Doğum Yeri Değiştirme Davası Şartları
Doğum yeri değiştirme davasının en önemli şartı nüfus kaydında ilgili bölümün yanlış ya da hatalı olmasıdır. Bu şart gerçekleşmediyse başka bir sebebe dayanarak dava açmak mümkün değildir. Nüfus kaydına doğum yerinin hatalı olarak kaydedilmesi bir kaç farklı durumda ortaya çıkabilmektedir. Kişinin evde doğması halinde hastane kaydı olmadığından ebeveynin farklı bir yeri doğum yeri olarak kaydettirmesi halinde şart sağlanmış olacaktır. Kişinin doğduğu hastanede kaydının olmaması ya da kaydın olduğu hastane ile nüfus kaydındaki yerin farklı olması gibi durumlarda da dava açmak için şart yerine getirilmiş olacaktır. Şartın yerine getirildiği diğer bir durum da terk edilmiş çocukların ileride gerçek doğum yerlerini öğrenmeleri durumudur.
Doğum Yerinin Mahkeme Kararı ile Düzeltilmesi ya da Değiştirilmesi
Kişinin nüfus kaydındaki doğum yeri bilgisi maddi bir hatadan kaynaklanmıyorsa, Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 35 uyarınca artık tek yol mahkeme kararı almaktır. Açılacak doğum yerinin değiştirilmesi davası ile alınacak hükümle nüfus kayı düzeltilebilecektir.
Doğum yerinin düzeltilmesi davası, her olayda açılamaz. Örneğin kişinin kayıttaki yeri sevmemesi, kendisini başka yere bağlı görmesi, çocukluğunun başka yerde geçmiş olması, kayıttaki doğum yerinde kötü anılarının olması, vs doğum yerinin değiştirilmesi için gerekçe olamaz. Dolayısıyla başvurunun gerçek doğum yerinin nüfus kaydına işlenmesini amaçlamak gereklidir.

Sık Sorulan Sorular
Doğum yerini değiştirmek mümkün mü?
Kişinin nüfus kaydındaki doğum yeri bilgisi maddi bir hatadan kaynaklanmıyorsa, Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 35 uyarınca artık tek yol mahkeme kararı almaktır. Açılacak doğum yerinin değiştirilmesi davası ile alınacak hükümle nüfus kayı düzeltilebilecektir. Doğum yerinin düzeltilmesi davası, her olayda açılamaz.
Doğum tarihi değiştirme davası nasıl açılır?
Bu nedenle yaş düzeltme davası, yaşının büyültülmesini veya küçültülmesini talep eden kişi tarafından Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek dava dilekçesiyle açılır. Ancak kişi henüz fiil ehliyetine sahip değilse yani ergin değilse bu takdirde velisi ya da vasisi tarafından dava açılabilir.
Doğum tarihi değiştirme ne kadar sürer?
Basit yargılama usulünün uygulandığı yaş düzeltme davaları, davanın açıldığı yer mahkemesinin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte takriben 3-4 ay aylık bir sürede sonuçlanmaktadır.
Doğum tarihi değişebilir mi?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 35, eğer doğum tarihi maddi hata nedeniyle yanlış işlenmişse, kaydın nüfus müdürlüğü tarafından düzeltilmesine imkan tanımaktadır.
Kimlikteki doğum tarihi değiştirilebilir mi?
Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kütüğünde (kimliğinde) yer alan doğum tarihinin değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Nüfus kaydında yer alan bilgiler. mahkeme kararı olmadan değiştirilemeyeceği için yaşlarında (doğum tarihi) değişiklik yapmak isteyen kişiler, yaş düzeltme davası açmak zorundadır.