Resmi Evrakta Sahtecilik-Azim HUKUK

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Nedir?

Sahtecilik kelimesi; bir şeyi gerçekmiş gibi göstermek, bu amaçla düzmece, yalan-dolanda bulunmak, hile yapmak gibi anlamları barındırmaktadır. Belgelerde sahtecilik suçu genelde salt sahtecilik amacıyla gerçekleştirilmemekte, başka bir suçun işlenmesine (ki çoğu kez dolandırıcılık, kiminde zimmet vb.) vasıta olmaktadır. Bu nedenle sahtecilik suçlarının bağımsız bir suç tipini oluşturduğu ve hukuki konusunun farklı olduğu görüşünün benimsenişi çok eski tarihlere ulaşmamaktadır.

Bu başlıkta, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesinde düzenlenen ” Resmi Belgede Sahtecilik Suçu – TCK 204 ” , özet olarak incelenmiştir. Bu maddenin birinci fıkrasında resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturan fiiller düzenlenmiş, ikinci fıkrada kamu görevlisinin düzenlemeye yetkili olduğu belgede sahtecilik suçu düzenlenmiş üçüncü fıkrada ise cezayı arttıran nedenler düzenlenmiştir.

 

Resmi Belgeyi Sahte Olarak Düzenlemek

Söz konusu hareketlerden “düzenlemek” ifadesi, “taklit etmek” olarak anlaşılmalıdır. Bunun için belgenin, düzenleyeni olarak görülen kişiden bir başka kişi tarafından yeni baştan düzenlenmiş olması gerekir.

Belgenin düzenleyicisi olarak görünen kişinin gerçekte mevcut veya hatta olup olmadığı veya tamamen uydurma bir ismin düzenleyen olarak gösterilmesi önem taşımaz.

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçunun Nitelikli Halleri

· Resmi evrakta sahtecilik suçunun daha fazla cezayı gerektiren nitelikli halleri şunlardır:

· Kamu görevlisinin resmi belgeyi sahte olarak düzenlemesi, değiştirmesi, kullanması (TCK 204/2).

· Belgenin sahteciliği ispatlanıncaya kadar geçerli belgelerden olması (TCK 204/3)

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Şartları Nelerdir?

Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir.
Resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemek,
Gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek,
Sahte resmi belgeyi kullanmak,
Gerçeğe aykırı belge düzenlemek.

 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunda Fail

Sivil kişiler tarafından işlenen resmi belgede sahtecilik suçu genel bir suç olup herkesin faili olabilir. Kamu görevlileri tarafından işlenen resmi belgede sahtecilik suçunda ise fail, görevi gereği belge düzenlemeye yetkili olan kamu görevlileridir.

Resmi Belgede Sahtecilik Cezası

Resmi evrakta sahtecilik yapan kişi ve ya kişiler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılmaktadır. Fakat kişi sahte belge ile başka suçun işlenmesine neden olmuş ise bu işlenmiş olan tüm suçların her biri ayrı ayrı yargılanıp cezası verilmektedir. Ya da tam tersi olarak hakkı olan bir durumu ispatlamak için kullanılmış ise bu sefer ceza oranı yarı yarıya düşürülmektedir.

Resmi belge düzenlemek görevi olan kişi bu yetkisini sahte evrak düzenleme kullanış ise, gerçek belgeyi başkasını aldatacak şekilde değiştirmiş ve gerçeğinin tam tersi yönünde düzenlemiş ise, sahte belgeyi çıkarları doğrultusunda kullanmış ise bu kamu görevlisi 3 yıl ile 8 yıl arasında hapis cezası alır. Resmi belgede sahtecilik suçları uzlaştırma kapsamına girmez. Resmi belgelerde sahtecilik suçu davalarının zaman aşımı süresi 8 yıldır.

Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir