Konkordatonun İlanı hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato, iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreçtir. Bu süreçte, şirket iflasa karar verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır.
Konkordato Kimlere Verilir?
Son günlerde üzerinde oldukça konuşulan konkordato almak konusunda ilk olarak akıllara şirketler yani tüzel kişiler gelmektedir. İflasın eşiğine geldiğini hisseden ve bu konuda önlem almak isteyen şirketler, borçlarının ertelenmesini vadesinin uzatılmasını veya bu borçlardan belli oranlarda indirim yapılmasını talep ederek, yaşadıkları bu durumu olumlu bir hale dönüştürebilir. Ancak bu uygulama yalnızca şirketler adına değil gerçek kişiler adına da yapılabilmektedir. Yani gerçek kişiler de konkordato başvurusunda bulunabilirler. Bu hukuki uygulama, genellikle borçlular tarafından talep edilen bir konudur. Fakat istenildiği takdirde alacaklılar da borçluları hakkında konkordato talep edebilirler.
Konkordato Çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1- Özel (Mahkeme dışında karşılıklı sulh yoluyla) Konkordato
2- Adi (Mahkemeye müracaatla adli yolla) Konkordato
a- İflas dışı (iflastan önce)
b- İflas içi (iflastan sonra)
3- Malvarlığının terki suretiyle Konkordato
Konkordato Kararı Nasıl Verilir?
Borçlu, konkordato talebiyle mahkemeye başvurur ve mahkeme tarafından verilecek kararla konkordato süreci başlar. Konkordato kararı, borçlu tarafından mahkemeye yapılan konkordato talebi üzerine verilir. Borçlu, konkordato talebiyle birlikte konkordato için gerekli belgeleri de sunmalıdır.
Mahkeme, konkordato talebinin incelenmesi sonucunda, borçlu için konkordato kararı verebilir. Konkordato kararının verilmesi için, borçlu tarafından sunulan belgelerin eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Ayrıca, mahkeme, alacaklıların görüşlerini de alarak kararını verir.
Konkordatonun İlanı
Konkordatonun mahkeme tarafından onaylanmasının akabinde mahkeme tarafından ilan yapılır. Konkordato ilanı, borçlunun varlıklarını ve borçlarını açıklayan bir belgedir ve borçlu tarafından mahkemeye sunulur. İlanda, borçlunun varlıklarının ve borçlarının ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir.
Bu ilan, borçlunun tüm alacaklılarına gönderilir ve ilan edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde alacaklılara itirazlarını yapmaları için süre verilir. Alacaklıların söz konusu ilana karşı yapacakları itirazlar mahkemece değerlendirilir ve bu hususta bir karar verilir.
Konkordato Başvurusunun Yapılacağı Mahkeme
Konkordato başvuruları bakımından görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesi olarak belirlenmiş bulunmaktadır.
Yetki bakımından ise ikili bir ayrıma gidilmiştir. İflasa tabi olan borçlular bakımından yetkili mahkeme; borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir. İflasa tabi olmayan borçlular bakımından yetkili mahkeme ise yerleşim yeri mahkemesidir.
Ayrıca konkordato talebinde bulunan, Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan tarifede belirtilen konkordato gider avansını mahkeme veznesine yatırmaya mecburdur. Adalet Bakanlığı, 02.06.2018 tarihinde konuya ilişkin olarak Konkordato Gider Avansı Tarifesi’ni yayınlamış olup ödenmesi gereken gider avansı bu tarifede belirtilmiştir[1].
Konkordato Süresi
Konkordato süresi geçici mühlet için 3 aydır fakat gerekli şartlar sağlandığında 2 ay daha uzatılabilir. Kesin mühlette konkordato süresi 1 yıldır ve gerekli görüldüğünde 6 ay daha uzatılabilir. Bunun dışında konkordatonun süresi konkordato planında belirlenir.
İflas Erteleme ve Konkordato Arasındaki Farklar
İflas erteleme ve konkordato arasında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;
Konkordato için alacaklıların en az yarısının talebi kabul etmesi gerekir, ancak iflas ertelemede mahkeme alacaklının kabul etmesine gerek duymaz. İflas erteleme de alacaklı borcundan vazgeçmez.
Konkordato ilanı için, firmanın borçlarını ödeyemeyecek durumda olması gerekir. İflas ertelemesi içinse firmanın borçlarının, alacaklarından daha fazla olması şarttır.
Konkordato ilan eden firmalar, süreç sonunda borçlarından tamamen kurtulur.
Konkordato süreci, iflas ertelemeden daha kısa sürer. İflas erteleme 5 yıla kadar uzayabilirken, konkordato 23 ay içinde tamamlanır.
Konkordato mühleti boyunca faiz işlemez, ancak iflas erteleme de faiz işlemeye devam eder.
İflas ertelemeyi sadece sermaye şirketleri yapabilir. Konkordatoyu sermaye şirketleri, şahıs şirketleri ve kooperatifler ilan edebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kaç çeşit konkordato vardır?
Kimler konkordato talep edebilir?
Konkordato ilan edilmesinin şartları nelerdir?
Konkordato süresi en fazla kaç ay?
Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?
Bir şirket konkordato ilan ederse ne olur?
Konkordato halinde alacaklı ne yapmalı?
Konkordato hangi mahkemeden istenir?
Konkordato komiseri kim atar?
Konkordato projesini kim hazırlar?
Geçici konkordato nedir?
Konkordato kabul edilmezse ne olur?
Konkordato çeşitleri nelerdir?
Konkordato süreci nasıl işler?
Konkordatoda şirketi kim yönetir?
Konkordato kayyum atanır mı?
Bir şirket batarsa ne olur?
Konkordatonun feshine kim karar verir?
Konkordato nasıl sona erer?
Konkordato nasıl bozulur?
Konkordato kesin mühlet ne demek?
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.