Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu

Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu

Kiracının Evi Gösterme Zorunluluğu

 

Kiracısı bulunan dairenin mülk sahibi tarafından satılmak istendiği durumlarda, kiracının daireyi yeni mülk sahibi adayına göstermekten kaçınması veya dürüstlük kuralına aykırı şekilde süreci zorlaştırmasına yönelik ihtilaflarla çok sık karşılaşmaktayız. Öncelikle kiracı, mülk sahibinin mülkiyet hakkını kullanmasını -kendisine yükletilen kiralananı gösterme borcuna aykırı olacak şekilde engellememelidir. Bununla birlikte mülk sahibinin de kiracının yararlarını ve manevi değerlerini gözeterek hareket etmesi ise kiraya verene yükletilen kanuni bir borçtur. Bu noktada “kiracı evi göstermiyorsa ne yapılır?” sorusunun üzerinde durulmaktadır.

 

 

 

Kiracının evi gösterme zorunluluğuna uymaması durumunda ev sahibi, dava açma hakkını kullanabilmektedir. Bu dava, kiracının evi gösterme yükümlülüğü davasıdır. Ev sahibi bu davayı, evin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmalıdır. Dava neticesinde hakim, evin gösterilmesi için uygun gördüğü belli zaman aralıklarını belirlenmektedir. Böylelikle, kiracının evi gösterme zorunluluğu iki taraf da mağdur olmadan uygulanmış olmaktadır. Kiracının evi gösterme zorunluluğu davasını açarken uygun zaman dilimleri talep edilmeli, davaya ilişkin usul işlemlerinde herhangi bir hata veya eksiklikte bulunulmaması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek bakımından, uzman bir gayrimenkul avukatıyla çalışılması yerinde olacaktır.

Kira ilişkisi hukukumuzda Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. TBK’nın 319. maddesinde “Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.” denilerek kiracının evi gösterme yükümlülüğü hüküm altına alınmıştır.

 

Kiracının Evi Gösterme Yükümlülüğü Davası

Satılığa çıkarılmış ya da yeni kiracı girecek olan evin kiracı tarafından gösterlimesi gerekmektedir. Ancak kiracı ve ev sahibinin ortak noktada buluşamaması ya da kiracınıın evi göstermek istememesi durumunda dava açılmak durumunda kalınabilmektedir. Bu dava Kiralananı Göstermeye İzin İstemli davadır. Açılacak olan bu davanın dayanağı ise Türk Borçlar Kanunu 319. Maddesidir. Bu dava taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmaktadır. Dava görülme esnasında taşınmazın özellikleri göz önünde bulundurularak tahmini satılabilme süresi tespit edilmelidir. Kiracının da menfaati göz önünde bulundurularak hem evin gösterileceği tarih hem de saat belirlenmesi gerekmektedir. Mahkeme duruşma açarak taraf delilleri ile birlikte değerlendirme yapar ve bir karar vermektedir.

 

Benzer Sorulan Sorular

Kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?

Kiracı, evi yeni alıcılara ve kiracılara göstermek zorundadır. Ancak ev sahibinin bu hakkı kullanabilmesi için, kiracıya uygun bir süre önceden yazılı veya sözlü olarak bildirim yapması gerekir. İspat kolaylığı bakımından, bildirimin ihtarname yoluyla yapılması daha faydalı olacaktır.

 

Kiracının evi göstermesi davası için arabuluculuk zorunlu mu?

6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıkları Kanunu tarafından, kiralanan taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç tutularak kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

 

Kiracı ev fotoğrafını çektirmek zorunda mı?

Ev sahibi evde kiracısı oturuken evin fotoğraflarını ilana koymak için çekebilir. Dolayısıyla evde bulunan kiracısının eşyalarının fotoğrafını da çekebilir. Kiracısının kendisinin fotoğrafını çekip yayınlarsa bu KVKK yönünden hukuka aykırılık teşkil edecektir.

 

Kiracinin evi göstermemesi tahliye sebebi mi?

Kiracının evi göstermemesi, tahliye sebebi değildir. Kiracının evi gösterme zorunluluğuna aykırı şekilde davranması, ev sahibi için kiracı tahliyesinde haklı bir neden teşkil etmeyecektir. Dolayısıyla kiracı, sırf bu yükümlülüğe aykırı davrandığı için evden çıkarılamayacaktır.

 

Kiracının evi gösterme zorunluluğu ihtarname şart mı?

Kiracı, ev sahibinin talebi doğrultusunda kiraladığı mülkü potansiyel alıcılara veya kiracılara göstermekle yükümlüdür. Ev sahibi, kiracının evi gösterme zorunluluğu olduğunda buna uygun bir süre önceden kiracıya haber vermek zorundadır. Bu bildirim, sözlü veya yazılı olarak yapılabilmektedir.

 

Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?

Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanmaktadır.

 

Kiracıyım ev sahibi evi satıyor ne yapmalıyım?

Kiracı, eski sözleşmesiyle ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur. Yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi iletmesi yeterlidir.

 

Ev tahliye davası ilk celsede biter mi?

15 günlük süre kararın kiracıya tebliğ edilmesi ile başlar. Sonuç olarak kira tahliye davasının genel olarak ilk celsede bitmesi mümkün değildir. Mahkemelerin iş yoğunluğu, davanın somut özellikleri dikkate alındığı takdirde sürecin uzayıp kısalması mümkündür.

 

Ev sahibi davayı kazanırsa masrafları kim öder?

Kiracı tahliye davasını kazanırsa, davayı açan taraf masrafları kim öder? Genellikle, mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri gibi dava masrafları, davayı kaybeden tarafa yüklenir. Bu durumda, eğer kiracı tahliye davasını kazanmışsa, masrafların büyük bir kısmını genellikle ev sahibi ödemek zorunda kalabilmektedir.

 

Evi göstermemek tahliye sebebi mi?

Kiracının Evi Göstermemesi Tahliye Sebebi Mi? Tarafımıza hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından gelen sorulardan biri de kiracının evi göstermemesinin tahliye sebebi olup olmadığı sorusudur. Kiracının evi göstermemesi tahliye sebebi değildir.

 

Evin gösterilmesi davası ne kadar sürer?

Kiracının Evi Gösterme Yükümlülüğü Davası Ne Kadar Sürer? Kiracının evi gösterme yükümlülüğü davası, genellikle 6 ila 9 ay arasında sürmektedir. Bununla birlikte; gerek mahkemelerin yoğunluğu gerekse dosyanın durumu ve tarafların tutumuna göre bu sürenin uzayıp kısalması mümkündür.

Arabuluculuk masraflarını kim öder?

Aksi kararlaştırılmamışsa arabulucunun ücreti taraflarca eşit bir şekilde ödenir. Ancak taraflardan birisinin arabuluculuk ücretinin tamamını ödeyeceği de kararlaştırılabilir. Tarafların anlaşamaması halinde her iki tarafın ödemesi gereken iki saatlik arabuluculuk ücreti devlet tarafından karşılanmaktadır.

 

Sık Sorulan Sorular

Ev sahibim evi sattı ne yapmalıyım?
Kiracı arabuluculuğa gitmezse ne olur?
Kiracı evi satılırsa kaç günde tahliye edilir?
Evi satmak istiyorum kiracıyı nasıl çıkarabilirim?
Satılan evde kiracı ne kadar oturabilir?
Mahkeme kararına rağmen kiracı evi boşaltmazsa ne olur?
Kiracının evi gösterme davası ne kadar sürer?
Tahliye davalarında avukatlık ücreti ne kadar 2024?
Davayı kaybeden kiracı ne kadar öder?
Kiracı tahliye davası kaç celsede biter?
Kiracı evi kaç kez göstermek zorunda?
Kiracının evi gösterme zorunluluğu ihtarname zorunlu mu?
Kiracı evi göstermiyor ne yapmalıyım?
Kiracıyım ev sahibi evi satıyor ne yapmalıyım?
Evi hor kullanan kiracı nasıl çıkarılır?
Kiracının evi gösterme zorunluluğu davası arabuluculuk zorunlu mu?
Ev sahibi kiracı varken evin fotoğrafını çekebilir mi?
Kiracı ev sahibini savcılığa şikayet edebilir mi?
Ev sahibi evini görmeye gelebilir mi?
Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Ev satın aldım kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
Kiracılı evi satın alan kiracıyı çıkarabilir mi?
Kiracı evi göstermiyorsa ne yapılır?
Kiracı evi kaç kere göstermek zorunda?
Kira arabuluculuk ücreti 2024 ne kadar?
Kiracı arabulucuya gelmezse ne olur?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir