Kiracı Tahliye Davası Dilekçe Örneği

Kiracı Tahliye Davası Dilekçe Örneği

Kiracı Tahliye Davası Dilekçe Örneği

Tahliye davası, kiracının kira sözleşmesine aykırı davranması veya kira sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle kiracının taşınmazdan tahliye edilmesini talep eden davaya denmektedir. Tahliye davası, kiraya veren tarafından, kiraya verenin yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine açılmalıdır. Dava dilekçesi, tahliyenin gerekliliğini gösteren nedenleri içermesi gerekmektedir.

Tahliye davasının açılmasının gerekçesini yalnızca kiraya verenin istek, ihtiyaç veya zorunluluğu oluşturmamaktadır. Borçlar Kanunu’nun belirttiği bazı tahliye sebepleri tamamen kiracıdan kaynaklanmaktadır. Kiracının kirayı ödememesi, en sık karşılaşılan tahliye sebeplerinden biridir. Bu durumda, ev sahibi öncelikle kiracıya noter aracılığıyla bir ihtarname göndermeli ve kira borcunu ödemesi için en az 30 gün süre vermesi gerekmektedir. İhtarnamede, borcun ödenmemesi halinde tahliye davası açılacağı da belirtilmesi gerekmektedir
Kiracının, kira borcunu gecikmeli, eksik ödemesi veya hiç ödememesinden kaynaklanan iki haklı ihtara dayanılarak tahliye davası açılmasının ve kiracının kendi özgür iradesi ile kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte kayıtsız şartsız tahliye edeceğini bildirir şekilde düzenlediği tahliye taahhütnamesine dayanılarak tahliye davası açılmasının kaynağı kiracıdır.

 

 

Kiracı Tahliye Davası Dilekçe Örneği hazırlarken dikkat edilmesi gereken şeyler bulunmaktadır:

Tahliye taahhütnamesi ile tahliye dava dilekçesi örneği doldurulurken her olayın kendi özgü koşullarına dikkat edilerek doldurulması gerekmektedir.

Yetkili ve görevli mahkeme doğru tespit edilerek yazılması gerekmektedir.

Dilekçede kanun gereği bulunması gereken zorunlu unsurlar mutlaka doldurulması gerekmektedir.

Her iddianın dayandığı ispat araçları hukuki deliller kısmında mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.

Tahliye taahhütnamesi ile tahliye dava dilekçesi örneği doldurulurken netice-i talep bölümünde talep edilecek hususlar eksiksiz ve açıkça yazılması gerekmektedir.

Dava açarken ve dava sırasında hak düşürücü sürelere, zamanaşımı sürelerine ve hukuki sürelere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dava açmadan önce arabuluculuk şartı var ise ilk olarak arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.

Dava açılırken/başvuru yapılırken gerekli harç ve gider avanslarının ödenmesi unutulmaması gerekmektedir.

Kiracı tahliye davası dilekçe örneği olarak birçok taslağa rastlanması gerekmektedir. Fakat bu taslak metinlerin dava dilekçesi olarak aynen kullanılması, birçok mağduriyete yol açmaktadır. Aşağıda bir dilekçe örneğine yer verilmiştir. Bu örnek, yazının devamında belirtilen kıstaslara uygun olarak somut olayın şartlarına göre doldurulması gerekmektedir.

(…/…/…) (Tarih yazılması gerekmektedir.)

SULH HUKUK MAHKEMESİNE

(Yetkili mahkeme belirtilmesi gerekmektedir.)

 

DAVACI: (Davacının adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi belirtilmesi gerekmektedir.)

VEKİLİ: (Davacı vekilinin adı, soyadı, sicil numarası ve adresi belirtilmesi gerekmektedir.)

DAVALI: (Davalının adı, soyadı, TC kimlik numarası ve adresi belirtilmelidir. Biliniyorsa vekiline ilişkin bilgiler de eklenmesi gerekmektedir.)

KONU: (Davanın kiracı tahliyesi hakkında olduğuyla ilgili kısa ve öz şekilde bilgi verilmesi gerekmektedir.)

AÇIKLAMALAR:

Davaya konu olan taşınmaza dair bilgilere yer verilir. Örneğin, kiralanan konutun adresi ve sahibi belirtilmelidir. Kiracının kim olduğu ve kira bedelinin ne kadar olduğu ifade edilmelidir. Bunların yanında; kira sözleşmesinin başlangıç tarihi ve kira süresi yazılmalı, kiracının konutta halen ikamet ettiğine de değinilmelidir.

Arabuluculuk sürecinin işletilmiş olduğu ve sonuç alınamadığı için tahliye davası açıldığı belirtilmelidir. Dava dilekçesiyle birlikte arabuluculuk sürecine ilişkin evrak da mahkemeye sunulmalıdır.

Kiracıya ihtarname gönderilmiş ise; ihtarnamenin gönderim nedeni, tarihi ve içeriği belirtilmelidir. Bu ihtarnameye bir cevap verilmiş ise ilgili cevabın içeriği ve tarihi de dilekçede açıklanmalıdır.

Tahliye talebinin dayandırıldığı bütün nedenler yazılmalı ve gerekçelendirilmelidir. Örneğin, konuta ihtiyaç duyulması veya kiracının borcunu ödenmemesi bir tahliye sebebidir. Tahliye nedenleri, her somut olayda farklılık göstermektedir.

Açıklamalar kısmı, yukarıda belirtilen maddelerle sınırlı olmak durumunda değildir. Her somut durumun özellikleri gereği, her bir olgu ve hukuki argüman ayrı ayrı izah edilmelidir.

Tahliye sebepleri özelinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar, yazının devamında ayrıntılı şekilde açıklanmıştır.

DELİLLER: (Kira sözleşmesi, bilirkişi incelemesi, ihtarname ve sair yasal deliller belirtilmelidir.)

HUKUKİ SEBEPLER: Taleplerin dayanağı olan hukuki sebepler; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve sair düzenlemelerdir. Bu kısımda, söz konusu dayanaklar belirtilmelidir.

SONUÇ VE İSTEM: Davacı, bu bölümde tahliye talebini belirtmelidir. Talep edilen tahliye tarihi yazılmalıdır. Konutun nasıl teslim edilmesi istendiği açıklanmalıdır. (Boyalı, temiz vs.) Ayrıca, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesi de talep edilmelidir.

                                     DAVACI/DAVACI VEKİLİ

(İmza atılması gerekmektedir.)

 

Benzer Sorulan Sorular

Kiracı en hızlı nasıl tahliye edilir?

Kiracının tahliyesi için en hızlı yöntem, icra takibi başlatmaktır. Kira ödemede temerrüde düşen kiracıya en az otuz günlük bir süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği bildirilir. Kiracı borcunu ödemediği takdirde icra takibi başlatılır ve kısa sürede tahliye edilir.

 

Hangi hallerde kiracı tahliye edilebilir?

Kiraya veren, kiracısını tahliye ettirebilmesi için bazı geçerli sebepler sunmak zorundadır. Bu sebepler; kiraya verenin veya yeni malikin ihtiyacı, yeniden imar ve inşa, yazılı tahliye taahhüdü, iki haklı ihtar, kiracının veya eşinin mevcut konutu şeklinde sıralanabilir.

 

Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev sahibi, kiracıyı çıkarma talebini yazılı olarak bildirmelidir. Bu bildirim, belirli süreler içinde yapılmalıdır. Örneğin, konut ihtiyacı gerekçesiyle çıkarma talebi, kira sözleşmesinin sona ermesinden en az 6 ay önce kiracıya yazılı olarak bildirilmelidir.

 

Çıkmayan kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.

 

Kiracıyı kesin tahliye etme sebepleri nelerdir?

Kiracı tahliye sebepleri; ödenmeyen kira bedeli, tahliye taahhüdü, kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacı, sebebiyle, taşınmazın yeniden inşası, kira akdinin 10 seneyi doldurması ve haklı sebeple 2 ihtar yapılmasıdır.

 

Kiracı tahliye davası ilk celsede biter mi?

15 günlük süre kararın kiracıya tebliğ edilmesi ile başlar. Sonuç olarak kira tahliye davasının genel olarak ilk celsede bitmesi mümkün değildir. Mahkemelerin iş yoğunluğu, davanın somut özellikleri dikkate alındığı takdirde sürecin uzayıp kısalması mümkündür.

 

Ev sahibi evden çıkmamı istiyor ne yapmalıyım?

Türk Hukuku’na göre, ev sahibinin kiracını kendi oturacağı için çıkarması mümkündür. Bu durumda, kiracının yerine getirmesi gereken şartlar vardır. Ev sahibi, kiracının çıkması için kiracıya ihtarname göndermeli ve ihtarnamede belirtiği sürede evden çıkması gerektiğini bildirmelidir.

 

Tahliye davası ne kadar sürer 2024?

Kiracı tahliye davası, 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Dava süresi, somut olayın şartlarına ve ileri sürülen tahliye nedenine göre değişiklik arz edebilir. Bu nedenle, her etmeni değerlendirmek ve tahliye nedenleri bakımından dava süresini ayrı ayrı ele almak gerekir.

 

Zorla tahliye nasıl olur?

Zorla tahliye, kiracının kira sözleşmesindeki koşulları ihlal etmesi veya kira süresinin bitmesine rağmen mülkü boşaltmaması durumunda, mülk sahibinin yasal yollara başvurarak kiracıyı mülkten çıkartması sürecidir. Bu işlem çeşitli yasal prosedürleri takip eder ve genelde mahkemenin kararı ile gerçekleşir.

 

Kiracı 7 gün içinde itiraz etmezse ne olur?

Kiracının İcra Takibine İtiraz Etmemesi Halinde Tahliye Davası Borçlu kiracının Adi Kiralara ve Hasılat Kirasına İlişkin Ödeme Emrinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz etmemesi ve 30 gün içinde ödeme yapmaması halinde takip kesinleşecektir. Kira alacağı yönünden alacaklı haciz talep edebilecektir.

 

Sık Sorulan Sorular

Ev sahibi kirayı 3 katına çıkarabilir mi?
Tahliye davası için avukat şart mı?
Kiracıyı en kolay nasıl çıkarabilirim?
Kira kontratı bittikten sonra kiracı ne kadar süre oturabilir?
Ev sahibi mahkemeyi kaybederse ne olur?
Tahliye davasını kaybeden kiracı ne kadar öder?
Tahliye davasını kaybeden kiracı ne yapmalı?
Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?
2024 ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Kiracım evden çıkmıyor ne yapmalıyım?
Tahliye davası ilk celsede biter mi?
Kiracı tahliye davasına itiraz ederse ne olur?
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmezse ne olur?
Kiracı tahliye davasını kazandım ne yapmalıyım?
Kiracı çıktıktan sonra kaç yıl kiraya veremez?
Kiracı tahliye istinaf ne kadar sürer?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir