Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? - Azim HUKUK

Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi?

Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi?, Sokak hayvanlarını da kapsan Hayvanları Koruma Kanununda yapılması düşünülen değişikleri içeren yasa teklifi hakkında halen görüşmelere devam edilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda ilgili kanun teklifi ile alakalı görüşmelere 18 Temmuz itibariyle başlandı. Değişiklikler için sunulan yasa 17 maddeden oluşmakta. Bu görüşme sonucundan yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi. Hayvanların ötenazi ile uyutulmasını içeren madde görüşülecektir. Kabul edilen ilk 3 maddede yapılan değişiklikler şu şekildedir:

• Kanunun amacının düzenlendiği 1. Maddeye “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenmiştir.

• Hayvan bakımevi tanımında “ Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırılacağı ve rehabilite edildiği bir tesis” olarak değiştirilecek.

• Kanunun ilkeleri arasında bulunan” Evcil Hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamlaro desteklenmelidir.” ilkesi yürürlükten kaldırılacak.

Ülkemizde her ne kadar hayvanlar için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu düzenlense de hayvanlar halen “eşya/taşınır mal” statüsünde yer almakta. Bir taşınır eşya eşler arasında boşanma sırasında kişisel/edinilmiş mal kapsamında değerlendirilir. Mahkeme eğer evcil hayvanın bir mal/eşya değil de “can” olduğuna kanaat getirirse o zaman tüm davanın seyri değişir ve velayet hükümleri uygulanabilir.
Taşınır eşya gözüyle bakılırsa, o evcil hayvan taşınır malların paylaşımına-boşanmada mal paylaşımı prosedürlerine tabi tutulacaktır. Her ne kadar bir boşanma davasında evcil hayvanı “can” olarak gören mahkemenin evcil hayvana “velayet” hükümleri uygulaması güzel ve örnek bir olay olsa da çoğu mahkeme evcil hayvanı “eşya/taşınır mal” nitelendirdiğinden, evcil hayvanlar boşanma sırasında mal ayrılığı rejimine tabi tutulmaktadır.”

Sokak Hayvanı Öldürmenin Cezası Nedir?

Cezaların amacı caydırıcılığı sağlamaktır. Bu nedenle daha önce sahibi tarafından terk edilen hayvanların sahibine 2 bin TL ceza kesilmekteydi. Yeni düzenlemeye göre bu ceza 60 bin TL ye çıkartılıyor. Ayrıca görevini yerine getirmeyen belediye başkanı ve meclis üyelerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Belediye başkanı görevini yapmaz ise valiliğin bu duruma el atması bekleniyor. Bunun yanı sıra sokak hayvanlarını öldürenler hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi gündemdedir.

 

Sokak Hayvanlarının Sorumluluğu Kimdedir?

Sokak hayvanları, sahipleri olmayan hayvanlardır. Kanun çerçevesinde sahipsiz hayvanlar, barınacak alanı bulunmayan ya da sahibinin veya koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan, herhangi bir sahip veya koruyucu tarafından kontrol edilmeyen evcilleştirilmiş hayvanlar olarak tanımlanmıştır. Aynı kanun ve ilgili yönetmeliklere göre, sahipsiz hayvanların gözetimi ve bakımı belediyelere verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre, hayvan barınaklarının inşa edilmesi, işletilmesi ve yönetilmesinden yetkili olan Büyükşehir Belediyesi sorumludur. Belediyeler, sokak hayvanlarının kısırlaştırma, aşılama gibi gerekli tüm sağlık hizmetlerini sağlamalıdır. Bunun yanı sıra, bu hayvanların kayıtlarını tutmak ve sahiplendirmek de belediyelerin görevleri arasındadır.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? - Azim HUKUK
Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi? – Azim HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir