Kira Uyarlama Davası 2024-2025
Değişen yaşam koşulları karşısında ve öngörülemeyen bazı durumların varlığı halinde kiraya veren ya da kiralayan tarafından açılabilen davalardan biri de kira uyarlama davasıdır. Kira sözleşmeleri devamlılık içermektedir. Kira kontratlarının iki tarafa da hak ve borçlar yüklediği görülmektedir. Taraflar aralarında yapılan kontrata istinaden kiraya veren ve kiracı bu sözleşmeye bağlı kalma yükümlülüğü altına girmektedir. Bazı durumlarda kira sözleşmeleri devam ederken beklenmeyen ekonomik gelişmeler söz konusu olabilmektedir. Kira sözleşmelerinde kira bedeli belirlenirken serbestçe hareket edilebilmektedir. Bu sözleşmeler tarafların karşılıklı olarak anlaşma sağladığı konuların yer aldığı belgelerdir. Kira sözleşmesi kurulduğunda sözleşmeye konu olan mal veya hakkın geçici olarak kullanım hakkı kiracıya verilmektedir.
Kira Uyarlama Davası Şartları
Kira uyarlama davası şartları; TBK 138’e göre öngörülemez ve olağanüstü gelişme olması, durumun borçludan kaynaklanmaması, borcun ödenmesinin aşırı ölçüde güçleşmesi ve borcun henüz ödenmemiş yahut uyarlama hakkı saklı tutularak ödenmiş olmasıdır.
Kira uyarlama davasının şartları, daha anlaşılır olması bakımından aşağıda liste halinde verilmiştir.
Öngörülemez ve olağanüstü bir olay mevcut olması gerekmektedir.
Olağanüstü durumun borçludan kaynaklanmaması gerekmektedir.
Borcun ödenmesi aşırı derecede güçleşmemesi gerekmektedir.
Borç ödenmemiş veya uyarlama hakları saklı tutularak ödenmiş olmalıdır.
Kira Bedeli Uyarlama Davası Hangi Durumlarda Açılabilir
Kira bedeli uyarlama davası, sözleşmenin yapılmasından sonra ortaya çıkan olağanüstü koşullara dayanır. Bu olağanüstü koşullar, sözleşme taraflarından birisini ifa güçlüğüne düşürmeli ve güçlük kendi kusurundan kaynaklanmamalıdır. Sözleşmenin tarafları dışında gelişen ekonomik veya küresel koşullar, kira bedeli uyarlama davasının en geçerli ve yaygın koşulunu oluşturmaktadır. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda dünyada yaşanan Covid salgını veya ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle kira bedellerindeki aşırı artış, kira bedelinin uyarlanması için haklı gerekçeler olarak kabul edilebilir.
Kira bedeli uyarlama davasını kiracı açabileceği gibi kiralayan da açabilir. Uyarlama davasını açmak için herhangi bir süre veya bildirim koşulu aranmaz. Şartları oluştuğunda her zaman kira bedeli uyarlama davası açılabilir.
Kira Uyarlama Davası Ne Kadar Sürer?
Kira uyarlama davası, zorunlu arabuluculuğa konu olan bir dava türü değildir. Taraflar iradi olarak ihtiyari arabuluculuğa başvurabilseler de doğrudan dava açılması mümkündür. Dava dilekçesinin sunulması ve davanın ikame edilebilmesi için gereken harçların yatırılması ile beraber dava süreci başlamaktadır.
Kira uyarlama davası süresi; tarafların tutumu, tarafların yargılama sürecine katılımları, davanın açıldığı yer mahkemesinin iş yükü ve çalışma hızı, dava konusu uyuşmazlığın karmaşıklığı gibi nedenlere bakılarak belirlenmektedir.
Kira Uyarlama Davasının Süresi ve Sonucu
Kira uyarlama davası öngörülemeyen olağanüstü durumların meydana gelmesi ve edim dengesinin bozulmasından hemen sonra açılabilmektedir. Dava açıldıktan sonra karar kesinleşinceye dek davacı taraf borcunu ifa etmekle yükümlüdür. Karar kesinleştikten sonra kira uyarlama davası ileriye dönük bir dava türü olduğundan karar dava açılış tarihinden itibaren hüküm doğurmaktadır. Kesinleşen karar ile uyarlanan kira bedeli ile davanın açılış tarihinden itibaren oluşan fark sonraki kira bedellerinden mahsup edilir.
Kira uyarlaması davası, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 4’te yer alan düzenleme gereğince Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Düzenleme “Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; kiralanan taşınmazların, (..), kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları görürler” şeklindedir.
Kira Uyarlama Davası Dilekçe Örneği
En çok araştırılan konulardan bir tanesi de kira uyarlama davası dilekçe örneğidir. Aşağıda bu konuda kullanabileceğiniz bir adet dilekçe örneği bulunmaktadır. Kira uyarlama davası dilekçe örneği aşağıdaki şekilde olabilir.
….. MAHKEMESİ
……. SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :…….
VEKİLLERİ :…….
DAVALI :…….
DAVANIN KONUSU : Kira bedelinin değişen ekonomik koşullara uyarlanması talebi
DAVANIN DEĞERİ : XXXX TL
AÇIKLAMA : Süreçle ilgili genel açıklamaların yer alacağı bölüm.
Bu nedenlerle aylık …………-TL olan kira bedelinin yeni kira dönemi olan ../../…. tarihinden itibaren ………-TL ye uyarlanması için bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : 6570 Sayılı yasa, Borçlar Kanunu, HMK, sair mevzuat ve Yargıtay içtihatları
DELİLLER : Kira sözleşmesi, keşif, bilirkişi ve diğer deliller
İSTEM : Bu bölümde kiranın olması istenen rakam konusunda talep iletilerek aşağıdaki gibi sonuçlandırılabilir.
saygılarımızla arz ve talep ederiz. …….
DAVACI VEKİLİ
…….
Ekler:
Kira Sözleşmeleri Suretleri
Vekaletname ve Yetki Belgesi
Benzer Sorulan Sorular
Kira uyarlama davası hangi durumlarda açılır?
Kira uyarlama davası, kira sözleşmesinin yürürlüğe girmesinin ardından, taraflardan biri hakkında olağanüstü bir gelişme olması halinde açılabilen dava türüdür. Bu davanın neticesinde hakim, olağanüstü gelişmeler doğrultusunda kira bedelini güncelleyecektir.
Kira uyarlama davası 5 yıl şartı var mı?
Kira bedelini uyarlama davası, TBK m. 344 kapsamında, 5 yıllık sürelerle açılabilen kira tespit (belirleme) davalarından her bakımdan çok farklı bir dava olup, yasal dayanağını TBK m.138’de “aşırı ifa güçlüğü” başlığı altındaki düzenlemeden almaktadır.
Malik olmayan kiraya veren kira uyarlama davası açabilir mi?
Taşınmazın kiraya verilebilmesi için malik olmak gerekmediği gibi malik olmayan ancak kiraya veren sıfatı bulunan kişi tarafından da kira bedeli tespiti ve tahliye davaları açılabilmektedir.
Kira uyarlama davası ihtarname zorunlu mu?
Kira uyarlama davalarında 5 yıllık süre bulunmamaktadır . Kira uyarlama davası şartları gerçekleştiği anda kiracı veya kiraya veren dava kira sözleşmesinin her döneminde bu dava yoluna başvurabilir. Kira uyarlama davasında kira tespit davasında olan ihtar şartı bulunmamaktadır.
Uyarlama davası hangi hallerde açılır?
Kira uyarlama davası; olağanüstü durumun ortaya çıkması, durumun davacıdan kaynaklanmaması, yeni koşullarda sözleşmenin devam etme zorluğu, borcun koşulsuz olarak yerine getirilmemesi hallerinde açılabilir.
Kira uyarlama davası nasıl sonuçlanır?
Kira uyarlama davası; kira sözleşmesi yapıldıktan sonra ortaya çıkan olağanüstü durumlar sonucu bir tarafın durumunun aşırı derecede zarar görmesi halinde, sözleşmenin uyarlanmasının talep edildiği dava türüdür. Hakim, sözleşmeyi uyarlarken değişen şartları gözeterek karar verir.
Enflasyon sebebiyle kira uyarlama davası açılabilir mi?
Enflasyonun bir sonucu olarak paranın alım gücü düşmektedir. Bu durumda kiraya verenin, mülkiyeti kendine ait konutu kullandırma edimi ile kiracının ödediği belli bir miktar para edimi arasında dengesizlik oluşabilir. Bu durumda da kira bedelinin uyarlanması davasının açılması gündeme gelecektir.
Kira uyarlama davası ne zaman açılmalı?
Uzun süreli kira sözleşmelerinde edimler arasındaki dengenin aşırı bozulması ve sözleşmenin taraflar açısından çekilmez hale gelmesi durumunda kira parasının günün ekonomik koşullarına uyarlanması için her zaman “ uyarlama “ davası açılabilir.
Kira uyarlama davası ihtarname zorunlu mu?
Kira uyarlama davalarında 5 yıllık süre bulunmamaktadır . Kira uyarlama davası şartları gerçekleştiği anda kiracı veya kiraya veren dava kira sözleşmesinin her döneminde bu dava yoluna başvurabilir. Kira uyarlama davasında kira tespit davasında olan ihtar şartı bulunmamaktadır.
Emsal kira bedeli nasıl tespit edilir?
Emsal kira bedeli, benzer özelliklere sahip gayrimenkullerin bulunduğu bölgede, piyasa koşulları dahilinde oluşan yaklaşık kira değeridir. Bu değer; bölgedeki benzer taşınmazların kiralarının ortalamasının alınması ve çeşitli kriterlerin değerlendirilmesi yoluyla tespit edilir.
Sık Sorulan Sorular
Kira uyarlama davasını kiraya veren olmayan malik açabilir mi?
Kira uyarlaması geriye dönük istenebilir mi?
Kira uyarlama davası vekalet ücreti nasıl hesaplanır?
Kira uyarlama davasında kira bedeli nasıl belirlenir?
Kira uyarlama davası neden açılır?
Kira tespit davası ile uyarlama davası arasındaki fark nedir?
Kira uyarlama davasında arabuluculuk zorunlu mu?
5 yıl dolmadan kira uyarlama davası açılır mı?
5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme nedir?
Kira uyarlama davası kazanılır mı?
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Kira uyarlama davası kaybedilirse ne olur?
Kira uyarlama davasını kiraya veren açabilir mi?
Kira uyarlama davasında tanık dinlenir mi?
Kira uyarlama davası ile tahliye davası aynı anda açılabilir mi?
Kira uyarlama davası şartları nelerdir?
Uyarlama davası hangi hallerde açılır?
Kira uyarlama davasında harç nasıl hesaplanır?
Kira uyarlama davası basit yargılama mı?
Kira uyarlama davası kaç yıl sürer?
Rayicin artması nedeniyle kiraya verenler uyarlama davası açabilir mi?
Ev sahibi kirayi fazla artırmak istiyor ne yapabilirim?
Kira uyarlama davası masrafları kim öder?
5 yıl geçmeden kira uyarlama davası açılabilir mi?
Uyarlama davası kaybedilirse ne olur?
Kira uyarlama davasında dava değeri nedir?
Kira uyarlama davasında ihtar şartı var mı?
Kira tespit ve uyarlama davası aynı anda açılır mı?
5 yılı dolan kiracıya ihtarname ne zaman çekilir?
Kira uyarlaması geriye dönük istenebilir mi?
Kira uyarlama davası belirsiz alacak olarak açılabilir mi?
Enflasyon sebebiyle kira uyarlama davası açılabilir mi?
Emsal kira bedeli hangi durumlarda uygulanmaz?
Kira tespit davasında hakim neye göre karar verir?
Kira tespit davası kaç celse?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.