Soyadı Değiştirme Davası 2025

Soyadı Değiştirme Davası 2025

Soyadı Değiştirme Davası 2025

Türk Medeni Kanunu madde 27’ye göre kişinin haklı sebebi varsa soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme şartları kanunda tek tek sayılmamakla birlikte, bu sebeplerin ne olabileceği tamamen davaya bakan hakimin takdirine bırakılmıştır. Soyadı değiştirme davasının kabulü konusundaki haklı sebepler her ne kadar hakim takdirine bırakılmışsa da Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları ve bilimsel görüşler bu sebeplerin ne olacağı konusunda bize fikir vermektedir. Bu sebeplere örnek verilecek olursa,

Kişinin sosyal yaşantısında nüfus cüzdanında yazılandan farklı bir soyadı ile tanınması,
Kişinin babasıyla kişisel ilişki kurmaması sebebiyle kendi soyuna ve soyadına karşı manevi bağ hissetmemesi(babamın soyadını taşımak istemiyorum diyenler),
Kişinin soyadının gülünç, söylenişi zor veya anlamsız bir soyadı olması,
Kişinin soyadının toplumsal ahlak kurallarına, örf ve adete aykırı olması,
Kişinin soyadının kötü tanınan bir şahsın soyadı ile özdeşleşmesi veya bir suçla ya da kötü bir olayla bağlantılı olması,
Velayeti anneye verilen çocuğun annenin soyadını kullanmak istemesi.

 

 

Yargıtay kararlarında görüldüğü üzere yargısal uygulamalarda haklı sebep olarak kabul gören nedenlerden bazıları şunlardır:

Kişinin sosyal çevresinde sahip olduğu isimden farklı bir soyadı ile tanınıyor olması,
Soyadının gülünç olması veya herhangi bir başka sebeple alay konusu edilmesi,
Kişinin babası ile iletişiminin bulunmaması, aralarında husumet bulunması vb.
Kişinin isminin bir başkasıyla aynı olması ve bunun sonucu olarak toplumda yanlış anlaşılmalara maruz kalması, örneğin kişinin azılı bir suçlunun ismini taşıması,
Kişinin soyadının yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesi ve bu durumun gündelik yaşamını etkileyecek nitelikte sonuçlarının olması,
Türk vatandaşlığına girmiş olan kişinin Türk ismi almak istemesi,
Din değiştirmiş kişinin mensup olduğu dine uygun bir isim almak istemesi,
Soyadın genel ahlaka, milli veya dini değerlere veya örf ve adetlere aykırı olması
Haklı sebeplerin yalnızca bu saydıklarımızla sınırlı olduğunu söylemek de doğru olmayacaktır. Hakim, durumun gereklerine göre haklı bir sebebin mevcut olduğu kanaatine varırsa soyadı değişikliğine karar verebilecektir.

Dava açılmasında gerekli evrak ve belgeler:

* Avukat tarafından açılacak böyle bir davada “özel yetkili vekaletname” verilmiş olmalıdır.

*Haklı sebepleri içeren Dava Dilekçesi,

*Nüfus kayıtları,

*Delil niteliğinde olabilecek isme dair eldeki kanıtlayıcı belgeler,

*Mevcut ve açılan davaya konu ad ve soyadı yüzünden sosyal hayatta ve resmi iş ve işlemlerde bir sorun ve karışıklık yaşanmışsa, konu basın yayın organlarına yansımışsa buna dair belgeler,

*Dava açısından gerekli olan diğer bilgi ve belgeler.

İsim ve soyadı değişikliği davasının en önemli delillerinden birisi de subjektif ve objektif haklı sebepleri ortaya koymak bakımından tanık beyanlarıdır.

 

Soyadı Değiştirme Davası Hangi Mahkemede Açılmalıdır?

Soyadı Değiştirme davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Yetkili mahkeme ise, soyadının değiştirilmesini talep edenin yerleşim yeri mahkemesi ya da nüfusa kayıtlı olduğu yer mahkemesidir. Dolayısıyla davacı davayı ikametin bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde açabileceği gibi, nüfusa kayıtlı olunan yer Asliye Hukuk Mahkemesi’nde de açabilir.

 

Soyadı Değiştirme Davasında İstinaf ve Yargıtay Süreci

Soyadı değişikliği davasında istinaf yoluna başvuru imkanı bulunmaktadır. Asliye hukuk mahkemesinde, konu hakkında verilen kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvuru, dilekçenin kararı veren asliye hukuk mahkemesine sunulması ile yapılır.

İstinaf incelemesi, bölge adliye mahkemelerinde görülür. Bu konuda temyiz yolu kapalıdır. Diğer bir ifade ile bölge adliye mahkemesi tarafından yapılan istinaf incelemesi sonucu verilen karar kesindir. Bu karar, temyiz için Yargıtaya götürülemez.

 

Nüfus Müdürlüğünde Soyadı Değiştirme

7039 sayılı kanun ile 2014 yılında 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa yürürlüğü 2 yıl olan geçici madde eklenmişti. Süre tamamlandıktan sonra 6/12/2019 tarihli 7196 sayılı kanun ile Nüfus Hizmetleri Kanununa yeni ve benzer bir geçici madde eklenmiş ve bazı hallerde nüfus müdürlüğüne başvurarak kişilere soyadlarının değiştirilmesi imkanı sağlanmıştır. Anılı kanuna göre soyadının nüfus müdürlüğüne başvurularak değiştirilebilmesi için şu soyadlarından olmalıdır:

2525 sayılı Soyadı Kanununun 3’üncü maddesine aykırı soyadları,
Yazım ve imla hatası bulunan soyadları,
Düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan soyadları,
Genel ahlaka uygun olmayan soyadları,
Toplum tarafından gülünç karşılanan soyadları
Bu soyadlarının değiştirilip değiştirilmeyeceğine il veya ilçe idare kurulu karar verecektir. Erkeğin soyadının bu yolla değiştirilmesi halinde eşinin ve ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir.

 

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Dava Dilekçesi

İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davasına ilişkin örnek dava dilekçesi aşağıda yer almaktadır.

… … MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

İSTEMDE BULUNAN :

TC KİMLİK NUMARASI :

ADRES :

VEKİLİ :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

ADRES :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

MADDİ İLGİLİ : … İli/İlçesi Nüfus Müdürlüğü’ne izafeten, … Nüfus Müdürü

ADRESİ :

KONU : Haklı nedenle adın değiştirilmesi ve değişikliğin nüfus kayıtlarına teşmiline ilişkin istemimizi içerir.

AÇIKLAMALAR :

1-)

2-)

3-)

4-)

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 27 ve 5490 S. K. m. 35, 36, 6100 S. K. m. 382- 388, Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m. 64.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kayıtları, Yargıtay İçtihadı Örnekleri, Tanık Anlatımları

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle, müvekkilimizin halen taşımakta olduğu ve … şeklindeki adının … olarak değiştirilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…

EKLER :

1- Aile nüfus kaydı örneği,

2- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,

3- Yargıtay İçtihatı Örnekleri

4- Bir adet özel yetkiyi içeren onaylı vekaletname örneği.

İstemde Bulunan Vekili

Av.

 

Benzer Sorulan Sorular

Soyadımı değiştirmek için ne yapmalıyım?

Soyadını değiştirmek isteyen kişi davasını bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesinde açacaktır. Dava, başvurucunun yerleşim yerindeki ya da nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki adliyede açılabilir. Davanın kabulü için soyadı değişikliği dava dilekçesinde, HMK ile belirlenen dava şartlarının yerine getirilmesi şarttır.

 

Soyisim değiştirme davası nasıl açılır?

İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.

 

Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

 

Babanın soyadı değişirse ne olur?

Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.

 

Soyadı değişikliği davalı kimdir?

Soyadı değiştirme-düzeltme davalarında davacı, fiil ehliyetine sahip olan kişidir, kişi reşit değil ise velisi veya vasisidir. Davalı da aynı şekilde, yaşını düzeltmek isteyen kişinin yerleşim yeri nüfus müdürlüğüdür.

 

Kızlık soyadı sonradan silinir mi?

Evlilik ile birlikte kadının soyadı değişir. Kendi soyadının yanına evlendiği kişinin soyadını da alabilme şansı söz konusudur. Evliyken kızlık soyadını geri almak mümkündür. Son zamanlarda kadınlar genel olarak hem kendi kızlık soyadını kullanıp hem de eşinin soyadını kullanmayı tercih etmektedir.

 

Soyadı kaç defa değiştirilir?

“5490 sayılı Kanun’un 36. maddesinde, nüfus davaları ile ilgili esas ve usuller öngörülmektedir. Kanun’un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.

 

Soyadı değiştirme davası kime açılır?

Soyadı değişikliği davasında değişiklik talebinde bulunan kişi bu davada davacı taraftır. Davalı ise nüfus idaresidir. Ad ve soyadı değiştirme hakkının kişiye sıkı surette bağlı bir hak olması nedeniyle soyadını değiştirmek isteyen kişi, söz konusu davayı bizzat açmalıdır.

 

Evlenince soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Kendi soyadını kullanmaya devam etmek isteyen gelin adaylarının, evlilik müracaatı esnasında ilgili formu doldurarak bunu beyan etmesi gerekiyor. Hem bekarken kullandıkları soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen bireylerin ise yeni kimlik başvurusu sırasında bir dilekçe ile bunu bildirmeleri gerekiyor.

 

Sık Sorulan Sorular

Soyadı değiştirmek için ne yapmak lazım?
Evlenen kadın kendi soyadını da kullanmak isterse ne yapmalı 2024?
Boşanmadan soyisim değiştirilir mi?
Evlilikten kaç gün sonra soyadı değişir?
Evlenince soyadı otomatik değişir mi?
Evli kadın soyadını değiştirebilir mi?
Boşandım ama hala evli görünüyorum ne yapmalıyım?
Anlaşmalı boşanan kadın ne zaman evlenebilir?
Boşanan kadın kimliğini nasıl değiştirir?
Evli dul veya boşanmış kadınların soyadı değişikliği başvurusu nedir?
Boşanan kadın eski soyadını nasıl alır?
Boşanınca nüfus ne zaman düşer?
Evli dul veya boşanmış kadınların soyadı değişikliği başvurusu nedir?
Boşanan kadın eski soyadını nasıl alır?
Boşanınca nüfus ne zaman düşer?
Boşanınca e-devlette ne yazar?
Boşanmadan sonra gerekçeli karar alınmazsa ne olur?
Boşanmak için ilk önce ne yapılır?
Boşanma ücreti ne kadar 2024?
Boşanmada erkeğin ağır kusurlar nelerdir?
Çekişmeli boşanma kaç TL?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir