İsim Değiştirme Yasal Süreç ve Haklar - Azim Hukuk

İsim Değiştirme Yasal Süreç ve Haklar

İsim Değiştirme Yasal Süreç 

İsim değiştirme davası yasal süreci Medeni Kanun’un 27. maddesi gereği, isim ve soyadı değiştirme davası ancak haklı sebeplere dayanılarak açılabilmektedir. Haklı sebepler geniş bir çerçeveden değerlendirilir. İsim değişikliği davasında zamanaşımı veya açabilmek için herhangi bir süre bulunmamaktadır. İsim değişikliği yapmak isteyen kişi dilediği zaman başvuru yapabilmektedir.  Herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak 18 yaşını henüz doldurmamış olan kişiler için velileri doğrudan başvurarak adlarını değiştirme davasını açabilmektedir.

 

 

Geçerli Sebepler Nelerdir?

  • Kişinin ruhsal aidiyet hissetmemesi

  • Gülünç olması,

  • Bir travmayı hatırlatıyor olması,

  • Kötü tanınan bir şahsın ismiyle özdeşleşmesi,

  • Mesleki veya sanatsal gerekçeler

  • İsmin birden fazla kişi tarafından kullanıyor olması nedeniyle karışıklıkların meydana gelmesi,

  • Kişinin ailesinden birinin suç işlemesi veya şöhretinin kötü olması,

  • Kişinin din veya uyruk değiştirmesi,

  • Kişinin cinsiyetini değiştirmesi,

  • İsmin birden fazla kişi tarafından kullanıyor olması nedeniyle karışıklıkların meydana gelmesi,

  • Kişinin isminin özel hayatında, ticari hayatında veya iş hayatında yanlış anlamlara sebebiyet veriyor olması isim değiştirme davasında haklı sebep olarak kabul edilmektedir.

 

İsim Değiştirme Dava Süreci

 

İsim değiştirme dava sürecini avukatla beraber yürütülecekse sizin için bu süreci avukatınız yürütecektir. 

 

  1.  Size en iyi şekilde yönlendirecek davanızı titizlikle yürütebileceğinize inandığınız  avukatınıza vekaletname çıkarılması gerekmektedir. Vekaletname avukatın sizin adınıza dava süreci başlatılması açısından gereklidir.
  2. Vekaletname çıkardığınız avukat sizler için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne İsim değiştirme davası başvurusunda bulunarak dava sürecini başlatır.
  3. İsim değiştirme davası için 2 kişi tanık olarak Mahkemeye bildirilir.
  4. Duruşmaya tanıkların katılması gerekmektedir. Tanıkların beyanıyla Mahkeme isim değiştirmesine karar verilmektedir.
  5. İsim değiştirilmesine izin verildikten sonra gerekçeli karar yazılır ve mahkeme kararı gazetede yayınlanır sonra dava kesinleşir.
  6. Gazete mahkemeye ulaştıktan sonra mahkeme, kararı nüfus idaresine yollar. Bu işlem sonrasına isim değişikliği yapan kişi, yeni kimlik kartını nüfus müdürlüğünden elde edilebilir.

 

İsim değiştirme davasında en önemli konu tanık olmasıdır. Tanıkların beyanları ile isim değiştirilmesinin gerçek bir sebepten dolayı değiştirilmekten istendiğini, tanıkların beyanı ile ispat edilmesi gerekmektedir. İsim değiştirme davası  2- 4 ay arası devam etmektedir.

 

İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Dava Dilekçesi

İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davasına ilişkin örnek dava dilekçesi aşağıda yer almaktadır.

 

… … MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

 

İSTEMDE BULUNAN :

TC KİMLİK NUMARASI :

ADRES :

VEKİLİ :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

ADRES :

(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)

MADDİ İLGİLİ : … İli/İlçesi Nüfus Müdürlüğü’ne izafeten, … Nüfus Müdürü

ADRESİ :

KONU : Haklı nedenle adın değiştirilmesi ve değişikliğin nüfus kayıtlarına teşmiline ilişkin istemimizi içerir.

AÇIKLAMALAR :

1-)

2-)

3-)

4-)

 

HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 27 ve 5490 S. K. m. 35, 36, 6100 S. K. m. 382- 388, Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m. 64.

 

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kayıtları, Yargıtay İçtihadı Örnekleri, Tanık Anlatımları

 

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle, müvekkilimizin halen taşımakta olduğu ve … şeklindeki adının … olarak değiştirilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…

 

EKLER :

1- Aile nüfus kaydı örneği,

2- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,

3- Yargıtay İçtihatı Örnekleri

4- Bir adet özel yetkiyi içeren onaylı vekaletname örneği.

İstemde Bulunan Vekili

Av.

 

Sık Sorulan Sorular

İsim Değiştirme Davası Sonuçlandıktan Sonra Ne Yapılmalı

İsim değiştiren kişi, isim değiştirme kararın kesinleşmesinden sonra kimlik ve diğer resmi belgelerini güncellemek zorundadır. Bunun için nüfus müdürlüğüne başvuru yapması ve kesinleşmiş mahkeme kararı sunulmalıdır. Kimlik, sürücü belgesi, pasaport gibi resmi belgelerdeki isim ve bilgiler, yeni isme uygun olarak değiştirilmelidir.

 

İsim Değişikliği Ücretleri ve Masrafları

İsim değişikliği işlemi, belirli masrafları ve ücretleri içermektedir.. Bu masraflar arasında dava açma ücreti, avukatlık ücreti ve mahkeme harçları bulunmaktadır. İsim değişikliği davası için Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan 2024 Asgari Ücret Tarifesine göre isim değiştirme davaları için belirlenen asgari ücret 17.900 TL’dir. Ancak avukatlık ücreti avukatın standartlarına göre artabilmektedir.

 

İsim değişikliği sonrası yapılacak işlemler nelerdir?

İsim değişikliği sonrası yapılacak işlemler, resmi dayanak belgelerinin ve kayıtların değiştirilmesidir. Dayanak belgeleri; T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi resmi belgelerdir. Bunun yanında, adli sicil kaydı ve varsa askerlik kayıtlarında da gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

 

İsim değiştirme süreci ne kadar sürer?

İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ? Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.

 

Kanunen isim değiştirme nasıl olur?

İsim değiştirme davasında yetkili mahkeme kişinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır.

 

İsim değiştirme davasında davalı kimdir?

İsim değiştirme davaları ve/veya soyadı değiştirme davalarında davacı, isim veya soyadını değiştirmek isteyen kişiyi temsil etmekte olup, davalı taraf ise Nüfus Müdürlüğüdür.

 

İsim değişikliği gazete ilanı ne kadar sürer?

Böylece ilan olunması sağlanır ve ardından ilanlı gazete mahkemeye yollanır. Süreç 1-2 hafta devam edebilir. Gazete mahkemeye ulaştıktan sonra mahkeme, kararı nüfus idaresine yollar. Bu işlem sonrasına isim değişikliği yapan kişi, yeni kimlik kartını nüfus müdürlüğünden elde edilebilir.

 

Kimlikten isim nasıl silinir?

Kimlikten isim sildirmek, ancak dava açarak mümkündür. Kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. İsim sildirme davası için izlenecek süreç ile isim ekletme davası süreci hemen hemen aynıdır.

 

İsim ekletme davası kaç ay sürer?

İsim ve Soyad Değiştirme Davaları Ne Kadar Sürer? Açılan davalar genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda ikinci celseye kalsa da üçüncü davaya kaldığı çok fazla görülmemektedir. Bu davaların sonuçlanma süresi mahkemelerin yoğunluğuna ve davanın gidişatına bağlı olarak 3-5 ay sürer.

 

İsmini değiştirmek isteyenler nereye başvurulur?

Reşit olmayanlar adına bu davalar, veliler veya avukatlar tarafından yürütülebilir. Bu tür davalar Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülür ve davacı, ikametgâhının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurabilir.

 

İsim değişikliği gazete ilanı ne kadar sürer?

Böylece ilan olunması sağlanır ve ardından ilanlı gazete mahkemeye yollanır. Süreç 1-2 hafta devam edebilir. Gazete mahkemeye ulaştıktan sonra mahkeme, kararı nüfus idaresine yollar. Bu işlem sonrasına isim değişikliği yapan kişi, yeni kimlik kartını nüfus müdürlüğünden elde edilebilir.

 

İsmimi nasıl değiştirebilirim 2024?

Kişiler 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda kalmayan bir kereye mahsus isim değişikliği yapabilecektir İsim ve soy isim değişikliğine süt talepler ancak mahkemeye başvuru yolu ile yapılabilir. 2024 yılında isim ve isim değişikliği yapmak isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekmektedir.

 

Kimlikte isim ekletme nasıl yapılır?

İsim ekletme davasının açılması isim değişikliği davalarıyla benzer özellikler barındıran ve hüviyet bilgisinde yeniliğe sebep olan davalardandır. İsminde değişiklik yapmak ya da isim ekletmek gibi talebi olan kişilerin, nüfus müdürlüklerinin bu talebi gerçekleştirebilmesi için dava açması gerekmektedir.

 

İsmimi beğenmiyorum nasıl değiştirebilirim?

Nüfus Müdürlüklerine dava açmadan vatandaşlar isim değiştirme taleplerini kolayca iletebilirler. Yapılan incelemenin ardından Nüfus Müdürlüğü isim değiştirme yönünde olumlu ya da olumsuz bir karara varır. Kararın olumsuz olması durumunda kişinin dava açma hakkı bulunur.

 

İsim değişikliği karara çıkmış ne demek?

Dava dosyası karara çıkmış demek davanın artık kesinleşmiş yani net bir şekilde sonuca varmış olduğu anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması sonucunda karar kesinleşerek uygulanır ve asla kararda bir değişim söz konusu olamaz.

 

İsim sildirme davası ne kadar sürer?

Bir avukat ile takip edildiği takdirde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının isim ekletme isim sildirme davası ortalama 2,5 ay sürer diyebiliriz. Bu 2,5 ay sonunda dava hakkında bir karar çıkması akabinde bu kararın kesinleşmesi için de bir takım iş ve işlemlerin yapılması gerekir.

 

Mahkeme kararı olmadan isim değişikliği nasıl yapılır?

Türk Hukukunda isim değiştirmeye ilişkin düzenleme 4721 sayılı TMK 27. maddesinde yer almaktadır. Buna göre adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir. Dolayısıyla hakim kararı olmaksızın ismin değiştirilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

 

Diğer Benzer Makalelerimiz

İsim Değiştirme Davası
İsim Soy İsim Değiştirme Davası – İstanbul
Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?

 

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir