Reddi Miras Ne Demek?, Reddi miras, kendisine kalan mirası kişinin kendi isteğiyle reddetmesi demektir. Bu işlem ancak ve ancak mahkemeler aracılığıyla yapılması halinde geçerli olur. Miras, külli halefiyet ilkesi gereği, ölüm gerçekleştiğinde tümüyle mirasçılara intikal eder. Yani terekenin aktifi ve pasifi birlikte mirasçılara geçer. Bu durumda mirasçı terekeyi hakları ve borçları ile devralmak zorunda kalır.
Reddi Miras Alternatifleri Nelerdir?
Mirasın reddi ancak miras bırakanın ölümünden sonra söz konusu olabilecektir. Mirasın reddinde 2 alternatif söz konusudur:
- Mirasın Gerçek Reddi
- Mirasın Hükmen Reddi
Mirasın Gerçek Reddi
TMK 609. Maddesinde düzenlenmiş bir durumdur. Buna göre ayırt etme gücüne sahip ve ergin olan mirasçılar mirası reddettikleri yönündeki beyanlarını yazılı veya sözlü olarak miras bırakanın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde bildirmesiyle mirası reddedebilirler. Mirasçının mirasın gerçek reddi hakkını kullanabilmesi için miras bırakanın ölmüş olması ve mirasın mirasçıya intikal etmiş olması gerekir.
Mirasın Hükmen Reddi
Miras bırakanın ölümüyle birlikte borçlarını ödemekten aciz durumda olduğu açıkça belli
Veyahut miras bırakanın borçlarını ödemeden aczinin resmen tespit edilmiş olması,
Hallerinde miras reddedilmiş sayılır. Bu iki şartın varlığı halinde mirasçıların mirası reddetmesine gerek yoktur. Ancak ileride doğabileceklere karşı önlem olması için Sulh Hukuk Mahkemesine hükmen ret beyanın da bulunabilirler.
Mirasın Reddi Hangi Sürede Yapılmalıdır?
Mirasın reddi için Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 606. maddesinde üç aylık süre öngörülmüştür. Mirasın reddi başvurusunun bu üç aylık süre içinde yapılması gerekmektedir. Bu süre mirasçı olduklarını daha sonradan öğrendiklerini ispat etmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri anda, vasiyetname ile atanmış mirasçılar için ise miras bırakanın bu tasarrufunu öğrendikleri anda başlar.
Reddi Mirasın İptali Davası
Mirasın reddinin iptali davası, miras bırakanın veya mirasçının alacaklıları tarafından, hatta mirası reddeden mirasçı tarafından dahi açılabilir. Bu durum, alacaklılar için Türk Medeni Kanunu’nun 610. ve 617. maddeleri uyarınca, mirası reddeden mirasçılar için ise irade sakatlığı halleri nedeniyle meydana gelebilir.
Mirasın Reddi Süresi
Miras, bir kişinin ölümüyle birlikte geride kalan malvarlığıdır. Mirasçılar, miras bırakanın ölümünden sonra mirası kabul edebilir veya reddetme hakkına sahiptir. Mirası reddetme, mirasçının miras bırakanın malvarlığını üzerine almama, sorumluluklarını üstlenmeme anlamına gelir. Reddi miras, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Bu süre hak düşürücü süredir. Süresi içinde reddi miras yapılmazsa, mirasçının mirasçılık sıfatı kazanmış sayılır.
Türk Medeni Kanunu’na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Bu süre, miras bırakanın ölümünden itibaren başlar. Ancak, mirasçı mirasçı olduğunu daha sonra öğrendiğini ispat edebilirse, bu süre mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren başlar. Mirasın gerçek reddinin söz konusu olması halinde yetkili mahkeme, mirasın açıldığı yer mahkemesi olacaktır; görevli mahkeme ise sulh hukuk mahkemesidir.
Detaylı hukuki bilgi almak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.
