Trafik Kazası ve Vur Kaç Durumlarında Yapılması Gerekenler
Trafikte karşılaşılabilecek istenmeyen durumlara karşı bilinçli olmak gereklidir. Trafik kazaları, bu durumların başında gelir ve kazalar sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, paniği önlemeye yardımcı olur. Trafik kazalarında kaza sonrası yapılması gerekenler, kazanın türüne göre değişiklik gösterir.
Eğer sadece maddi hasar söz konusuysa, kazaya karışan taraflar anlaşmalı olarak kaza tespit tutanağı doldurup imzalar. Ancak, kaza sonrası anlaşma sağlanamadıysa veya ölüm ve yaralanma durumları söz konusuysa, olay yerinden ayrılmamak gerekir.
Park Halindeki Bir Araca Çarpıp Kaçmak ve Park Halindeki Araca Çarpma Durumunda Ne Yapılmalı?
Park halindeki bir araca çarpma durumunda çarpan tarafın aracın sahibine ulaşması ve araç sahibi gelene kadar araç yerinden oynatılmadan beklenmelidir. Araç sahibine ulaşmak mümkün değilse trafik polisine haber verilerek olayın tutanağa bağlanması sağlanmalıdır.
Araç sahibine ulaşıldığı takdirde tarafların aralarında düzenleyecekleri trafik kaza tespit tutanağı imzalayarak olay yerinden ayrılabilirler. Kaza tespit tutanağı, birden çok aracın karıştığı trafik kazalarında tarafların trafik polisi veya zabıtasının katılımı olmadan aralarında düzenleyip imzaladıkları trafik kazasının oluşunu anlatan tutanaktır. veya trafikte bir araca vurup kaçmak, hem hukuki hem de vicdani olarak kabul edilemez.
Araç Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer?
Sigorta Tahkim Komisyonu’nda açılan davalarda Sigortacılık Kanunu gereği Sigorta Hakemleri önlerine gelen uyuşmazlığı 4 ayda sonuçlandırmak zorunda olduklarından röportörde geçen süre, tebligat ve icra işlemelerini de dahil edersek Sigorta Tahkim Komisyonu’nda davaların 6 ayda sonuçlanarak tahsilat işleminin de yapıldığını söyleyebiliriz.
Adli yargı teşkilatı içerisinde yer alan Asliye Ticaret ve Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan davaların ise yoğun iş yükü, bitmeyen usulü işlemler ve dosya yoğunluğu nedeniyle 1,5 – 2 yıla yakın bir sürede sonuçlanmaktadır.

Trafik kazalarına karışanlar ile ilgili kurallar:
Madde 81 – Trafik kazalarına karışanlar:
a) Hareket halinde iseler trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, kaza mahallinde trafik güvenliği için gereken tedbirleri almak,
b) Kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar var ise bu kaza trafiği, can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğun saptanmasında yararlı olacak kanıt ve izler dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemek,
c) Kazaya karışan kişiler tarafından istendiği takdirde kimliğini, adresini, sürücü ve tescil belgesi ile sigorta poliçe tarih ve numarasını bildirmek ve göstermek, (3)
d) Kazayı; yetkili ve görevli memurlara bildirmek, bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak,
(e) Sürücüsü, mal sahibi veya ilgili kişilerin bulunmadığı sırada araç, eşya veya yüklere zarar veren sürücüler, zarar verdikleri araç, eşya veya mülkün sahibini veya ilgili kişileri bulmak, ilgilileri bulamadıkları takdirde durumu tespit etmek ve zarar verilen şey üzerine yazılı bilgi bırakmak, ilgili zabıtaya en kısa zamanda bilgi vermek, zorundadırlar.
Park Halindeki Araca Çarpıp Kaçmanın Cezası Nedir?
Arabaya çarpıp kaçmak, Trafik Kanunu’na göre ceza uygulanmasını gerektirir. 2024 yılında arabaya çarpıp kaçmanın cezası ne kadar? Vur kaç kazalarına karışan sürücüler, kazadan sonra durmadan uzaklaşmaları durumunda ceza alırlar. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a maddesine göre, arabaya çarpıp kaçmanın cezası 3600 TL idari para cezasıdır. Eğer ceza 15 gün içinde ödenirse, %25 indirimle 2700 TL olarak ödenebilir. Ayrıca, vur kaç yapan sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı eklenir.
Yaralanmalı veya ölümlü kazalarda cezalar daha yüksektir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/3 maddesine göre, kaza yerini izinsiz terk etmenin cezası 7200 TL idari para cezasıdır. Bu ceza, 15 gün içinde ödenirse %25 indirimle 5400 TL’ye iner. Yaralanmalı ve ölümlü kazalarda sürücünün ehliyetine de 20 ceza puanı eklenir. Ayrıca, kazayı yetkililere bildirmemek veya yetkililer gelene kadar kaza yerinden ayrılmak da ceza gerektirir. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-d maddesine göre, kazayı yetkililere bildirmemek 3600 TL idari para cezasına tabi olup, bu ceza %25 indirimle 2700 TL’ye düşer.
Sık Sorulan Sorular
Aracıma vurup kaçtı ne yapmalıyım?
Park halindeki aracıma çarpıp kaçmışlar ne yapmalıyım?
Araca vurup kaçmak suç mu?
Arabaya vurup kaçmak nereye şikayet edilir?
Aracıma vurup kaçtılar hangi mahkemeye başvurulur?
Kazadan ne kadar süre sonra şikayetçi olunur?
Trafik kazasında karşı taraf şikayetçi olmazsa ne olur?
Trafik kazası sonrası hangi davalar açılır?
Trafik kazasından kaç gün sonra dava açılır?
2024 trafik kazası tazminat ne kadar?
Trafik kazası avukat yüzde kaç alır?
Trafik kazası sonrası mahkeme ne kadar sürer?
Trafik Kazası ve Vur Kaç Durumlarında Yapılması Gerekenler