İntifa Hakkı Nedir 2024-2025

İntifa Hakkı Nedir 2024-2025

İntifa Hakkı Nedir 2024-2025

İntifa hakkı taşınmaz veya taşınır bir eşya üzerinde bir kişiye sınırsız yararlanma yetkisi tanıyan bir irtifak hakkıdır. Bu konu ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu 724 – 822. maddeleri arasında yer almıştır. İntifa hakkı kişiye, başkasına ait bir eşya üzerinde kullanma ve semerelerinden faydalanma hakkını da kapsayan tam yararlanma yetkisi verir ve bir eşya üzerinde kurulduğu vakit malike sadece o şeyin kuru (çıplak) mülkiyet hakkı kalır.

İntifa Hakkı Nasıl Kazanılır?

İntifa hakkı, mülkiyetin kazanılmasında olduğu gibi; hukuki işlemle kurulabilir, mahkeme kararıyla kurulabilir, zamanaşımıyla kazanılabilir veya kanun gereği doğabilir. Hukuki işlemle intifa hakkının kurulması bakımından borçlandırıcı işleme ve tasarruf işlemine ihtiyaç vardır. Borçlandırıcı işlem bakımından intifa hakkının konusunu bir kazandırma sebebi oluşturmaktadır.

Uygulamada bu genellikle bir intifa hakkı sözleşmesidir. İntifa hakkının konusunu bir taşınmazın oluşturması halinde tapu siciline tescil gereklidir. İntifa hakkının konusunu bir taşınır oluşturuyorsa da ayni sözleşme ve zilyetliğin devri gereklidir. Alacak söz konusuysa intifa hakkı bakımından yazılı bir devir sözleşmesi olması gerekmektedir.

 

 

İntifa hakkının tesis edilebilmesi için aşağıdaki koşullar gereklidir:

Gayrimenkul bulma: İntifa hakkı ancak taşınmaz mal üzerinde kurulabilir.
Taşınmazın mülkiyetinin bulunması: İntifa hakkı, taşınmazın mülkiyetini elinde bulunduran kişi tarafından kurulabilir.
İntifa hakkının konusunun spesifik olması gerekir: Taşınmazın tamamı veya bir kısmı üzerinde intifa hakkı tesis edilebilir.
İntifa hakkı süresinin tespiti: İntifa hakları belirli veya süresiz olarak tesis edilebilir.

 

 

İntifa hakkı kaç yıl?

Madde 797- İntifa hakkı, gerçek kişilerde hak sahibinin ölümü; tüzel kişilerde kararlaştırılan sürenin dolması, süre kararlaştırılmamışsa kişiliğin ortadan kalkmasıyla sona erer. Tüzel kişilerin intifa hakkı, en çok yüz yıl devam edebilir.

 

Tapuda İntifa Hakkı Nasıl Kaldırılır, Masrafı Nedir?

İntifa hakkı, hakların yanı sıra mal varlıkları, taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde tesis edilebilen kısıtlı bir ayni haktır. Bu hak sözleşmede aksi belirtilmediği sürece hak sahibine sınırsız bir yararlanma yetkisi sunar. Taşınmaz üzerinde intifa hakkı kurulacağı zaman tapuda tescil işlemlerinin yapılma zorunluluğu bulunmaktadır. İntifa hakkının kaldırılması için birçok neden dayanak olabilir. Hak sahibinin vefatı en sık karşılaşılan durum olurken tüzel kişiler açısından süre bitimi de intifa hakkının kaldırılması için neden olabilmektedir.

 

İntifa Hakkının Sonlanması

İntifa hakkının kurulduğu taşınmazın yok olması ile intifa hakkı sonlanır. Taşınmazın yok olması veya faydalanılmayacak biçimde zarar görmesi durumunda taşınmazın malikin ilgili taşınmazı tekrar ihya etme yükümlülüğü bulunmaz. Malik şayet bir sigorta bedeli alırsa intifa hakkı taşınmaz üzerinde sonlanır ancak alınan sigorta bedeli üzerinde devam eder. İntifa hakkı, kamulaştırma ile de sona erebilir. İntifa hakkının üzerinde kurulduğu taşınmaz eğer kamulaştırılırsa hak kendiliğinden ona erer. İntifa hakkı, mahkeme kararı ile de sonlanabilir. Tescille kurulan bir hakta hak sahibi bu hakkından vazgeçebilir. Hak sahibi vazgeçerse terkin talebinde bulunmalıdır.

İntifa hakkı konusunun tamamen yok olması; taşınmazlarda tescilin terki, kamulaştırılması, alacağın sona ermesi, taşınırın işlenmesi, başka eşya ile karışması, birleşmesi, hak sahibinin vazgeçmesi halinde veya yasal intifa sebebinin ortadan kalkması ile sona erer. Süreye bağlı ise sürenin dolması ile de sona erer. Ancak intifa için herhangi bir süre öngörülmemiş ise hak sahibinin ölmesi ve tüzel kişilerde tüzel kişiliğin sona ermesi veya süresinin yüz yılı bulması ile hak sona erer (TMK m. 797).

 

Benzer Sorulan Sorular

Hisseli tapuda intifa hakkı nedir?

İntifa hakkı kurulduğunda gayrimenkule malik olan kişi hakkı veya eşyaya ait öz değeri kendisinde tutar. Bunlardan elde edebileceği yararları da belirli bir kişiye tahsis eder. Taşınmazın bütünü üç parçaya bölünürken iki payı intifa hakkı olarak sayılır.

 

İntifa hakkı en fazla kaç yıldır?

İntifa hakkı süresiz olarak tanınırsa veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüşse, hakkın süresinin hak sahibinin hayatıyla sınırlı olduğu kabul edilir. Tüzel kişilerde ise intifa en çok yüz sene süreyle kurulabilir.

 

Tapu sahibi intifa hakkını kaldırabilir mi?

İntifa hakkının kurulması genel mülkiyet hükümlerine bağlı olarak sözleşme kanun ya da mahkeme kararına bağlıdır. İntifa hakkının sona ermesi ise kanunda bu hakkı ortadan kaldırmaz. Tapuda intifa hakkının kaldırılmasını istiyorsanız öncelikle yapı müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

 

İntifa hakkı değeri nasıl hesaplanır?

İntifa hakkı sahibinin yaşı, öde-menin başladığı tarihte kırkı aşmış ise kırktan yukarı her tam on yıllık bir devre için yirmi katın dörtte biri indirilmek suretiyle rantın değeri takdir olunur. İntifa hakkı sahibinin yaşı, ödemenin başladığı tarihte yetmişi aşmış ise rantın değeri bir yıllık tutarıdır.

 

İntifa hakkı miras kalır mı?

İntifa hakkı sahibi, intifaya konu olan şey üzerinde zilyetlik, kullanma, yararlanma, kiraya verme ve idare gibi haklara sahiptir. O şey’in asıl sahibine sadece kuru (çıp- lak) mülkiyet hakkı kalmaktadır. İntifa hakkı belli bir süre için tanın- mışsa, o süre sonunda veya hak sahibinin ölümüyle kendiliğinden son bulur.

 

İntifa hakkı olan kişi evi satabilir mi?

Tapu sahibi kendi mülkünü başkasına devir yapabilir. Ancak kuru mülkiyet sahipleri taşınmazı bir başkasına kiraya verip satamaz. Sadece kuru mülkiyet hakkı satılabilir. Bu durumda ise satın alan kişi intifa hakkı bulunan asıl sahibinin yükümlülüklerini kabul etmek zorundadır.

 

İntifa hakkı ne zaman sona erer?

“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.” Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.

 

Sık Sorulan Sorular

İntifa hakkı süreli mi?
Taşınmazın intifa bedeli nasıl hesaplanır?
Ölen kişinin intifa hakkı nasıl kaldırılır?
Taşınmaz üzerinde intifa hakkı nasıl kurulur?
Tapuda ölünceye kadar benim öldükten sonra senin bozulur mu?
İntifa hakkı sahibi inşaat yapabilir mi?
Kira intifa hakkı mıdır?
Arsada intifa hakkı olur mu?
Mirasta intifa hakkı ne demek?
İntifa hakkını üzerinde tutarak satış ne demek?
Hisseli tapuda intifa hakkı nedir?
İntifa hakkı ücretli mi?
İntifa Hakkı Nedir 2024-2025
İntifa hakkı veraset vergisine tabi mi?
İntifa veren ölürse ne olur?
İntifa hakkı varsa emlak vergisini kim öder?
İntifa hakkı ölümden sonra ne olur?
Tapu sahibi intifa hakkını kaldırabilir mi?
Tapuda intifa hakkı nasıl bozulur?
Annem evini bana devredebilir mi?
İntifa hakkı en çok kaç yıldır?
Tapuda intifa hakkı nedir?
Çocuğa intifa hakkı verilir mi?
İntifa hakkı olan ev kiraya verebilir mi?
İntifa hakkı noterden yapılır mı?
Evde intifa hakkı nedir?
İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?
İntifa hakkı miras kalır mı?
İntifa Hakkı Nedir 2024-2025

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir