MİRAS HUKUKU

Reddi Miras Süresi

Reddi Miras Süresi, Reddi Miras Süresi Türk Medeni Kanunu madde 606/1’e göre 3 aydır. Bu 3 aylık süre hak düşürücü süredir, kesilmez veya durmaz. Hak düşürücü süre içerinde ret iradesi mahkemeye ulaşmış olmalıdır. Aksi halde süresi içinde ret hakkını kullanmayan mirasçı, kayıtsız ve şartsız mirası reddetmiş sayılacaktır(TMK m.610/1). Yani bu durumda susan mirasçı, mirası zımnen kabul etmiş olacaktır.

 

MİRASIN REDDİ (REDDİ MİRAS) DAVASI NE KADARLIK SÜRE İÇERİSİNDE AÇILMALIDIR?

Türk Medeni Kanunu, mirasın reddedilmesi için üç aylık hak düşürücü süre öngörülmüştür. Buna göre mirasbırakanın ölüm tarihinden veya mirasçının mirasçı olduğunu öğrendiği tarihten itibaren üç aylık süre içinde mirasın reddi talebinde bulunulması gerekir. Mirasçı tarafından süresinde ileri sürülen bu ret talebi, Sulh Hukuk Hâkiminin takdir yetkisi olmadan tescil edilecektir.

 

MİRAS NASIL REDDEDİLİR?

Miras nasıl reddedilir sorusunun cevabı bir mirasçı veya onun vekili tarafından Sulh Hukuk Mahkemesine yapılacak yazılı bir beyan ile gerçekleştirilir. Bu beyanın süresinde ve usulüne uygun bir şekilde yapılması halinde, mirasın reddedildiği kabul edilir ve diğer işlemler de şekli işlemler olarak kabul edilir.

Türk Medeni Kanunu’nun 609/2. maddesi uyarınca, mirasın reddi kayıtsız ve şartsız bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Reddi miras, miras bırakanın geride bıraktığı mal varlığının paylaşımında önemli değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, mirasın reddi, hukuki açıdan yenilik doğurucu bir işlem olarak kabul edilir.

 

MİRASIN REDDİNİN SONUÇLARI NELERDİR?

Türkiye’de mirasın reddi sonucunda, reddedilen miras geriye dönülmez bir şekilde kaybedilir. Mirası reddeden kişi miras payını almaz ve mirası alan diğer mirasçılar miras paylarını arttırır. Ancak, mirasın reddi sonucunda kişinin hakkı düşmez, yalnızca miras payını almaz. Ayrıca, mirasın reddi sonucunda, mirası alan diğer mirasçıların borçları ya da vergileri reddedilen miras payının oranında arttırılır.

 

MİRASIN REDDİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Mirasın reddi için gerekli olan belgeler; mirasçının son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesinden alınmış veraset ilamı ve mirasın reddi başvuru dilekçesinden ibarettir. Her davanın kendi özelinde farklı durumları mevcut olduğu için başvuru yapılmadan önce miras hukuku alanında çalışan bir avukattan hukuki yardım alınması ve başvurunun avukat yardımı ile yapılmasında fayda vardır.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

MİRAS HUKUKU
MİRAS HUKUKU

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir