Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin İçeriği ve Önemi - Azim HUKUK

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin İçeriği ve Önemi

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesinin İçeriği ve Önemi

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Kentsel dönüşüm genel anlamda çarpık kentleşmenin ve gecekondulaşmanın ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları ifade etse de bünyesinde ekonomik ve sosyal gelişmeyi de barındırır. Yasal çerçevede belli durumlarda zorunluluk haline gelebilen kentsel dönüşüm süreçleri, devlet desteği ile gerçekleştirilir. Devletin bu anlamda sunduğu destekler; yapım kredisi ve kira desteği gibi finansal avantajların yanı sıra harç ve vergi avantajlarını da bünyesinde barındırır.

 

Kentsel Dönüşüm Sözleşmesi Nedir?

Kentsel dönüşümde yıkılan riskli yapı maliklerinin yapıyı yeniden inşa etmeye karar vermeleri hali oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu durumda kentsel dönüşüm oybirliği ile tamamlanmış olmakla birlikte bir müteahhit seçilmeli ve bu müteahhit ile bir kentsel dönüşüm sözleşmesi yapılmalıdır. Bu sözleşme alanında uzman bir kentsel dönüşüm avukatı eşliğinde hazırlanmalı ve herhangi bir olumsuzluk söz konusu olduğunda kentsel dönüşüm davalarına bakan avukat yardımıyla yargı yoluna başvurulmalıdır.

 

 

Hangi durumlarda kentsel dönüşüm avukatına ihtiyaç duyulur?

Kentsel dönüşüm sürecinde hukuki destek ve danışmanlık hizmeti almak için,
Kentsel dönüşüm başlamadan önce taraflar arasında sözleşme imzalanması aşamasında avantaj sağlamak için,
İmzalanan sözleşmelerin kanunen uygunluğunun kontrolü için,
Bina tahliyesi sırasında yaşanması muhtemel ihtilafların çözümü adına hukuki adımların atılması için,
İnşaatın tamamlanmasından sonra sözleşmeye sadık kalınmaması durumunda yaşanan ihtilafların çözümü adına hukuki adımların atılması için,
Sözleşme ihlalinde hukuki yaptırımların devreye sokulabilmesi için kentsel dönüşüm avukatına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Sık Sorulan Sorular

Kentsel dönüşüm hukuku nedir?

Kentsel dönüşüm hukuku şehirlere yoğun göç sonucu oluşan çarpık kentleşme sorunlarını çözmek adına yapılan yenileme çalışmalarında, kentsel dönüşüm yapılacağı alandaki hak sahiplerinin hukuka uygun bir şekilde sürece dahil olmasını temin eder.

 

Kentsel dönüşüm yasası ne demek?

Kentsel dönüşüm, 6303 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda düzenlenen kaçak yapıların önüne geçilmesi için ve depreme dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi için uygulanan bir hukuki dönüşümdür.

 

Kentsel dönüşümde 18 madde nedir?

18.Madde Uygulaması Uygulama Yazılımı Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir.

 

Kentsel dönüşüm olması için şartlar nelerdir?

İkamet edilen binanın yenilenmeye ihtiyacı varsa, ekonomik ömrünü tamamladıysa tek yapılması gereken bakanlıkla ilgili lisanslı şirketlere dilekçe ile başvuruda bulunmak. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur.

 

Kentsel dönüşümde malikler anlaşamazsa ne olur?

Kentsel dönüşüm kararına katılmayan malikler, süreçteki işlemlerin hukuka uygun olmadığını düşünüyorlarsa, hukuki yolları kullanarak itiraz edebilirler. İşlem aşamalarında hukuka aykırılıklar olduğunu iddia ederek dava açabilirler.

 

Kentsel dönüşüm kimin görevi?

5216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanununda Büyükşehir belediyeleri kentsel yenileme konusunda yetkilendirilirken, 5393 Sayılı Belediye Kanunu ile ilk kez belediyelere kentsel dönüşüm konusunda görevler verilmiştir.

 

Kentsel dönüşümde arsa sahibine kaç daire verilir?

Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.

 

Kaç yıllık ev kentsel dönüşüme girer?

Kentsel dönüşümün hangi binaları kapsadığına baktığımızda esasında güvenli olmayan tüm binaları kapsadığını görmekteyiz. Burada 50 yaşın üzerinde olan veya 1999 yılından önce yapılmış olan bina riskli olabilir. Böylece kentsel dönüşüm yasasından yararlanılabilmektedir.

 

Kentsel Dönüşüm Avukatının Önemi Nedir?

Kentsel dönüşüm avukatı önemi başında ortak karar protokolü imzalanması gelmektedir. Bu protokolün malikler tarafından imzalanması zorunludur. Ortak karar protokolü binaların kentsel dönüşüm kapsamına giren malikler tarafından alınmaktadır. Paylaşımlar, binaların nasıl yapılacağı, hangi müteahhide yapılacağı gibi konulara ilişkin kararların bütünü burada yer almaktadır.

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir