İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK

Konutta Hangi Eşyalar Haczedilebilir?

Konutta Hangi Eşyalar Haczedilebilir?, Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir. Ancak bu sayılan lüzumlu eşyalardan birden fazla olması halinde onların haczi mümkündür.

 

Evde Haczedilebilen Mallar Nelerdir?

Haczedilmesi mümkün olmayan mallar ve haklar 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu m.82’de sayılmıştır. 82. maddede sayılmayan mallar; evde bulunan beyaz eşyalardan, bilgisayar, laptop ve televizyonlardan ihtiyaç dışında olan ikinci bir eşya, para, çek, senet, kıymetli evrak, altın, gümüş, pırlanta, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler haczedilebilen mallar arasındadır. Ancak evde bulunan ve hayatın devam etmesi için zorunlu olan eşyalardan 1 tane varsa, bu eşyalar haczedilemez.

Haczedilemeyen mallara örnek şunlardır ;

Borçlunun kılık kıyafeti
Doğum ve ölüm yardımı
Evcil hayvanlar
Telefon numaraları
BDDK malları
Ev içinde yer alan birden fazla olan eşyalar
SGK teşkilatına ait mallar
Nafaka alacakları
Teminatlar
Manevi tazminat alacağı
Ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı
Oturma hakkı,
Devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları,
Anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları
Aile yurdu veya konutu
Bireysel emeklilik sistemindeki işsizlik yardımları veya birikimler
YÖK tarafından sağlanan krediler
Öğrenci bursları
Ayrıca borçlunun geçimi için sağladığı gıda, yakıt, hayvan ve yemler

Bu mallar dışında kalan neredeyse tüm mallar haczedilebilmektedir. Lüks şeklinde sayılabilen, kişinin hayatını devam ettirebilmesi için gerekli ve şart olmayan malları olmazsa da olur denilebilen mallar haczedilebilecektir.

 

Hacize İtiraz Nasıl Yapılır?

Borçlu, icra dairesi tarafından gönderilen tebligatı teslim aldığı andan itibaren yasal süresi içerisinde dilekçe vererek borca itiraz edebilmektedir. Borçlu, aleyhinde başlatılan icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz etmezse takip kesinleşir ve alacaklı taraf haciz işlemlerine başlar.

 

HACZEDİLEMEZLİK ŞİKAYETİ

Borçlunun haczedilemeyen bir malı haczedildiyse, kural olarak haczin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde icra mahkemesine şikayet yoluna gidilir. Ancak şu hallerde şikayet için süre aranmaz:

Devlet mallarının ve diğer kamu tüzel kişilerinin mallarının haczedilmesi,
Borçlu için giyecek, yiyecek, yakacak ve yatacak eşya gibi çok gerekli eşyaların haczedilmesi ve borçlunun asgari yaşamını sürdüremez hale gelmesi.

Eve haciz gelir mi? Haciz işlemleri 3 ay ya da daha sonrasında borç ödenmediği takdirde başlatılabilir. Burada avukat ile birlikte çalışılıp haczin kaldırılması için uğraşılır. Bankadan alınan kredi sonrasında bu kredinin ödenebileceği düşünülür. Fakat ödenmediği takdirde banka ya da alacaklı olan kişi haciz işlemlerini başlatılır. Bu hukuki bir süreçtir. Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.

Evinizde yasanın kapsamını aşacak şekilde haciz işlemi yapılmışsa; öncelikle haciz memurunu haciz sırasında uyarmalı ve haczedilen eşyanın lüzumlu eşya olduğunu belirtmelisiniz. Hacze devam edilmesi durumunda da bu hususu haciz tutanağına geçirmelisiniz.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

İCRA İFLAS HUKUKU - AZİM HUKUK
İCRA İFLAS HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir