Kesinleşen Cezanın İnfazı Ne Zaman Başlar? - Azim HUKUK

Kesinleşen Cezanın İnfazı Ne Zaman Başlar?

Kesinleşen Cezanın İnfazı Ne Zaman Başlar?

İnfaz savcılığı bürosu, kesinleşmiş mahkumiyet hükmünün muhtevasına göre hükmü infaz eder. Hakkında mahkumiyete karar verilen ve mahkumiyet kararı kesinleşen kişinin cezasının infazına başlanır. Ceza; cezaevinde (ceza infaz kurumu) ya da dışarda infaz edilir.

İtiraza konu kural şu şekildedir:

Madde 273 – (1) istinaf istemi, hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır, beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hakime onay/attırılır. Tutuklu sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır.

Karara konu somut olayda sanık hakkında resmi belgede sahtecilik suçundan açılan davada itiraz konusu kuralların Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi, itiraz başvurusunda bulunmuştur. İtiraz başvurusunda bulunan mahkeme; kanun yollarına etkili başvurunun mahkemeye erişim hakkı bağlamında adil yargılanma hakkının güvencelerinden biri olduğu, kanun yollarına etkili başvurunun ise ancak gerekçelendirilmiş bir hükme karşı yapılabileceğini belirtmiştir. Bu itibarla itiraz konusu kuralda; duruşma tutanağına geçirilen hüküm fıkrasının gerekçesinin ana hatlarıyla sözlü olarak açıklanmasının öngörüldüğü, hükmün gerekçesinin ana hatlarıyla ne surette açıklandığının içerik ve nitelik bakımından mahkemelerin takdirinde olduğu belirtilmiştir. Bu şekilde verilen gerekçesiz kararın tefhiminden itibaren kanun yoluna başvurusu süresinin başlatılmasının adil yargılanma hakkının ihlali olduğu öne sürülmüştür.

 

 

Bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur?

Bu maddeye istinaden bilirkişi raporuna itiraz edince ne olur? Sorusuna cevap olarak sizlerin bu şekilde alacağınız özel mütalaa raporu sağlam bir dayanak olacak ve hakim de tekrar bilirkişi raporu aldırarak doğru bir yargılama yapmış olacaktır.

 

İnfazın durdurulmasına kim karar verir?

İnfazın ertelenmesi kurumu, hükümlünün bazı şahsi nedenlerle cezaevine giriş tarihini erteleyerek cezanın infazı için hazırlık yapmasını temin etmektedir. İnfazın ertelenmesine, infaz savcılığı tarafından karar verilmektedir.

 

Kesinleşmiş ceza bozulur mu?

Ceza Mahkemeleri tarafından verilen temyiz edilmeksizin kesinleşmiş olan veya kararda kanuna aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı kararın Yargıtay’ca bozulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı olarak bildirir. Bu talebe karşı Yargıtay Ceza Dairesince olumlu veya olumsuz bir karar verilir.

 

İnfaz zaman aşımı kaç yıl?

Müebbet hapis cezalarında otuz yıl, Yirmi yıl ve daha fazla süreli hapis cezalarında yirmidört yıl, Beş yıldan fazla hapis cezalarında yirmi yıl, Beş yıla kadar hapis ve adlî para cezalarında on yıl geçmesiyle mahkumiyet kararları infaz edilemez.

 

Kesinleşmiş cezam var ne yapmalıyım?

İzah edilen süreçte olduğu gibi hakkında hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, ilgilinin hapis cezasına itirazı mümkündür. Yapılacak itirazla birlikte kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına karar verilebilir.

 

Kaç yılın altındaki cezalar erteleniyor?

İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum edilen kişinin cezası ertelenebilir. Yani, mahkeme tarafından verilen ceza 2 yıl 1 ay ise diğer koşullar gerçekleşse bile ceza miktarı nedeniyle sanık hiçbir şekilde ceza erteleme kurumundan faydalanamayacaktır.

 

Cezaevi girdi çıktı kimler alabilir?

Ceza miktarı kasti işlenmiş suçlarda 3 yıl, taksirli işlenmiş suçlarda ise 5 yıl üstünde ise ve yine mükerrer bir durum varsa kişi kapalı cezaevine girdi çıktı yapmak zorunda kalabilir. Kişi cezavine girer ve kısa sürede çıkabilir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir