CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Bağışlama Sözleşmesi Nedir?

Bağışlama Sözleşmesi Nedir?

Bağışlama Sözleşmesi Nedir?, günlük hayatta sıklıkla yapılan sözleşmelerden biridir. Bağışlayan kişinin kendi malvarlığından başka bir kişiye karşılıksız olarak kazandırma yapması suretiyle meydana gelen bir hukuki işlemdir ve kural olarak sağlar arası sonuç doğurmak üzere yapılır. TBK m. 285/1’e göre, “Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir.” Maddede verilen tanıma göre, bağışlayan ve bağışlanan arasında kurulan bu sözleşme ile bağışlayan bağışlanana bir kazandırma yapma borcunu üstlenecektir. Bağışlayan bu kazandırmayı kendi malvarlığından yapacaktır. Bağışlayanın borcu bağışlayan hayattayken doğacaktır. Bağışlanan hiçbir borç altına girmeyecek, yani bağışlayanın malvarlığından yapmayı üstlendiği ve sağlığında sonuç doğuracak olan bu kazandırma karşılıksız olacaktır.

Bağışlama Sözleşmesinin Unsurları Nelerdir?

Bağışlamanın başlıca üç unsuru bulunmaktadır. Bu unsurlar şunlardır:

Bağışlamanın bir sözleşme olması,
Bir kazandırmayı konu edinmesi,
Bir karşı edimin bulunmaması.

Bağışlama Sözleşmesinin Şekli

Bağışlama sözleşmesi iki şekilde kurulabilir. Bunlardan birincisi, bağışlama taahhüdünde bulunma, ikincisi ise elden bağışlamadır.

Bağışlama taahhüdü, bir kimsenin, diğer bir kimseye, karşılıksız kazandırmada bulunacağı yönünde söz vermesidir. Kanun bu sözün geçerli olabilmesini, yazılı yapılması şartına bağlamıştır. Eğer bağışlama konusu mal, bir taşınmaz veya taşınmaz üzerindeki ayni hak ise bağışlama taahhüdünün resmi şekilde yapılması gerekir. Kanunda öngörülen şekle uygun olmayan bağışlama taahhüdü geçerli olmaz.

Bağışlama sözleşmesinin diğer şekli ise elden bağışlamadır. Elden bağışlama, taşınır mallar için söz konusu olur. Taraflar arasında yazılı bir sözleşme veya taahhüt olmamasına rağmen, bağışlayan kişi, taşınır bir eşyasını, bağışlanan kişiye karşılıksız olarak teslim ederse, yine geçerli bir bağışlama sözleşmesi meydana gelir.

Bağışlama sözleşmesi şekil şartı incelenmeden evvel sözleşmenin hangi türde bir bağışlamayı içerdiği tespit edilmelidir. Elden bağışlamaya yönelik bağış sözleşmelerinde herhangi bir şekil şartı aranmazken, taşınmaz bağış vaadine ilişkin sözleşmelerin noter huzurunda yazılı olarak yapılması şartı bulunmaktadır. Ölüme bağlı bağışlamalarda ise yükleme, şart ve koşulların yazılı olarak yapılması gerekir.

Bağışlama Sözleşmesi Geri Alınması için koşulların sağlanmış olması gerekir. Bağışlayanın borcunu ödeme güçsüzlüğünün belirlenmesi durumunda bağışlama yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Bağışlayanın iflasına karar verilmesi durumunda da ifa yükümlülüğü kalkar. Ayrıca bağış yapılanın hukuki açıdan koşulları sağlamaması durumunda geri iade talep edilebilir.

KİMLER BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİ YAPABİLİR ?

Herkes bağışlama ehliyetine sahip değildir.

– Bağışlamayı kural olarak tam ehliyetli kimseler yani 18 yaşını doldurmuş, ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan kişiler yapabilir.

– Ergin olmayan kişiler bağışlamayı vasileri aracılığıyla dahi yapamazlar.

– Ergin ama kısıtlanmış kişiler ise yasal danışmanlarının izniyle bağışlama yapabilirler.

– Ayırt etme gücüne sahip olmayan kişiler hiçbir suretle bu işlemi yapamazlar.

Bağış sayılmayan haller:

1) Henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat etmek bağışlama değildir.

2) Bir mirası reddetmek bağışlama değildir.

3) Ahlaki bir ödevin yerine getirilmesi de bağışlama değildir.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir