Islah Dilekçesi Örneği 2025

Islah Dilekçesi Örneği 2025

Islah Dilekçesi Örneği 2025

Islah dilekçesi nasıl yazılır hukuk alanında taraflar tarafından araştırılan konulardan birisidir. Islah kelimesi; HMK’da yer alan 176. maddeye göre tarafların usul işlemlerini tamamen ya da kısmen düzeltilmesini ifade eden bir kelimedir. Bu bağlamda sunulan ıslah dilekçesi ile birlikte davacı taraf dava sebebi değiştirebileceği gibi davaya dair belirttiği eksik bilgi ve belgeleri tamamlayabilmektedir. İstenilen tazminat oranının da arttırılabildiği ve iş hukuku avukatı gibi uzman kişiler tarafından yazılması gereken ıslah dilekçesi, davacya bir hak kazandırmayacağı gibi sadece dava sürecinde iddialarını ve belgelerini genişletebileceği bir süre kazandırmaktadır. Bu süreçte tıpkı davacı gibi davalı da ıslak dilekçesi vererek davası sürecinde ek belge ve bilgileri dosyaya sunabilme imkânı bulabilir.

Islahın amacı, yargılama sürecinde şekil ve süreye aykırılık sebebiyle ortaya çıkabilecek maddi hak kayıplarım ortadan kaldırmak olup ıslah, tahkikat aşamasında yapılmış olan hatalı bazı taraf usul işlemlerini bir defaya mahsus olmak üzere düzeltme hakkı veren hukukî bir çarediir. Islah edilen işlem yapılmazsa, ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edilir.” hükmü bulunmaktadır. Bu yasa maddesine göre ıslahın 1 haftalık sürede yapılması gerekmekte olup yasa maddesindeki 1 haftalık süre kanundan kaynaklanan kesin süresidir. Islah dilekçesine karşı tarafın vermesi gereken dilekçeye ise Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi denmektedir. Islaha Karşı Cevap ve İtiraz Dilekçesi ile ıslah dilekçesinde ki hususlara itiraz edilir ve cevap verilmektedir. Islah dilekçesine karşı cevap verme süresi ıslah dilekçesinin tebliğinden itibaren 2 haftadır.

 

 

Islah Yolu ile Yapılabilecek İşlemler Nelerdir?

Dava sebebi dava konusu ve talep sonucu değiştirilebilir veya genişletilebilmektedir.
Cevap dilekçesi verilebilmektedir.
Tüm iddia ve savunmalar ileri sürülebilmektedir.
Maddi tazminat davasında ıslah ile manevi tazminat istenebilmektedir.

Genellikle delil toplama ve beyan aşamaları sonlandıktan sonra yapılan ıslah talepleri, yargılamanın hızlı ilerlemesi ilkesi ile çelişeceği için reddedilebimektedir.  Ancak, yargılamann erken safhalarında yapılmş bir ıslah talebi, hakem heyeti tarafından kabul edilebilebilmektedir.  6100 Sayılı Kanun’un 176. maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği ve aynı davada tarafların ancak bir kez ıslah yoluna başvurabileceği düzenlenmektedir. Aynı davada ikinci kez ıslah yoluna başvurulması halinde bu yöndeki talebin reddi gerekmektedir.

 

 

Islah Dilekçesi Örneği

 

Esas No: ……/……

…………… ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:  İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

VEKİLİ:  İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası

(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)

DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres

KONU: Islah talebinden ibaretti.

ISLAH EDİLEN MİKTAR: ……..₺

(Islah konunuz alacağa ilişkin ise bu kısmı doldurunuz)

AÇIKLAMALAR: …./…. esas numaralı davada, müvekkil tarafından davalıdan talep edilen hususlar arasında, … Türk Lirası tutarındaki ……. faturası ile … Türk Lirası tutarındaki ….. faturasının dava tarihinden itibaren yasal faizi ile tahsil edilmesi istenmiştir. Ancak dosya içeriğine baktığımızda, toplam deliller ve alınan bilirkişi raporu sonucunda ortaya çıkan durum doğrultusunda, davalının ödenmemiş borcu arasında müvekkil tarafından öncden ödenmiiş olan … Türk Lirası tutarındaki …….. faturası bulunmaktadır. Bu nedenle, dava dilekçesinde önceden talep edilmemiş olan bu miktarın da dikkate alınarak ıslah yapılmaktadır. Ayrıca, söz konusu miktarın davalıdan dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesine ilişkin karar verilmesini talep etmekteyiz.

(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)

HUKUKİ DELİLLER: ……… Faturası ve sair hukuki deliller

HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 176-183 ve sair hukuki sebepler

NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebeplerden dolayı, ıslah talebmizin yerine getirilmesi sonucunda, davalıdan dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsil edilecek olan … Türk Lirası ……. faturası alacağımızın onaylanmasını talep ediyoruz. Ayrıca, davamızın kabulü ile birlikte, davalının üzerine bırakılması istenen toplam … Türk Lirası …… faturası, evde meydana gelen … Türk Lirası zararın tespiti, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalıya yüklenmesine karar verilmesini istiyoruz. Bu talepleri, davacı vekili olarak, saygılarımla arz ederim.(…../……../……)

 

İSİM-SOYİSİM

İMZA

 

Sık Sorulan Sorular

Islah aşamaları nelerdir?
Islah için ne kadar süre verilir?
Islahtan vazgeçme olur mu?
Islah dilekçesinde neler talep edilebilir?
Islah hangi aşamada yapılır?
Mahkeme ıslah için süre vermek zorunda mı?
Islah hangi konularda yapılabilir?
İslah süresi ne zaman başlar?
Davayi islah etmek ne demek?
Islah dilekçesinden sonra ne olur?
Islaha cevap süresi ne kadar?
İstinaftan sonra islah olur mu?
Islah ile cevap dilekçesi verilir mi?
Islah mı talep artırım mı?
İstinaftan dönen dosya ne olur?
İstinaftan red gelirse ne olur?
İstinaftan karar çıktıktan sonra ne yapılır?
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
İstinaf kaç yıl sürer?
İstinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Bir dosyanın İstinaf’a gittiğini nasıl anlarız?
İstinafta duruşma olur mu?
İstinaf genelde ne karar verir?
İstinaf neyi inceler?
İstinaf mahkemesi avukat girer mi?
İstinafta tanık dinlenir mi?
İstinaf sınırı kaç TL?
Hangi davalar İstinaf’a gitmez?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir