Deport Kaldırma ve Vatandaşlık Avukatı İstanbul
İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK

İcra takibinin başlatılabilmesi

İcra takibinin başlatılabilmesi için usulüne uygun olarak yetkili İcra Dairesine takip talebi verilmesi gerekmektedir. Alacaklının alacağına kavuşmak için yetkili İcra Dairesine yaptığı takip talebiyle birlikte borçlu aleyhine borç miktarı kadar başlayan yasal takibe İcra Takibi denmektedir. İcra ve iflas hukuku, alacaklının alacağına en kolay ve hızlı yoldan kavuşabilmesini sağlayan ve cebri icra gücünden yararlanma imkanı bulunan, borcunu ödeyemeyen borçlunun borcunun, alacaklının talebi üzerine, devlet zoruyla taşınır ve taşınmaz varlıklarına el konarak karşılanmasını amaçlamaktadır.

 

 

İcra Takibi Yapılırken Hangi Unsurlara Dikkat Edilir?

İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl Yapılır? konusunda alacaklı kişinin takip talebine istinaden, İcra Dairesi tarafından ödeme emri gönderilmesi için, bazı unsurların talepte bulundurulması gerekir.

Alacaklının adresi ve kimlik bilgileri
Borçlunun adresi ve kimlik bilgileri
Alacak miktarı
Alacak miktarı faizi varsa, faizin işletilmeye başlandığı tarih
Senet yoksa, borcun ne sebepten oluştuğu
Tercih edilen icra takibi yolu
Alacaklı ve varsa vekilinin imzası
Burada bir önemli nokta da alacaklının, alacağını TL olarak talep etmesidir.

 

İcra Takibinde Ödeme Emri Nedir?

 

İcra takiplerinde sıkça geçen kavramlardan biri de ödeme emridir.
Ödeme emri, icraya konu olan borcun borçluya İcra Müdürlüğü tarafından iletilmesi sürecine ödeme emri denir. Ödeme emri içinde borçla ilgili birçok husus bulunur. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Borcun ödeneceği yer
Borcun türü ve tutarı
Borcu ödenmemesi halinde hapis durumu
Ödeme emrine karşılık hangi mahkemeye dava açılabileceği
Ödeme emrinin borçluya ulaşmasıyla birlikte borcun ödeme süresi başlamış olur. Borçlu kişi, yasal süre içerisinde ödeme emrine yazılı ya da sözlü olarak itiraz ettiğinde süre durur.

 

İcra Takibine İtiraz Süresi

İcra takibi için borçlunun itiraz etme hakkı vardır. İlamsız bir icra takibine itiraz etmek istiyorsanız borcun tamamı ya da bir bölümü için en çok 7 gün içinde hem yazılı hem de tutanağa geçirmek koşuluyla sözlü olarak itiraz edebilirsiniz. 7 günlük bu süre ödeme emri size tebliğ edildiği anda başlar. İtiraz olursa takip süresi durmaktadır. Alacaklı kişi itirazı kaldırmak için dava açmalıdır.
İcra takibi sürecin normal ve itiraz olmadan sağlıklı işlemesi sonucunda borçlu ödeme emrinin gereklerini hemen yerine getirirse en fazla 15 gün içinde sonuçlanmış olur.

Ancak haciz yolu ile takibe devam edilecekse bu sürecin malların haczedilmesi ve satılması sonrasında alacaklıya alacağının ödenmesi gibi değişik aşamaları bulunmaktadır. Bu halde icra takibinin, icra dairelerinin ve görevli mahkemelerin iş yoğunluğuna göre 6-12 ay arasında sürme ihtimali söz konusu olur.

 

İcra Takibine İtiraz Ederken Avukat Tutmalı mıyım?

İcra hukuku karmaşık ve teknik bir alandır. Uzman bir avukat, ödeme emrine itiraz sürecinde doğru ve etkili gerekçeleri belirlemenizde size yardımcı olabilir ve haklarınızı en iyi şekilde savunabilir. Ayrıca, dava sürecinde stratejik adımlar atmanız ve yasal prosedürlere uygun hareket etmeniz açısından profesyonel bir rehberlik sağlayacaktır.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK
İCRA İFLAS HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da deport kaldırma, giriş yasağı iptali ve vatandaşlık başvurularınızda uzman avukat desteğiyle yanınızdayız.