Askeri Firar Suçu Denetimli Serbestlik - Azim HUKUK

Askeri Firar Suçu Denetimli Serbestlik

Askeri Firar Suçu Denetimli Serbestlik

Denetimli serbestlik müessesesi, mahkeme tarafından belirtilen şartlar ve süre dahilinde, denetim ve denetleme planı kapsamında şüpheli, sanık veya hükümlülerin toplumla bütünleşmesi adına gereksinim duyacağı bilumum hizmet, program ve kaynakların temin edildiği toplum temelli bir uygulamadır. Askeri firar suçu sebebiyle denetimli serbestlik kurumundan yararlanılıp yararlanamayacağına ilişkin değerlendirme, ilgilinin somut dosyası üzerinden, uzman bir askeri ceza hukuku avukatı marifetiyle yapılması sağlıklı olacaktır.

 

Askerlikten Firar Suçu ve Cezası Nedir?

 

1632 sayılı Askeri Ceza Kanun’un “Firar ve cezası” başlıklı 66. maddesinde askerlikten firar suçu ve cezası şu şekilde düzenlenmiştir:

“1) Aşağıda yazılı askeri şahıslar bir yıldan üç yıla kadar hapsolunur:

a) Kıt’asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak altı günden fazla uzaklaşanlar,

b) Kıt’asından veya görevini yapmakta olduğu yerden izin, istirahat veya hava değişimi alarak ayrılanlardan, dönmeye mecbur bulundukları günden itibaren altı gün içerisinde özürsüz olarak gelmeyenler,

2) Aşağıda yazılı hallerde hapis cezası iki yıldan aşağı olamaz:

a) Suçlu, silah, mühimmat ve bunların teçhizat veya nakil vasıtalarından ve hayvanlardan birini veya ordu hizmetine tahsis edilen herhangi bir şeyi beraberinde götürmüş ise;

b) Suçlu hizmet yaparken kaçmış ise;

c) Suçlu mükerrir ise;

3) Seferberlikte bu maddede yazılı mehiller yarıya indirilir.”

 

 

Askeri Firar Suçu Denetimli Serbestlik - Azim HUKUK
Askeri Firar Suçu Denetimli Serbestlik – Azim HUKUK

 

Firar Suçunda Şikayet Süresi, Zamanaşımı, Uzlaşma Ve Görevli Mahkeme

Şikayet, takibi şikayete bağlı suçlar, bir suç hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılabilmesinin suçun mağdurunun veya suçtan zarar gören kişilerin şikayetçi olmasına bağlı olduğu suçlardır. Askeri Ceza Kanunu’nun madde 48/A’da askeri suçların takibinin şikayete bağlı olmadığı belirtilmiştir. Bu gerekçeyle, firar suçunun takibi de şikayete bağlı değildir.

Zamanaşımı, Türk Ceza Kanunu m.66’da düzenlenmiştir. Firar suçunda zamanaşımı TCK genel hükümlere göre, bütün askeri mükellefiyetin veya bizzat girilmiş olan taahhüdün bitmesinden itibaren işlemeye başlayacaktır. Askeri Yargıtay kararları doğrultusunda izin tecavüzü bakımından 5 yıllık zamanaşımı öngörülmüştür.
Uzlaşma, suçtan mağdur olan kişinin suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasının sona ermesidir. Uzlaşma şikayetten vazgeçme değildir. TCK madde 235 uyarınca firar suçları uzlaşma kapsamındaki suçlardan değildir.

Görevli Mahkeme, Askeri Ceza Kanunu’nda bulunan tüm suç tipleri, Askeri Mahkemelerde yargılanmaktaydı. Ancak, 03.06.2017 gün ve 30085 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi’nin 31.05.2017 gün ve 831 sayılı kararı ile Anayasa değişikliği ile Askeri Mahkemelerin kaldırılması üzerine, tüm askeri suç tiplerinde sivil yargı organları görevlendirildi. Askeri Ceza Kanununda firar suçu görevli yargı organı ise, Asliye Ceza Mahkemeleridir.

 

Firar cezası paraya çevrilir mi?

Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Hükümlü veya tutuklunun kaçması (firar) suçu nedeniyle hükmedilen hapis cezası 1 yıl veya altında olduğunda adli para cezasına çevrilebilir.

 

Firar eden mahkumun infazı yanar mı?

Bu durumda olan hükümlüler; Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği m.8/2-c’ye göre, firar tarihinden önce kesinleşen cezalarının ve koşullu salıverilme tarihine kadar kesinleşerek infazına başlanacak olan cezalarının tümünü kapalı kurumda infaz edeceklerdir.

 

Firar kaç günde verilir?

Firar suçu, Askeri Ceza Kanununun 66. maddesinde düzenlenmiştir. Tanımı; kıtadan veya vazife icabı bulunmak zorunda olunan yerden yetkili amirlerden izin almaksızın ayrılmakla başlayan eylemin 6 günden fazla (yani en az 7 tam gün, 7X24 saat) fazla sürmesi ile oluşmaktadır.

 

Firar biri yakalanırsa ne olur?

Tutuklu veya Hükümlünün Kaçması (Firar) Suçunun Cezası Tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/1).

 

Açık cezaevinden firar Eden tekrar girebilir mi?

Hükümlünün açık cezaevinden tekrar firar edeceğine dair emraler varsa açık ceza infaz kurumuna geçmesi mümkün değildir. (Açık Cezaevine Ayrılma Yönetmeliği md. 13/2).

 

Cezaevine teslim olmazsam ne olur?

Cezaevine Teslim Olmazsam Ne Olur? 5275 sayılı yürürlükteki İnfaz Kanunu’nun 19’uncu maddesine göre; “Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.

 

Cezaevine girdi çıktı kaç gün sürer?

Kararınızı veren adliyede kolluk birimlerine teslim olma yolunu seçmeniz süreci hızlandıracaktır. Eğer ki adliyede zorluk yaşarsanız 155’i arayıp teslim olduğunuzu bildirebilirsiniz. Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ”Girdi Çıktı İşlemleri” yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir