Tek Celsede Boşanma 2024-2025

Tek Celsede Boşanma 2024-2025

Tek Celsede Boşanma 2024-2025

Anlaşmalı boşanma davası tek celsede boşanmanın en kısa yoludur. Evlilik birliği sonlandırılacağı zaman anlaşmalı boşanma davası açılması süreci kısalıtacağından tarafların bu hususları bilmesinde fayda vardır. HMK 114 uyarınca dava koşullarını yerine getiren bir dava dilekçesi ile mahkemeye başvurulması önem arz eder. Dava dilekçesine ek olarak sunulacak anlaşma protokolü de oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman anlaşmalı boşanma protokolü de hazırlanmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alacak olan ayrıntılar arasında tarafların irade beyanı oldukça önemlidir. Taraflar velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konuları aralarında anlaşarak protokolde hukuka uygun şekilde dile getirmesi gerekmektedir.

TMK m.166/3’te hüküm altına alınan şartların sağlanmasıyla birlikte, anlaşmalı boşanma davası açılarak tek celsede boşanmak mümkündür. Anlaşmalı boşanma protokolünün mevcudiyetiyle birlikte dava dilekçesi mahkemeye verildiği anda dava açılacaktır. Mahkeme iş yükü yoğunluğuna göre duruşma/celse günü belirleyecektir. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına nazaran çok daha kısa sürmektedir. Taraflarca imzalanan anlaşmalı boşanma protokolünün, anlaşmalı boşanmaya dair dilekçe ekinde mahkemeye sunulmasıyla birlikte, genellikle 1-2 hafta içerisinde mahkeme tarafından tensip zaptı düzenlenerek duruşma günü verilmektedir.

Tek taraflı boşanma durumlarında çocukların velayeti, genellikle mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme, çocukların menfaatlerini gözeterek ve sosyal inceleme raporları, pedagog görüşleri, ebeveynlerin ekonomik ve psikolojik durumları gibi faktörleri dikkate alarak karar vermektedir. Anlaşmalı bir şekilde boşanma gerçekleşecek ise bunun için adliyeye gidilir ve buradan boşanma süreci başlatılır. Ancak çekişmeli bir şekilde boşanma gerçekleşecek ise kişilerin ikamet ettikleri yerde bulunan aile mahkemesine gitmesi ve buradan ise davayı açması gerekmektedir. Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.

 

 

Tek Celsede Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma açısından tek celsede boşanma, anlaşmalı boşanma şartlarının mevcudiyeti ile değerlendirilecektir. Buna göre en az 1 yıldır evli bulunan eşler, ortak mutabakat ile birlikte mahkemeye başvuracak ve mahkemece protokolde usul ve esas bakımından bir eksiklik görülmediği takdirde boşanma kararı tek celsede verilebilecektir.

1 yıldan daha az süreli evlilikleri bulunan çiftler açısından ise ortak mutabakat bulunması halinde eşlerden biri adına dava açılacak ve diğer açısından davanın kabulüne karar verilmesi talep edilecektir. Mahkemece takip edilen ilk celsede bu kabul beyanın tekrarı ile davanın kabulüne karar verilerek tek celsede boşanma sağlanabilecektir. Çekişmeli boşanma davalarının devamı süresince tek celsede boşanma da yukarıda bahsettiğimiz gibi eşlerden birinin kabul beyanına bağlı olarak sonlandırılabilecektir.

Anlaşmalı boşanma davaları, yetkili ve yetkili mahkemede bir dilekçe ve anlaşma sözleşmesi düzenlenerek ve gerekli dava masrafları yatırılarak dava açılmalıdır. Dilekçe incelendikten sonra bir duruşma tarihi verilecektir. Duruşma boşanma kararı verirse, karar Ulusal Adalet Programına kaydedilecektir. Eşe makul bir karar tebliğ edilmiş ve karara itiraz edilmemişse karar kesinleşir. Nihai karar nüfus sistemine gönderilir. Dava süreci, karar nüfus sistemine işlendiğinde sona erer.

 

Benzer Sorulan Sorular

Tek celsede boşanma nasıl oluyor?

Tek Celsede Boşanma Nasıl Olur? Anlaşmalı boşanma davası, bir aksilik çıkmaması durumunda tek celsede sonuçlanan bir dava türüdür. Hakim boşanma protokolünü inceler, tarafları duruşmaya davet eder ve duruşmada tarafların anlaşma iradelerine ilişkin olarak sözlü beyanlarını aldıktan sonra boşanmaya karar verir.

 

En hızlı nasıl boşanır?

En hızlı ve en az yıpratıcı boşanma şekli anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin sürecin seyrinde ilerlemesi halinde dava tek celsede biter. Anlaşmalı olarak boşanmak için boşanma, nafaka, tazminat, çocuk varsa çocuğun velayeti konularında anlaşmış olmak gereklidir.

 

Boşanmak için ilk nereye gidilir?

Anlaşmalı bir şekilde boşanma gerçekleşecek ise bunun için adliyeye gidilir ve buradan boşanma süreci başlatılır. Ancak çekişmeli bir şekilde boşanma gerçekleşecek ise kişilerin ikamet ettikleri yerde bulunan aile mahkemesine gitmesi ve buradan ise davayı açması gerekir.

 

Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Karşı tarafın kusurunu ispat etmesi gerektiğinden davayı ilk açan eşin davadaki rolü daha aktiftir. Eğer karşı dava açılırsa asıl davayı açan 3, karşı davayı açan 2 dilekçe sunar. Bu bakımdan, boşanma davasını ilk açan eş daha avantajlı olabilir.

 

Aynı gün boşanma olur mu?

Mahkeme tarafından belirlenen günde, tarafların veya vekillerinin mahkemede hazır bulunmaları zorunludur. Duruşmada, anlaşmalı boşanma şartlarının mahkeme tarafından uygun bulunması durumunda, boşanma kararı aynı gün içerisinde verilebilir.

 

Boşanmada oturulan ev kime kalır?

Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

Nafaka ne kadar 2024?
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanma davasında erkeğin ağır kusurlar nelerdir?
Boşanma dilekçesi ne kadar 2024?
Boşanmak için ilk nereye gidilir?
Uzaktan boşanma olur mu?
Telefonla oynamak boşanma sebebi midir?
Sanal aldatma boşanma sebebi midir?
Evden gitmek boşanma sebebi midir?
Tek celsede bosanma Şartları
En kolay boşanma sebepleri
Avukatsız nasıl boşanabilirim
Tek celsede boşanma sebepleri
En hızlı boşanma Ne Kadar Sürer
Avukatsız anlaşmalı boşanma
Boşanırken evde kim kalır?
Eşler ne kadar ayrı kalırsa boşanır?
Eşini sevmediğini beyan etme boşanma sebebi mi?
Evliyken başkasıyla mesajlaşmak boşanma sebebi midir?
Seni istemiyorum demek boşanma sebebi mi?
Erkek neden boşanma davası açamaz?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir