyi Sayın Mahkemenizin takdirine bırakıyoruz. Yukarıda belirtilen dosyamıza Sayın Bilirkişiler tarafından sunulan raporlara tespit yönünden herhangi bir itirazımız bulunmamakta; ancak, hesaplamalarda hatalar olduğunu belirtmek isteriz. Bu doğrultuda:

Raporlara göre, aylık kira bedelleri çok düşük tespit edilmiş ve faiz hesaplaması yapılmamıştır. Bu nedenle, düşük kira bedeli tespiti ve hesaplanmayan faizin de dahil edilmesi amacıyla her üç bilirkişiden ek rapor alınması gerekmektedir.

(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

Dava konusu taşınmazın şehir içindeki konumu, bölgedeki son kiralama işlemleri ve taşınmazların kira artışı gibi faktörler göz önüne alınmadan, yeterli inceleme yapılmadan rapor kaleme alınmıştır. Raporda ayrıca hesap hataları bulunmaktadır.

Bilirkişilerin kira bedellerini tespit etme yöntemi raporda belirtilmemiştir. Hangi bina veya emlakçının kira bedeli esas alındığına dair açıklamalar yapılmamıştır. Bu nedenle, bilirkişilerden bu dayanakları göstermelerini talep etmekteyiz. Raporun bu konuda eksik olduğu ve gerçek kira bedelinden uzak olduğu aşikardır.

Davamızda, intifadan men tarihinden itibaren faiz talep edilmiştir. Yargıtay’ın bu konuda kademeli faiz hesaplanması gerektiği yönündeki kararları göz önüne alındığında, bilirkişilerin her bir dönem için kademeli faiz hesaplaması yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle, bilirkişilerin düşük kira bedeli tespitleri ve faiz hesabı yapmamaları nedeniyle raporu kabul etmiyoruz.

Rapor, gerçeği yansıtmamaktadır. Cadde üzerinde, kapalı otoparklı, büyük bir zincir markete sahip, dolmuş geçişine ve otobüs durağına yakın bir taşınmazın belirlenen kira bedelleri için yeterli araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle, raporun sayın mahkemenizin kararına dayanak olmaktan uzak olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple, bilirkişi raporlarına itirazımızın kabulü ve dosyanın aynı bilirkişilere tevdi edilerek ek rapor alınması talep edilmelidir.

İddialarımızın doğruluğunun değerlendirme yetkisi Sayın Mahkemenize aittir. Raporun değerlendirmeye alınmayan faiz alacağımız ve taşınmazların düşük tespit edilen aylık kira bedelleri nedeniyle eksik hesaplanan hak ve alacaklarımızın belirlenmesi amacıyla aynı bilirkişi heyetinden ek rapor alınmasını talep ediyoruz.

HUKUKİ DELİLLER: Sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 281 ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlediğimiz sebeplerden dolayı, …/…/… tarihli Bilirkişi raporunda belirtilen kira bedellerinin … – … yılları arasındaki döneme ilişkin olarak düşük tespit edilmiş olması ve intifadan men tarihinden itibaren faiz alacağımızın hesaplanmamış olması hususlarını kabul etmiyoruz. Mahkemenizden, bu nedenlerle Bilirkişi raporunda yer almayan ve eksik hesaplanan hak ve alacaklarımızın belirlenmesi için aynı Bilirkişi heyetinden ek bir rapor alınmasına karar verilmesini talep etmekteyiz. Saygılarımızla arz ve talep olunur.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM

İMZA

 

Kira Uyarlama Davası 2024-2025
Kira Uyarlama Davası 2024-2025

Benzer Sorulan Sorular

Bilirkişi raporuna itiraz olursa ne olur?

Rapora itiraz ile mahkeme görevli bilirkişiden ek rapor tanzim etmesini ya da duruşmaya katılarak açıklama yapmasını isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması bakımından gerekli görmesi halinde yeni bir bilirkişi atamak suretiyle yeniden inceleme de yaptırabilir.

 

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Mahkeme bilirkişi raporunu kabul ederse, hüküm verirken rapordaki bilgi ve görüşlerden yararlanır. Bilirkişi raporu hükme esas alındığı için, hazırlayan kişiler alanında uzman olmalıdır. Bilirkişi, raporunu hazırlarken belgeleri ve dosyaları inceler. Elde ettiği sonuçları da rapor halinde mahkemeye sunar.

 

Bilirkişi raporu kesin delil midir?

Bilirkişi raporu doktrinde takdiri delil olarak kabul edilmektedir11. incelemesi bakımından vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi raporunun delil niteliği taşıdığı, ancak hâkimin bilirkişi raporuyla doğrudan bağlı olmadığı ifade edilebilir.

 

Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?

İş davalarında bilirkişi raporunun mahkeme kararları üzerinde etkisi oldukça önemlidir. Bilirkişi raporu, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Rapordaki uzman görüşleri, mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.

 

Bilirkişi raporu mahkemede önemli mi?

Bilirkişi raporu, mahkeme kararının verilmesinde önemli bir rol oynayabilir ve mahkemece kabul edilirse, dava sonucuna etki edebilir. Bilirkişi, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Bilirkişi, kendi uzmanlık alanındaki bilgisi ve deneyimleri doğrultusunda, davayla ilgili konularda objektif bir şekilde görüş belirtmelidir.

 

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun m. 274(1) hükmü “Bilirkişi raporunun hazırlanması için verilecek süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, kendisini görevlendiren mahkeme gerekçesini göstererek, süreyi üç ayı geçmemek üzere uzatabilir.

 

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu özellikle mahkemece belirlenen sınırlar dahilinde, tümüylü maddi vakıalara hasretmeli; cevaplaması istenen somut soruları tek tek sorulma sırasına göre, bilimsel dayanaklarını da açık ve anlaşılır biçimde göstermek ve eksiksiz olarak cevaplamak suretiyle hazırlamalıdır.

 

Bilirkişi raporu kesin midir?

Bilirkişi raporu ve irtifak değerinin belirlenmesinde ise bir kanuna aykırılık veya isabetsizlik olmadığı belirtilmiştir. Yerel mahkeme bozma kararına uyarak tekrar karar vermiştir. Karar idarece tekrar temyiz edilmiş olsa da bilirkişi raporuna temyiz sürecinde değinilmemiş ve karar bu yönde kesinleşmiştir.

 

Bilirkişiler nereye şikayet edilir?

Bilirkişiler hakkında bizzat mahkemece ya da taraflarca suç duyurusunda bulunulabilir. Bilirkişilerin şahsi yönden görevlerine ilişkin denetim mekanizmalarından bir diğeri de bilirkişiyi bağlı olduğun adalet komisyonuna şikayet etmektir.

 

Bilirkişi raporuna itirazda ücreti kim öder?

Alacağa istinaden açılan borca ve imzaya itiraz davasında imzanın borçluya ait olduğu yönündeki iddianın ispatı alacaklı tarafa ait olup, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretinin, verilen kesin süre içerisinde yatırılması gerekmektedir.

 

Mahkeme neden bilirkişi raporu ister?

Bilirkişi raporları, teknik, bilimsel veya mesleki konularda mahkemeye yardımcı olmak için kullanılır. Bu nedenle, bilirkişilerin raporları, mahkemelerin hüküm verirken karar almasına yardımcı olur. Bilirkişi raporlarının delil değeri, bilirkişinin uzmanlık alanındaki bilgisi ve deneyimi ile doğru orantılıdır.

Sık Sorulan Sorular

Bilirkişi raporu kaç günde belli olur?
Bilirkişi raporunu kim öder?
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Bilirkişi raporuna itiraz edilirse ne olur?
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Davanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Bilirkişi raporu kesin delil mi?
Hakim bilirkişi raporu ile bağlı mı?
Bilirkişi raporuna itirazda delil sunulur mu?
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Bilirkişiye dava açılabilir mi?
Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?
Bilirkişi raporuna nasıl itiraz edilir?
Bilirkişi ücretini kim öder?
Gerçeğe aykırı bilirkişilik suçu nedir?
Hakim bilirkişi raporuna aykırı karar verebilir mi?
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişi raporuna itiraz kabul edilmezse ne olur?
Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Mahkemede bilirkişi raporundan sonra ne olur?
Davalı bilirkişi ücreti yatırır mı?
Bilirkişi raporu kesin midir?
Bilirkişi raporuna itiraz süresi kaç gündür?
Hâkim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir