Kimler Ölüm Nedeniyle Manevi Tazminat İsteyebilir? ,Trafik kazası sonucunda ölüm meydana gelmişse ölenin yakınları manevi tazminat davası açabilir. Ölenin yakınlarının ölenle kan bağına sahip olması şart değildir. Annenin, babanın, kardeşlerin manevi tazminat hakkının olduğuna dair şüphe yoktur. Uygulamada kimi zaman arkadaşların, uzak akrabaların ölen kişi adına manevi tazminat davası açıp açamayacağı tartışılmaktadır. Her ne kadar manevi tazminat davası açmak için ölenle kan bağına sahip olmak, akraba olmak gerekmese de ölenle arasında gerçek bir bağın olması gerekir. Önemli olan duygusal yakınlıktır. Örneğin, trafik kazası sebebiyle ölen kadının 10 yıl önce boşandığı eski eşinin manevi tazminat davası açabileceği kabul görmemektedir.
Kazada yaralanan kişi ölmeden önce maddi ve manevi davası açar ve dava devam ederken ölürse bu kişinin dava hakları mirasçılarına intikal edecektir. Mirasçılar açılan bu davaya devam edebilirler.
Ölümlü Trafik Kazalarında İstenebilecek Tazminat Çeşitleri
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, hak sahipleri;
Destekten yoksun kalma tazminatı
Tedavi, sağlık ve hastane giderleri
Cenaze ve defin giderleri
Aracın uğradığı zararın tazminatı
Manevi tazminat
isteminde bulunabilir.
Ölümlü Trafik Kazasında Tazminat Alabilmek İçin Gerekli Belgeler
Ölümlü Trafik Kazasında Tazminat Alabilmek İçin Gerekli bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgeler aşağıda sıralanmaktadır:
Trafik kazası tespit tutanağı
Ölüm muayene raporu
Aile nüfus kayıt örneği
Veraset ilamı
Vefat eden kişinin gelir durumunu gösteren belge
SGK geliri bağlanmış ise gelirin peşin değerini gösteren belge
Kazayla ilgili diğer belgeler (örneğin, tanık ifadeleri, kaza anında çekilen fotoğraflar)
Bu belgeler ölümlü trafik kazası nedeniyle tazminat almak için gerekli olabilecek belgeler arasındadır. Bu belgeler trafik kazasının sorumlularının belirlenmesi ve tazminat talep edilen zararların doğrulanması için kullanılır. Ancak unutulmamalıdır ki kurumlar bunlar haricinde ihtiyaç duydukları başka bilgi veya belgeleri de sizden talep edebilmektedir.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminatında Sigortadan Nasıl Para Alınır?
Ölümlü trafik kazası sonrası sigorta şirketinden para alabilmek için kusurlu araca ait sigorta şirketinin talep ettiği belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanıp sigorta şirketine iletilir. Daha sonra sigorta şirketi tarafından 15 gün içinde tazminat miktarı belirlenerek hak sahiplerine ödeme yapılır.
Trafik Kazası Tazminat Davası Yetkili Mahkeme
Ölümlü veya yaralamalı trafik kazası nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davasında birden fazla yetkili mahkeme vardır. Trafik kazası nedeniyle tazminat davasına bakmaya yetkili mahkemeler şunlardır:
Davalılardan herhangi birisinin ikametgahı mahkemesinde tüm sorumlulara maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.6). Örneğin, İstanbul-Bakırköy’de meydana gelen trafik kazasında kusurlu sürücünün ikametgahı İstanbul-Büyükçekmece, araç sahibinin İkametgahı ise İstanbul-Şişli ise; trafik kazası sebebiyle tazminat davası hem Bakırköy Adliyesinde hem de İstanbul-Çağlayan Adliyesinde açılabilir.
Trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesinde tazminat davası açılabilir (HMK md.16/1).
Trafik kazaları nedeniyle açılacak tazminat davaları, zarar görenin, yani davacının ikametgahı mahkemesinde de açılabilir (HMK md.16/1). Örneğin, İstanbul-Bakırköy’de trafik kazası geçiren bir kişinin ikametgahı İstanbul-Kartal’da ise, tazminat davası İstanbul Anadolu Adliyesinde açılabilir.
Trafik sigortası şirketinin merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde de maddi ve manevi tazminat davası açılabilir (HMK md.14/2).
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davasında Zamanaşımı Nedir?
Ölümlü trafik kazalarında, ölenin yakınları şikayette bulunmasa bile re’sen kamu davası açılır. Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesine göre, ölümlü trafik kazalarında kusurlu taraf taksirle öldürme suçu ile yargılanır.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında manevi tazminat için zamanaşımı süresi 15 yıldır. Kazadan itibaren 15 yıl geçtikten sonra manevi tazminat talebinde bulunulamaz.
Trafik Kazalarında Tazminat Hesaplaması ve Miktarı
Trafik Kazalarında Tazminat Miktarı, yukarıda da izah edildiği üzere tarafların sosyal ekonomik durumuna, zararın veya iş göremezlik oranının büyüklüğüne, tedavi sürecine, taksirin ya da kastın yoğunluğuna göre artmakta ya da azalmaktadır.
Bu nedenlerle hükmedilecek tazminat miktarı her olayın özelliğine göre belirlenmelidir.
Kimler Ölüm Nedeniyle Manevi Tazminat İsteyebilir ?, Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.