Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Evin anahtarını teslim etmeden evden ayrılan kiracı, artık kira bedeli ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyeceği için ödenmeyen kira bedellerine ilişkin tahliye talepli icra takibi başlatılabilmektedir. 2004 sayılı İcra ve İflas kanunu çerçevesinde düzenlenen bu hukuki süreç ile öncelikle kiralık konutta tahliye işleminin yapılmasına ardından ise ödenmemiş kira bedellerinin tahsil edilmesine olanak tanınmaktadır. Bu icra takibi işlemleri gerçekleşiirilirken kiracı evde bulunmasa dahi resmi makalar müdahale edecektir. Ancak şunu da önemle belirtmek gerekir ki, kiracı kira bedelini ödüyorsa ve evde değilse, ev sahibinin tek bu nedenle eve girme veya kilidi değiştirme gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Çünkü kiracılığın devamı süresince kiracının daireyi kullanma hakkı bulunmaktadır. Kiracının kiralama süresi boyunca evde olmaması (yazlığa, misafirliğe ya da tatile gitmesi) halinde ev sahibinin eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlali suçunu oluşturacağını önemle hatırlatmak gerekmektedir.

Kiracının kirayı ödemeden evi terk etmesi durumunda, kira borcunun devam edeceğii unutmaması gerekmektedir. Örneğin, sözleşmenin 7. ayında evi terk eden kiracının borcu, her ay ödemediği miktar eklenerek artacaktır. Bu durumda, ev sahibi sadece tahliye etme hakkına değil aynı zamanda alacak hakkına da sahip olacaktır. Eğer kiracı evi terk ederken anahtarı teslim etmezse, ilk olarak tahliye talepli bir icra takibi başlatmak en pratik çözüm olabilmektedir, ancak farklı bir adım atılması mümkün olup olmadığı da değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer farklı tahliiye nedenleri varsa, süreç daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir.

 

Anahtarı Teslim Tutanağı Örnek

İşbu tutanak, …./…/…. tarihinde imzalanan ve …. aylık süresi olan kira sözleşmesi gereğince, kiracı …….. ….. tarafından kullanımı devam eden ve ………………… adresinde konumlanan taşınmazın, …./…/…. tarihi itibarıyla kiraya veren ….. …..’ya eksiksiz ve tam bir şekilde teslim edildiğini belirtmek amacıyla düzenlenmiştir. İlgili taşınmazın anahtarları da kiraya verene iade edilmiştir.

…… -TL. (……..Türk Lirası) miktarındaki depozito bedeli, kiracı …… …… tarafından kabul edilmiş ve teslim alınmıştır.

Bu noktadan itibaren taraflar, işbu kira sözleşmesi hükümleri bakımından birbirlerine karşı her türlü talep ve alacak haklarından feragat ederler ve birbirlerini gayrıkabili rücu olarak tamamen ibra ettiklerini beyan ederler.

Tarih: …/…/….

Kiraya Veren: Kiracı:

 

Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi
Kiracının Anahtarı Teslim Etmeden Evi Terk Etmesi

Benzer Sorulan Sorular

Kiracı anahtarı teslim etmeden kaçtı ne yapmalıyım?

Kiracının evi terk ettiğinin tespitinin mahkemece yapılması, uygulamada bilinenin aksine hukuken mümkün değildir. Bu anlamda ev sahibi, kiracının anahtarı teslim etmeden evi terk etmesi halinde tahliye talepli icra takibi başlatmalıdır.

 

Anahtar teslim tutanağı yoksa ne olur?

Kiracı kiraya veren veya vekili ya da yetkili temsilcisinden yazılı şekilde anahtar teslim tutanağı almadığı takdirde kira ilişkisinin devam ettiği kabul edilmektedir. Kira ilişkisinin anahtar teslim tutanağı ile sona ermediği durumda kiracının kira ödeme yükümlülüğü devam edecektir.

 

Kiracı ev sahibine anahtar vermek zorunda mı?

Kiracının kira sözleşmesinden kaynaklanan borçlarından kurtulması için evi fiilen tahliye edip boşaltması yeterli değildir. Aynı zamanda anahtarı da usulüne uygun olarak kiralayan teslim etmekle yükümlüdür.

 

Ev sahibi evi teslim almazsa ne yapılır?

Kiracı anahtarı teslim ettiğini ispatlayamazsa anahtar teslim tarihi kira sözleşmesinin sona erdiği tarih kabul edilir. Peki, ev sahibi anahtarı teslim almaktan kaçınıyorsa ne yapılmalıdır? Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak tevdi mahalli tayini istenebilir. İcra dosyasına anahtar teslim edilebilir.

 

Kiracı evde eşya bırakırsa ne olur?

Kiracının evden çıkmasıyla kiralanan taşınmaza vermiş olduğu zararların görülebilmesi halinde taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemelerinde zarar tespit davası açmanız gerekmektedir. Zarar tespitine yönelik mahkeme kararının ardından kiracıya karşı tazminat davası açarak zararınızı giderebilirsiniz.

 

Kiracı ev sahibine ne zaman dava açabilir?

Ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye edebilmesi için altı aylık kira döneminin sonundan en az 1 ay önce açacağı davayla tahliyeyi talep etmesi gerekmektedir. Bu husus kanunumuzda şu şekilde düzenlenmiştir.

Kiracı evden çıkmadan ne kadar önce ev sahibine haber vermeli?

Konut ve çatılı işyeri sözleşmelerinde; 6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde süre bitince sözleşmenin sona erdirilmesi için kiracının bu durumu sürenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı olarak kiraya verene bildirmesi gerekir. Bildirmezse kira sözleşmesi aynı koşullarda 1 yıl uzatılmış sayılır.

 

Kiracı anahtarı nereye teslim eder?

Kiracı, mahkemenin belirlediği yere anahtarı teslim edebilir. İkinci olarak ise kiracı mahkeme yerine notere gidebilir. Notere anahtarı teslim eder ve bu durumu kiraya verene bildirebilir. Her iki durumda da kiracı, anahtarı teslim ettiğini kiraya verene bildirmekle borcundan kurtulmuş olacaktır.

Kiracı evden çıkarken hasar tespiti nasıl yapılır?

Kiracı, kiralananı boşalttıktan sonra eve zarar vermiş olduğunu fark eden kiraya veren, vakit kaybetmeden zararın tespiti için dava açmalıdır. Bu tespit davası, kiralanan evin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılmalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?
Kiracı çıkarken eve zarar verirse ne olur?
Kiracı çıktığı evi temizlemek zorunda mı?
Anahtar teslim tutanağı nedir?
Kıracı evden çıkarken ne yapmalı?
Kiracıyım evim yandı ne yapmalıyım?
Evde bozulan eşyaları kiracı mı yaptırır ev sahibi mi?
Ev sahibi çilingirle kapıyı açabilir mi?
Kiracı ev sahibini savcılığa şikayet edebilir mi?
Ev sahibi kiracıyı mahkemeye verirse masrafları kim öder?
Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar 2024?
Kontratsız kiracı hakları nelerdir?
Kiracı evin anahtarı teslim etmiyor ne yapabilirim?
Anahtar teslimi nasıl ispat edilir?
Kiracı evden çıkarken evi nasıl teslim etmeli?
Kira sözleşmesi imzaladım vazgeçmek istiyorum ne yapmalıyım?
Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?
Kiracı çıkarken evi boyatmak zorunda mı?
Bozulan kapıyı kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı ev bulamazsa ne olur?
Kiracı evde bozulan musluğu kim yaptırır?
Kombi arızası kiracıya mı ait ev sahibine mi?
Anahtar teslim tutanağı yapılmazsa ne olur?
Bir kiracı evden çıkarken ne yapmalı?
Kiracı evde eşya bırakırsa ne olur?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir