BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK

İddet Müddetinin Kaldırılması

İddet Müddetinin Kaldırılması

Boşanma gerçekleştikten sonra kadının başka biriyle evlenmeden önce beklemesi gereken bir süre vardır. Bu süreye iddet müddeti denir.
Boşanma sonrası bekleme süresi olarak da bilinmektedir.

Kadının İddet Müddetinde Hamile Kalması Ve Doğum Yapması

Boşanmadan sonra kadın 300 günlük iddet müddeti içinde doğum yaparsa, kadının boşanmış olduğu kocası kanunen çocuğun babası kabul edilir. Bu sebeple çocuğun nüfus kaydına kadının boşanmış olduğu kocasının adı yazılır. Kadın, boşandığı eşi ile tekrar evlenirse iddet müddetini beklemek zorunda değildir, dilediği zaman evlenebilir. İddet müddeti beklenirken ( üç yüz gün) çocuk doğması halinde kanuni karine olarak bu çocuğun babası eski koca sayılmaktadır.

İDDET MÜDDETİ (BEKLEME SÜRESİ) NASIL KALDIRILIR?

İddet müddeti yani bekleme süresi hiçbir işlem yapılmazsa boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gün geçmesiyle kendiliğinden kalkacaktır. Boşanan kadın bu süreyi beklemek istemezse, iddet müddetinin kaldırılması davası açarak mahkemeden karar almalıdır. İddet süresini kaldırmak isteyen kadın, açacağı davada hamile olmadığını sağlık raporuyla kanıtlamalıdır. Mahkemenin ilgili davada iddet müddetinin kaldırıldığına ilişkin kararı vermesiyle bekleme süresi kalkmış olacaktır.

 

İddet Müddeti İçerisinde Kadının Hamile Kalması veya Doğum Yapması

İddet müddeti bitmeden kadının hamile olduğu anlaşılır veya kadın doğum yaparsa kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durumda, doğan çocuğun babası, babalık karinesi gereği boşanılan eş olarak kayda geçirilir. Ancak Boşanılan eş, dünyaya gelen çocuğun babası değil ise bu durumda soybağının reddi davası açılmalıdır.

 

İddet Süresi Ne Zaman Başlar?

İddet süresinin başlangıç tarihi en çok kafa karışıklığına neden ve mağduriyete sebep veren husustur. 300 günlük iddet süresi boşanma tarihinden itibaren başlar. Ancak iddet süresinin boşanmadan itibaren başladığı ifadesi bazı vatandaşlar tarafından yanlış anlaşılmakta ve boşanma davasında hakimin “tarafların boşanmalarına” karar verdiği andan itibaren başladığı sanılmaktadır. Bu düşünce kesinlikle yanlıştır. “Boşanma”dan kasıt boşanma kararının kesinleşmesi, yani tüm prosedürlerin tamamlanarak boşanmanın geri dönülmez şekilde kayıtlara işlenmesidir. Boşanma kararı ise, hakimin duruşmada boşanmaya karar vermesi ile değil, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve istinaf süresinin geçmesi ya da istinaftan feragat edilmesi ile kesinleşir. Boşanma kararı ancak bu şekilde tüm usulü işlemler bittikten sonra kesinleşir ve nüfusa işlenir.

 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangileridir?

İddet müddetinin kaldırılması davası Aile Mahkemelerinin görevi kapsamındadır. Aile mahkemeleri kurulmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise davacının yerleşim yeri mahkemesidir.

İddet Müddeti Kaldırma Davası Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Bu dava sürecini hızlı bir şekilde sonuçlandırmak için aile hukukunda uzman bir avukattan yardım alınması gerekir. İddet (bekleme) müddeti kaldırma davası avukat eşliğinde ortalama 15 -20 günlük bir sürede sonuçlanabilir. Davanın açıldığı mahkemeden iddet müddeti kaldırılmasına ilişkin karar çıktıktan sonra kadın, bu karar ile tekrar evlenebilir.

İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Gerekli Evraklar

İddet müddetinin kaldırılması için gerekli evraklar şunlardır:

Kimlik belgesi,

Dava dilekçesi,

Kadının hamile olmadığına dair resmi sağlık kuruluşlarından alınan rapor,

Erkek eşin ölümü halinde,

erkeğin nüfus kaydı veya ölüm belgesi,

Boşanma halinde boşanmaya ilişkin mahkeme kararı ve mahkeme kararının kesinleşme şerhi, gerekmektedir.

Bekleme süresinin kaldırılması davası ile evlenme izni almak, boşanmış kadınların yeniden evlenmek istemesi durumunda açılması son derece önemli bir dava çeşididir. Azim HUKUK olarak evlenmeye izin davası için gerek danışmanlık hizmeti gerekse vekillik konusunda süreci hızlı ve sorunsuz ilerlemesi için gereken her türlü hukuki desteği vermekteyiz.

 

BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK
BOŞANMA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir