YABANCILAR HUKUKU - AZİM HUKUK

Deport Nasıl Kaldırılır 2024

Deport Nasıl Kaldırılır 2024

Deport Nasıl Kaldırılır 2024, Deport kararı yani diğer bir deyişle sınır dışı edilme kararının ne anlama geldiği Türkiye’de bulunan yabancılar tarafından merak edilen sorulardan. Türkiye’de yaşayan ya da bir nedenle bulunan yabancının ülkeden çıkarılması ve tekrar girmesinin yasaklanmasına deport kararı denmektedir. Deport, ülke içerisinde 6458 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu m.54’te yazılı niteliklerde olup da m. 55’teki niteliklere sahip olmayanlar için Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya resen valiliklerce verilen sınır dışı etme kararıdır. İdari bir işlemdir. İdari işlemin genel özellikleri Deport kararı için de geçerlidir. Süresi içerisinde görevli ve yetkili mahkemeye başvurulacak itiraz talebiyle kaldırılması mümkündür.

Geri Gönderme Merkezinde Kaç Gün Tutulur

Hakkında sınır dışı kararı alınan yabancı, idari gözetim kararının icrası kapsamında Geri Gönderme Merkezinde tutulacaktır. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 57.maddesinin 2.fıkrasında düzenlenmiştir. Sınır dışı etme kararı alınanlardan aşağıda sayılanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır.

1-Kaçma ve kaybolma riski bulunanlar,
2-Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler,
3-Sahte ya da asılsız belge kullananlar
4-Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar,
5- Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.

Haklarında idari gözetim kararı alınanlar Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) tutulurlar.

 

Deport Nasıl Kaldırılır? Cezası Nasıl Ödenir?

Sınır dışı etme (deport) kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır. Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.

Deport cezasından kurtulmak için bazı adımları takip etmek gerekmektedir. Öncelikle, hukuk danışmanınızla iletişime geçerek durumunuzu detaylı bir şekilde paylaşmalısınız. Ardından, gerekli belgeleri toplayarak ilgili makamlara başvuruda bulunmalısınız. Deport cezasının ödenmesi için ise genellikle belirli bir süre zarfında belirli bir miktar para ödenmesi gerekmektedir. Bu süreyi ve miktarı öğrenmek için de yine hukuk danışmanınızdan destek alabilirsiniz.

 

Ülkemize Giriş Yapması Yasak olan Yabancılar

Oturma izni, çalışma izni ve pasaportu olmayan ya da bunları sahte olarak kullanan yabancıların ülke girişlerine izin verilmiyor.
Vize süresi dolmuş ve onun yerine geçecek herhangi belgesi bulunmayan yabancıların da girişi mümkün değil.
Kamu sağlığını tehlikeye sokacak bulaşıcı hastalığı olanlar ise kanunlara göre sınırımıza girmemeli gerekli
Ülkemizde kaldığı sürece boyunca sağlık sigortası bulunmayan kişilerin de ülkemize giriş yapmaları mümkün değildir.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

YABANCILAR HUKUKU - AZİM HUKUK
YABANCILAR HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir