Yurt dışında çalışan Türkiye’de emekli olabilmesi, için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu süreç, yurt dışında çalışarak geçirilen sürelerin Türkiye’de emeklilik için kullanılması üzerine kuruludur. Çalışılan süreler ve bir yıla kadar işsizlik süreleri emeklilik için gün hesabına katılabilir. Çalışılan sürelerin Türkiye’de emeklilik için kullanılabilmesi için bu sürelerin belgelendirilmesi gerekir.
Yurt dışı borçlandırması nedir?
Yurt dışında geçirilen sürelerin Türkiye’de sigorta süresine sayılması için yapılan borçlanma türüdür. 3201 sayılı “Yurt dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun” ile yurtdışı borçlanmasına dair nitelikler belirlenmiştir. Bu nitelikler kapsamında Türk vatandaşları, yurtdışında geçirdikleri süreleri sigorta primlerine saydırarak sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olabilirler.
Yurtdışı Hizmet Sürelerini Borçlanma Şartları
Yurtdışında çalışan vatandaşlarımız, belirli şartları yerine getirerek hizmet sürelerini borçlanabilirler. Malullük, yaşlılık veya ölüm nedeniyle yurtdışı borçlanmasından yararlanabilmek için aranan şartlar şunlardır:
1. Türk Vatandaşı Olmak:
– Türk vatandaşlığı ile birlikte başka bir ülke vatandaşlığına geçenler (çifte vatandaşlar) da bu kapsamdadır.
2. Doğumla Türk Vatandaşı Olup, İzin Alarak Çıktıktan Sonra 18 Yaşını Doldurmuş Olmak:
– Borçlanma talep edilen sürede Türk vatandaşı olarak sigortalı çalışmış olmak gerekmektedir.
3. Yurtdışı Çalışmasını Belgelendirmek:
– Bu süreler arasındaki veya sonunda her bir çalışma için bir yıla kadar işsizlik süreleri de dahildir.
4. Yurtdışında Ev Kadını Olanlar:
– Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler de borçlanma kapsamına alınabilir.
5. Yazılı Müracaat:
– Yurtdışı borçlanması talep etmek isteyen kişiler, durumlarına uygun olan belgelerin asıllarını ibraz etmelidirler.
Yurt Dışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Yurt dışı borçlanması hesaplaması yapılırken sigortalı kişinin ya da hak sahibinin borçlanma talepleri dikkate alınarak prime esas olan günlük kazancın alt-üst sınırı arasındaki hesaplama yöntemine göre hareket edilir.
Hesaplama sırasında kişinin kendi belirlemiş olduğu günlük kazancın %45’i baz alınır. Ayrıca kişi hangi döneme göre borçlanma yapacaksa o dönemde geçerli olan prime göre esas günlük kazanç alt ve üst sınırı hesaplama sırasında kullanılmaktadır.
Her yıl belirlenen asgari ücret kapsamında değişim gösteren yurt dışı borçlanması için en az borçlanılacak tutar asgari ücretin %45’i kadar olabilir. Bu miktarın 6,5 katına kadar borçlanma yapılabilmektedir.
Yurt Dışı Borçlanması Nasıl Yapılır?
Yurt dışındaki vatandaşların sosyal güvenliklerinin sağlanmasına yönelik ilk düzenleme, 1978 yılında çıkarılan 2147 sayılı kanundur. Bu Kanuna göre, ikili veya çok taraflı sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış olup olmadığına bakılmaksızın, yabancı ülkelerde çalışmış ve çalışmakta olan Türk vatandaşlarına, yurt dışında geçen hizmetlerinin tamamını borçlanma imkanı tanınmıştır.
Sigorta ve Başvuru Süreleri
Yurtdışına gitmeden önce sigortalı olanların borçlanılan gün sayısı, toplam primlerine eklenir. Eğer sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmışsa, ilk işe giriş tarihi borçlanılan gün kadar geriye götürülür.
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.