Babalık Davası 2024-2025

Babalık Davası 2024-2025

Babalık Davası 2024-2025

Babalık davası, evlilik dışında doğan çocuğun baba ile soy bağının kurulması için anne ve çocuk tarafından açılabilecek bir davaya denmektedir. Bu sayede çocuk ile babası arasındaki ilişki resmiyete kavuşmakta ve soy bağına bağlı haklar ortaya çıkmaktadır. Mesela soy bağı kurulduktan sonra baba ve çocuk birbirinin yasal mirasçısı olmaktadır.

Babalık Davası Açmanın Şartları bulunmaktadır. Bu şartlar doktrin ve yargı kararlarıyla oluşmuştur. Bu şartlardan birinin bile sağlanmaması halinde, dava esastan reddedilmektedir.

Babalık davası açmanın şartları şöyle sıralanabilir:

Çocuğun annesi belli olması gerekmektedir. Çocuğun annesi belli değilse babalık davası açılamamaktadır. Bu durumda öncelikle çocuğun annesinin tespiti için dava açılması gerekmektedir. Anne tespit edilip nüfus kütüğüne tescil edildikten sonra babalık davası açılabilmektedir.

Çocuğun başka bir erkekle soy bağı ilişkisi bulunmaması gerekmektedir. Yani bir başka erkek, nüfus sicillerinde çocuğun babası olarak gözüküyorsa bu dava açılamamaktadır. Bu durumda, öncelikle nesebin reddi davası açılmalıdır. Eğer nesebin reddi davası kabul edilirse çocuk ile başka bir erkek arasındaki soy bağı ilişkisi ortadan kalkar ve babalık davası açılabilmektedir. Babalık davası açıldığı, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye ihbar edilmelidir. Bunun dışında dava kayyım tarafından açılmışsa anaya, ana tarafından açılmışsa kayyıma ihbar edilmesi gerekmektedir. İhbarı yapması gereken merci mahkemedir. Ancak davacı da gerekli mercilere ihbarda bulunabilmektedir. Davanın ihbar edilmemesi, Yargıtay tarafından kararın bozulması sebebi olarak kabul edilmektedir.

 

 

Babalık Davası Kime Karşı Açılır?

Babalık davasında davalı, baba olduğu iddia edilen kişinin kendisiidir. Ancak bu kişi ölmüşse, babalık davası baba olduğu iddia edilen kişinin mirasçılarına karşı açılabilmektedir. Baba olduğu iddia edilen kişinin hiç mirasçısı bulunmuyorsa, bu kişinin mirası devlete kalacağından dolayı bu durumda babalık davası devlete karşı da açılabilecektir.

Dolayısıyla sırasıyla bu davanın kimlere karşı açılabileceğini sayacak olursak:

Öncelikle babaya karşı açılabilmektedir,

Baba ölmüşse, babanın mirasçılarına karşı açılabilmektedir,

Babanın mirasçıları yoksa, devlete karşı açılabilmektedir,

 

Babalık Davası DNA Testi

DNA testinde, hedeflenen belirli gen dizilimlerinin, incelenen materyale ait DNA diziliminde olup olmadığı belirlenmesi gerekmektedir. DNA testi kişilerin genine dair incelemeler de bulunarak kimlik tespiti yapılabilmesini sağlamaktadır. Babalık davalarında da baba ile çocuk arasında, DNA testi yardımıyla, gen bağı bulunup bulunmadığına ilişkin genetik inceleme yapılabilmektedir. Günümüzde babalık davalarında tarafların iddialarını ispatlamak için en çok kullandığı yöntemlerin başında DNA testi gelmektedir. Bu test ile örnek alınan kişinin çocuğun babası olup olmadığı çok yüksek doğruuluk oranlarıyla tespit edilebilmektedir.

Hakimin DNA testi sonucuyla bağlı olmadığını belirmiştir; ancak, soybağının belirlenmesi biyolojik açıdan teknik ve özel bilgi gerektiren bir konu olduğundan ve bilhassa DNA testi sonuçlarının oldukça yüksek bir doğruluk oranı sunmasından dolayı, hakim kararıyla DNA test sonucunun çelişmesi, aykırılık teşkiil etmesi pek mümkün değildir. Soybağının tespitinde yalnızca DNA testi değil; aşağıda sıralandığı üzere farklı tıbbi muayene yöntemlerine de başvurulmaktadır:

Kan grupları
Antropobiyometri (Babalığın belirlenmesinde vücut ölçülerinin değerlendirilmesi)
Similarite (Babalığın belirlenmesinde yüz ve vücut benzerliklerinin değerlendirilmesi)
Gebelik süresi – çocuğun gelişim düzeyi
DNA testleri taraflarca hâkimden talep edilebileceği gibi hâkim tarafından da istenmesi mümkündür. DNA testi hâkim açısından bilirkişi raporu niteliğindedir. Başka bir deyişle, hâkim söz konusu rapor ile bağlı değildir.

 

Babalık Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Nedir?

Babalık davası yetkili mahkeme; dava taraflarından birinin davanın açıldığı andaki veya çocuğun doğumu anındaki yerleşim yeri mahkemesidir. Bu yetki, TMK m.283’te şu şekilde hükme bağlanmıştır: “Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılmaktadır.” Babalık tespiti davasında görevlii mahkemeler ise Aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin kurulmadığı yerlerde genel görevli mahkemeler olan asliye hukuk mahkemleeri, babalık davasına bakmakla görevlidir.

 

Babalık Davasında Hak Düşürücü Süre ve Zamanaşımı

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra başlatılabilmektedir. Ananın dava hakkı, doğum anından itibaren bir yıl geçtikten sonra düşmektedir. Eğer çocuk, başka bir erkekle soybağı ilişkisi içinde ise, bir yıllık süre, bu ilişkinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlamaktadır. Bir yıllık süre aşıldıktan sonra dava açma konusunda haklı sebepler varsa, bu sebeplerin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içinde dava açılabilmektedir. Davanın açılabilmesi için öngörülen 1 yıllık hak düşürücü süre, davalı babanın bazı hileli davranışları sonucunda, örneğin anne ile evlenme vaatleri ile oyalayarak geçirilmişse, dava 1 yıllık süreden sonra da açılabilmektedir. Bu durumun mahkeme tarafından araştırılması gerekmektedir.

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra başlatılabilmektedir. Ancak, çocuk, anne başka bir erkekle evliyken doğmuşsa, evlilik birliği içinde doğmuş olarak kabul edilmektedir ve soybağı evli olduğu erkeğe bağlanmaktadır. Bu durumda babalık davası açılabilmesi için, diğer erkekle olan soybağı ilişkisinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu durumda bir yıllık süre, soybağı ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Eğer bu süre geçtikten sonra dava açma hakkını haklı kılacak sebepler varsa, kanun koyucu bu sebeplerin ortadan kalkmasından itibaren bir ay içinde davanın açılması gerektiği hükmündedir. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen bu süreler, niteliği gereği hak düşürücü sürelerdir, yani bu sürelerin geçmesinden sonra babalık davası açmak mümkün değildir. Yargıtay, çocuğun dava açması durumunda süre sınırlamasına tabi olmadığı görüşündedir.

 

Babalık Davası 2024-2025
Babalık Davası 2024-2025

Babalık Davası Dilekçe Örneği

… NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE

Davacı: Adı Soyadı (TC) Adres

Vekili : Av. Adı Soyadı

Davalı: Adı Soyadı (TC) Adres

Konu:

Açıklamalar:

Hukuki Sebepler: TMK, HMK ve ilgili sair mevzuat.

Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, hastane kayıtları, DNA testi, doğum raporu, bilirkişi incelemesi, tanık, yemin, her türlü yasal delil.

Sonuç ve İstem:

Davacı Vekili Av. Adı Soyadı

 

Babalık Davası İçin Çocuğa Kayyım Atanması Dilekçe Örneği

Aşağıda kayyım atanması için Sulh Hukuk Mahkemesine hitaben yazılmış bir talep dilekçesi örneğine yer veriyoruz.

 

….. SULH HUKUK MAHKEMESİNE

TALEPTE BULUNAN (DAVACI) :

ADRES :

DAVALI : Hasımsız

KONU : Oğlum … …’ı temsil emek amacıyla kayyım atanması talebidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Oğlum ………, ../../…. tarihinde dünyaya gelmiştir. Biyolojik babası olan …….. ile soybağının kurulması için yasal süresi içerisinde babalık davası açılması gerekmektedir.

2-) Henüz ergin olmayan oğlumun babalık davası açabilmesi için kendisine bir kayyım atanması gerektiğinden, mahkemenizden bu hususta bir talepte bulunmak zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve sair mevzuat hükümleri.

HUKUKİ DELİLLER : ……

NETİCE ve TALEP :

Yukarıda açıkladığım sebeplerle;

Oğlum …… adına açılacak babalık davası nedeniyle kendisine kayyım atanmasını mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/….

EK:

1-

2- Talepte Bulunan

İsim-imza

 

Benzer Sorulan Sorular

Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?

Çocuğun evlilik dışı doğduğu hallerde kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın velayeti annede kalır. Velayet annede olsa da bebeğin babasından doğan hakları geçerli olur. Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun baba tarafından tanınmaması durumunda ise anne tarafından babalık davası açılarak hukuki süreç izlenebilir.

 

Babalık davasında masrafları kim öder?

Babalık davası masraflarını, genellikle davayı açan taraf karşılar. Ancak dava sonucunda mahkeme, masrafların karşılanmasına yönelik bir karar verebilir. Örneğin, biyolojik babanın tespiti durumunda, dava masraflarının biyolojik baba tarafından karşılanmasına hükmedilebilir.

 

Babalık davası kaç ayda sonuçlanır?

Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.

 

Evlilik dışı çocuğu baba reddedebilir mi?

Babayı, çocuğunu tanımaya zorlamak söz konusu olamaz. Kanun koyucu, çocuğunu bizzat tanımayan baba ve çocuk arasındaki soybağının hakim kararı ile de kurulabilmesi imkanını getirmiştir. İşte bu sebeple evlilik dışı doğan çocuğun baba ile soybağının mahkeme kararıyla kurulması, babalık davası ile mümkün olmaktadır.

 

Babalık davasında tanık dinlenir mi?

Kendiliğinden araştırma ilkesinin uygulandığı davalara ilişkin yargılamalarda yeni bir tanık listesi verilebilir. Sözgelimi, babalık davası, soy bağının reddi, velayet, işçinin hizmet tespiti hakkındaki davalar için yeni bir tanık listesi verilmesi mümkündür.

 

Bir evlat babasını reddedebilir mi?

Soybağının reddi davasını koca, anne ve çocuğa karşı açabilir. Bu durumda ana ve çocuk zorunlu dava arkadaşı olacaktır. Dolayısıyla yalnızca anaya veya çocuğa karşı açılmış soybağının reddi davası reddedilecektir. Ayrıca çocuğun da baba ve anasına karşı soybağının reddi davası açma imkanı bulunmaktadır.

 

Resmi nikah olmadan çocuk olursa ne olur?

Evlilik birlikteliği olmaksızın bir bebeğin doğmasıyla birlikte, bebeğin tanınması, babanın nüfus hanesine kayıt edilmesi ile gerçekleşebiliyor. Eğer çocuk böyle bir durumda dünyaya gelirse, evlilik birlikteliği içerisinde doğan çocuğun aksine, tanıma için bir hukuki sürecin başlatılması zorunlu oluyor.

 

Adli tıp DNA testi kaç günde çıkar?

Test için alınan özel çubuklardaki veya diğer materyallerdeki DNA’ların incelenmesi ve karşılaştırılmasının sonuçlanması 12 – 14 günde olur. Yapılan test sonucunda; “olası baba”nın ve çocuğun DNA’ları eşleşmiyor ise, kişi kesinlikle çocuğun “biyolojik babası değildir.

 

DNA testi mahkeme kararı olmadan yapılır mı?

Mahkeme kararı olmadan kişilerin kendi isteği ile yapılacak olan DNA testi için, DNA testi uygulanacak kişinin rızası olması gerekmektedir. Analiz yapılacak kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda anne veya babasının yazılı izninin alınması şartı bulunmaktadır.

 

Sık Sorulan Sorular

Babalık davası nasıl sonuçlanır?
Babalık davasında hak düşürücü süre nedir?
Babalık davasında yetkili mahkeme neresidir?
Babayı reddetme davası nasıl açılır?
Babalık davası ne kadar sürer?
Biyolojik baba hangi davayı açabilir?
Evlilik dışı doğan çocuğa nafaka verilir mi?
Evlilik dışı doğan çocuklara ne denir?
Evlilik dışı doğan çocuğun baba hanesine ne yazılır?
Cinsel ilişki sonrası DNA ne kadar kalır?
DNA testi kaç TL 2024?
Saç telinden babalık testi yapılır mı?
Hastaneye gitmeden DNA testi yapılır mı?
Evde DNA testi yapılabilir mi?
DNA testi yanlış çıkar mı?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir