Sınır Dışı Edilme ( Deport Nedir ) Nasıl Kaldırılır

Sınır Dışı Edilme ( Deport Nedir ) Nasıl Kaldırılır?

Sınır Dışı Edilme ( Deport Nedir ) Nasıl Kaldırılır?

Deport Nedir?

Deport, bir yabancının yasal bir izin veya vatandaşlık hakkı olmadan bulunduğu ülkeden, yetkililer tarafından zorla çıkarılması anlamına gelir. Bu durum, ulusal güvenlik, kamu düzeni, kamu sağlığı veya kamu güvenliği gibi çeşitli nedenlerden ötürü gerçekleştirilebilir.

Deport Kimlere Uygulanır?

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre, deport kararı yalnızca yabancılara uygulanabilir. Kanunda “yabancı”, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişi olarak tanımlanmıştır.

Deport Kararı Nasıl Alınır?

Deport kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün talimatı veya valilikler tarafından alınabilir. Karar alındıktan sonra, ilgili kişiye Türkiye’yi terk etmesi için minimum 15, en fazla 30 gün süre verilir. Bu süre zarfında, “Çıkış İzin Belgesi” düzenlenir.

Deport Kararına İtiraz Hakkı

Deport kararı alan kişi, karara karşı itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İdare Mahkemesine yapılmalıdır.

Deport Avukatı Nedir?

Her avukat deport davalarına bakabilirken, bazı avukatlar bu alanda uzmanlaşmıştır. Bu avukatlara “deport avukatı” denir. Deport avukatları, deport sürecinin yasal işlemlerini takip ederek müvekkillerinin haklarını savunur.

Sınır Dışı Edilme ( Deport Nedir ) Nasıl Kaldırılır
Sınır Dışı Edilme ( Deport Nedir ) Nasıl Kaldırılır

Deport Edilme Nedenleri

Deport edilme nedenleri, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Bu maddedeki başlıca nedenler şunlardır:

Ulusal güvenliği, kamu düzenini, kamu sağlığını veya kamu güvenliğini tehdit oluşturmak
Yasa dışı yollardan Türkiye’ye giriş yapmak veya vize sahteciliği yapmak
Suç işlemek
Yasadışı çalışmak
İkamet izninin iptal edilmesi

Deport Süreci Nasıl İşler?

Deport kararı alan kişiye tebligat yapılır ve kendisine Türkiye’yi terk etmesi için süre verilir. Bu süre zarfında kişi, kendi imkanlarıyla ülkeyi terk edebilir veya sınır dışı etme işlemleri için kolluk kuvvetlerine teslim olabilir.

Deport, göçmenler için zorlayıcı ve üzücü bir deneyim olabilir. Bu nedenle, deport ile karşı karşıya kalan kişilerin yasal haklarını bilmeleri ve bir avukata danışmaları önemlidir.

Deport ile İlgili Ek Bilgiler:

Deport ile ilgili güncel yasal düzenlemeler için 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu inceleyebilirsiniz.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden deport ile ilgili bilgi edinebilirsiniz: https://www.goc.gov.tr/

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir