Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur? - Azim HUKUK

Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur?

Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur?

Kargo ve Kurye Nedir? Kargo, Karayolu Taşıma Kanunu’nda tek parçada en fazla yüz kilogramı geçmeyen küçük boyutlu koli, paket gibi parça eşyayı gönderilene ulaştırmak amacıyla kendi gözetimi ve denetimi altında yükleme, boşaltma, depolama gibi hizmetleri yerine getirmeyi üstlenenleri ifade etmektedir.

Taşımayı yapan ya da yaptıran kargo işletmeciliği, sorumluluğu da aynı oranda üstlenmektedir. Sorumluluğu üstlenen işletmenin, yapacakları iş kapsamında M türü yetki belgesi almaları zorunludur.

Kurye ise aynı kanunda, tek parçada en fazla beş kilogram ağırlığındaki kargoların kapıdan kapıya kendi nam ve hesabına dağıtımı yapma işi olarak tanımlanmıştır. Kurye görevini ifa edenlerin P türü yetki belgeleri bulunmak durumundadır.

Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur? - Azim HUKUK
Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur? – Azim HUKUK

Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur?

Teslim edilmeyen kargo durumu, tüketicilerin sıkça karşılaştığı ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir sorundur. Kargonun teslim edilmemesi, tüketiciyi mağdur eder ve alışveriş hakkındaki güvenini zedeler. Bu durumda, tüketicinin haklarını koruyacak yasal adımları atmaları önemlidir. Tüketici kanunları, teslim edilmeyen kargonun tüketiciye iadesi veya yeniden gönderilmesi konusunda haklar tanır. Ancak, her durumda öncelikle kargonun gönderici firmaya veya kargo şirketine ulaşılarak durumun açıklığa kavuşturulması gerekir. Eğer bu adımlar sonuç vermezse, tüketici haklarını korumak için yasal yardım alabilir. Bir avukat, tüketiciyi yasal süreçler konusunda bilgilendirir ve gerektiğinde tüketiciyi temsil eder. Bu sayede, teslim edilmeyen kargo gibi tüketici haklarının ihlal edildiği durumlarda adaletin sağlanması ve mağduriyetin giderilmesi mümkün olur.

 

 

Kargo Firmalarının Sorumlulukları

Kargo firmaları, taşıma hizmetini verirken bir senet düzenleyerek hizmete resmiyet kazandırır. Bu nedenle de kargo şirketlerinin taşımakla yükümlü oldukları ürünleri iyi niyet kuralına uygun bir şekilde ilgilisine ulaştırmalıdırlar. Kargo şirketleri ürünü göndericiden alınıp alıcıya ulaştırılmasına kadarki süreç içerisinde eşyalardan tek sorumlu kurumlardır.

Kargo firmalarının sorumluluğunda bulunan bu ürünlerin olası bir hasara uğraması ya da kaybolması halinde kargo firması tek yetkili olacaktır. Bu nedenle de muhafaza ve koruma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Eşyanın zarar görmesi halinde bireylerin tazminat talep etme haklarından bahsedilebilir.

 

Kargo Şirketlerinin Geldim Ama Sizi Evde Bulamadım

Çoğumuz karşılaşmışızdır bu tarz söylemlerle iş yerinizde ya da evinizde sinizdir, ve acil beklediğiniz bir ürün var. Kargo şirketini arıyorsunuz dağıtımda diyorlar ve o ürün size bir türlü ulaşmıyor. Dağıtım merkezini aradığınızda size yazılı olan notu okurlar ” arkadaşlar gelmişler ama sizi evde bulamamışlar.” bununla mimlenmiş firmalar vardır. Bu durumda yapılacak çokta fazla bir eylem yoktur. Genel merkezi arayarak ya da mail yolu ile şikayet oluşturabilirsiniz. Şikayet var gibi platformlarda sesinizi duyurabilirsiniz. Ama bu yaşadığınız mağduriyeti ne ölçüde giderir tartışılır.

 

Eksik Teslim Edilen Kargo İçin Ne Zamana Kadar Dava Açılabilir?

Taşıma sözleşmesinden doğan zararların tazmininde zamanaşımı Türk Ticaret Kanunu md. 855 hükmünde düzenlenmiştir. Kargo şirketinin kargoyu taşıma sırasında kaybetmesi dolayısıyla açılacak davalarda zamanaşımı süresi 1 yıldır. Eksik teslim edilen kargolarda, yukarıda belirtilen bildirim süreleri dışında zamanaşımı süresinin başlangıcı, eşyanın eksik teslim edildiği tarihtir.

Belirtmek gerekir ki, kargo şirketinin kargonun eksik teslim edilmesinde kastından veya pervasızca bir davranışıyla ve böyle bir zararın meydana gelmesi ihtimalinin bilinciyle işlenmiş bir fiilinden veya ihmalinden söz edilebiliyor ise, o halde zamanaşımı süresi 1 yıl değil; 3 yıldır.

 

Kayıp Kargo İçin Suç Duyurusu

Eşyanın gönderici tarafından alıcısına teslim edilmek üzere kargo şirketine teslim edilmesi ile eşyanın zilyetliği rızaen kargo çalışanına devredilmiş olmaktadır. Eşyayı taşımak üzere teslim alan kargo çalışanlarının eşya üzerinde devir sebebi ve zilyetliği devredenin iradesi dışında tasarrufta bulunması güveni kötüye kullanma suçunu oluşturur.

Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması, malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi, failin kendisine verilen malı, veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Tüm bu yasal şartların gerçekleşmesi halinde ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu md. 155 hükmünde öngörülen güveni kötüye kullanma suçu dolayısıyla ihbarda bulunulabilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Kaybolan kargo için ne yapabilirim
Kargo şirketinin hasardan sorumluluğu Yargıtay kararı
Kaybolan kargo tazminat
Kargo şirketine tazminat davası görevli mahkeme
Kayıp kargo tazminat davası
Kayıp kargo Tüketici Hakem Heyeti
Kayıp kargo dava Dilekçesi
Kaybolan kargo için suç duyurusu

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur? - Azim HUKUK
Teslim Edilmeyen Kargo Ne Olur? – Azim HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir