Tütün Ve Alkol Kaçakçılığı Suçu
Alkol ve Sigara Kaçakçılığı Suçunun Unsurları
Sigara ve alkol kaçakçılığı suçunu oluşturan unsurlar 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu m. 3/10’da sayılıştır. Buna göre bu unsurlar; tütün, tütün mamulleri, etil alkol, alkollü içkiler ve metanoldür. Bu suç seçimlik hareketli bir suçtur, bu sebeple birden fazla seçimlik hareket bir arada yapılmış olsa dahi faile kaçakçılık suçundan tek ceza verilecektir.
Kaçakçılık Suçunu Barındıran Sebepler
Bir ülkenin sınırlarından malların gümrük işlemlerine tabi tutulmadan giriş veya çıkış yapması, kaçakçılık suçu barındıran sebeplerdendir. Silah, uyuşturucu, tarihi eser ve petrol kaçakçılığı bunlara örnekler arasındadır.
Malların gümrük işlemlerinden kaçması, devletin ekonomik politikalarını zedelemektedir. Bu durum, devletin gümrükten elde ettiği mali hakların zarar görmesine yol açar.
Ödenmeyen gümrük vergileri, devlet hazinesine doğrudan zarar verir. Bu durum, diğer kaçakçılık suçlarıyla birlikte vergi kaçakçılığının da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, kaçakçılık suçlarının başlıca sebeplerinden biri, devletin ekonomik politikalarının ihlal edilmesidir.
Kaçakçılık Suçu Madde Metni
Kaçakçılık Suçları
MADDE 3 – (Değişik: 28/3/2013-6455/54 md) (1) Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Eşyanın, gümrük kapıları dışından ülkeye sokulması halinde, verilecek ceza üçte birinden yarısına kadar artırılır.
(2) Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Transit rejimi çerçevesinde taşınan serbest dolaşımda bulunmayan eşyayı, rejim hükümlerine aykırı olarak gümrük bölgesinde bırakan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Belli bir amaç için kullanılmak veya işlenmek üzere ülkeye geçici ithalat ve dahilde işleme rejimi çerçevesinde getirilen eşyayı, hile ile yurt dışına çıkarmış gibi işlem yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
…
(10) Kaçakçılık suçunun konusunu oluşturan eşyanın akaryakıt ile tütün, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkiler olması halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarısından iki katına kadar artırılır, ancak bu fıkranın uygulanması suretiyle verilecek ceza üç yıldan az olamaz.
…
(16) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretlerin taklitlerini imal eden veya ülkeye sokanlar ile bunları bilerek bulunduran, nakleden, satan ya da kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(17) Tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin ambalajlarına kamu kurumlarınca uygulanan bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri; ilgili mevzuatta belirlenen şekilde temin etmesine rağmen belirlenen ürünlerde kullanmaksızın bedelli veya bedelsiz olarak yayanlar, bunları alma veya kullanma hakkı olmadığı halde sahte evrak veya dokümanlarla veya herhangi bir biçimde ilgili kurum ve kuruluşları yanıltarak temin edenler, bunları taklit veya tahrif ederek ya da konulduğu üründen kaldırarak, değiştirerek ya da her ne suretle olursa olsun tedarik ederek amacı dışında kullananlar üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(18) (Değişik: 18/6/2014-6545/89 md.) Ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret bulunmayan ya da taklit veya yanıltıcı bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaretleri taşıyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri; a) Ticari amaçla üreten, bulunduran veya nakleden, b) Satışa arz eden veya satan, c) Bu özelliğini bilerek ve ticari amaçla satın alan, kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.
Sık Sorulan
Kaçak alkol cezası kaç TL?
Alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, etil alkolün piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması suçtur. Suçun failine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilir.
Kaçak içkinin cezası nedir?
Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).
Tütün kaçakçılığının cezası nedir?
Gümrük işlemlerine tabi tutulmamış kaçak tütün ve makaronların satışa arz edilmesi, 5607 sayılı Kanun’un 3/1 maddesine göre 2-5 yıl arası hapis cezası gerektirir. Kaçak olarak ülkeye sokulmamış dahi olsa bu özelliği bilinerek ticaretinin yapılması 1 ile 3 yıl arası hapis cezası gerektirir.
Kaçakçılık suçunun cezası nedir?
5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda düzenlenmiştir. Kanunun Madde 3/1 ine göre “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kapalı alanda sigara içme cezası kaç tl 2024?
İşte 2024 kapalı alanda sigara içmek cezası… Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL’den başlayarak 617 TL’ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL’den 42.858 TL’ye kadar para cezası yazılacaktır.
Alkol cezası sicile işlenir mi?
Trafik cezaları, idari para cezaları gerektirdiğinden sicile işlemez. Bunun yanı sıra alkollü araç kullanan sürücü hakkında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak” suçundan işlem uygulanır ve ceza verilirse bu kez alkolden alınan ehliyet bir suç teşkil edeceğinden adli sicil kaydına işler.
Kaçakçılık suçlarında zaman aşımı ne kadardır?
Vergi kaçakçılığı cezalarının üst sınırına ilişkin olarak 15 Nisan 2022 tarihinde değişiklikler yapılmıştır. 15 Nisan 2022 tarihi öncesinde vergi kaçakçılığı cezalarında üst sınır 5 yıl olduğu için, bu cezalarda olağan zamanaşımı 8 yıl, olağanüstü zamanaşımı ise 12 yıl olarak uygulanmaktaydı.