İsim Değiştirme Davası Bilinmesi Gerekenler
İsim Değiştirme Davası, 4721 Sayılı Medeni Kanunun 27. Maddesi’ne göre, bir kişinin adının değiştirilmesi, yalnızca haklı sebepler varsa ve bu sebepler mahkemeye başvurularak talep edilebilir. Değiştirilen ad, nüfus siciline kaydedilir ve ilan edilir. Ancak ad değişikliği yapıldığında kişisel durumda bir değişiklik olmaz. Kanun metninde, hangi durumların haklı sebep olarak kabul edilebileceği belirtilmemiştir, bu nedenle bu konuda hâkimin takdir yetkisi bulunmaktadır. Her dava özelinde, hangi durumların haklı sebep olarak kabul edileceği hâkim tarafından belirlenir. Hâkim, bu takdir yetkisini kullanırken hukuka ve adalet ilkelerine uygun bir şekilde karar vermek zorundadır.
İsim Değişikliği Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. Maddesi uyarınca, nüfus kayıtlarında düzeltme istemek için dava açılması durumunda, ilgili şahısların yerleşim yerindeki görevli asliye hukuk mahkemesinde dava açılır. Düzeltilmesi istenen kayıtların mahkeme huzurunda nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru tarafından incelenmesi sağlanır ve karar mahkeme tarafından verilir. Bu sebeple, ad değişikliği için açılacak davalarda yetkili mahkeme ‘Asliye Hukuk Mahkemesi’ olacaktır.
İsim Değiştirme Davasının Tarafları
İsim değiştirme davasının tarafları, isminin değiştirilmesini talep eden kişi ve bu kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüdür. Bu davada davacı, isim değiştirmek isteyen kişidir. Davalı taraf ise ilgili nüfus müdürlüğüdür.
İsim Değiştirme Davası Şartları Nelerdir?
İsim değiştirme davasının temel şartlarından biri, varlığı gerektiren haklı sebeptir. İsim değiştirme talebi, yalnızca mevcut bir haklı sebep varsa mahkemece kabul edilecektir. Yasada açıkça belirtilmese de, genellikle kabul edilen ve mahkemeler tarafından haklı sebep olarak değerlendirilen isim değiştirme nedenlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- İsmin, örf ve adete aykırı anlam içermesi, isim değiştirme davasında haklı sebep olarak kabul edilir.
- İsmin, alay konusu ve gülünç olması, mahkemelerce isim değiştirme için geçerli bir haklı sebep olarak değerlendirilir.
- İsmin söylenmesinin güç olması veya elverişsizliği, isim değiştirme davasında dikkate alınan diğer bir faktördür.
- Kişinin başka bir isimle tanınıyor olması, isim değiştirme talebini haklı kılabilir.
- İsmin birden fazla kişi tarafından kullanıyor olması nedeniyle karışıklıkların meydana gelmesi, isim değiştirme davasında haklı sebep olarak kabul edilebilir.
- Kişinin ailesinden birinin suç işlemesi veya şöhretinin kötü olması, isim değiştirme için geçerli bir haklı sebep olabilir.
- Kişinin din veya uyruk değiştirmesi, isim değiştirme davasında dikkate alınan bir diğer faktördür.
- Kişinin cinsiyetini değiştirmesi, isminin değiştirilmesi için yeterli bir haklı sebep olarak kabul edilir.
- Kişinin isminin özel hayatında, ticari hayatında veya iş hayatında yanlış anlamlara sebebiyet veriyor olması, isim değiştirme davasında dikkate alınan bir diğer husustur.
İsim Değişikliği ve Soyadı Değiştirme Davası İçin Haklı Sebep
Medeni Kanun’un 27. maddesi, isim veya soyadı değişikliği için geçerli ve haklı sebeplerin varlığını şart koşar. Bu sebepler geniş bir perspektiften değerlendirilir ve kişisel, öznel nedenleri içerebilir. Örneğin, bireyin mevcut adı veya soyadıyla uyumsuz hissetmesi, kişisel kimlikle örtüşmemesi geçerli bir sebep olarak kabul edilebilir. Aynı zamanda, adının alay konusu olması, travmatik anıları canlandırması, kötü şöhretli biriyle ilişkilendirilmesi veya profesyonel/sanatsal sebepler de isim veya soyadı değişikliği davasının açılmasına neden olabilir.
- Kişinin ismi, kendisi için gülünç veya komik bir duruma neden oluyorsa, isim değiştirme davası için geçerli bir haklı sebep olarak kabul edilir.
- İsim, tanınmış bir suçlunun ismiyle aynı ise, bu durum isim değiştirme davası için haklı bir sebep olarak değerlendirilir.
- İsim, geçmişte yaşanmış üzücü veya kötü bir olayla ilişkilendiriliyorsa, bu durum da isim değiştirme davasının haklı sebepleri arasında kabul edilir.
- Kişi, çevresi tarafından farklı bir isimle tanınıyorsa, isminde değişiklik yapmak için isim değiştirme davası açabilir.
- İsmin telaffuzu zor veya yanlış yapılabiliyorsa, bu durum da isim değiştirme davası için haklı bir sebep olarak görülür.
İsim ve Soyadı Değiştirme Kararına İtiraz Edilmesi
İsim ve soyadı değişikliği kararına itiraz hakkı, kararın zarar görenler tarafından öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılabilir. Ancak bu itirazlar, somut ve kanıtlanabilir zararlara dayanmalıdır. Mahkeme kararı kabul edildiğinde, değişiklik yerel veya ulusal bir gazetede duyurulur ve nüfus kayıtlarında güncellenir.
İsim Değişikliği Davasında Talebin Reddi
Mahkeme, isim değişikliği talebinin gereksiz olduğuna, delillerin yetersiz olduğuna veya davanın usule uygun açılmadığına kanaat getirerek dava başvurusunu reddedebilir. Bu durumda, mahkemenin reddetme kararına karşı davacının 2 haftalık kesin süre içinde istinafa başvurma hakkı bulunmaktadır.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Süresi
İsim ve soyadı değişikliği davaları genellikle ilk veya ikinci duruşmada sonuçlanır ve süreç genellikle 3 ila 5 ay arasında tamamlanabilir. Medeni Kanun’a göre, isim ve soyadı değişikliği başvurusu kişinin diğer kişisel bilgilerini etkilemez. Evlilik içinde eşin soyadının değişmesi durumunda, kadının soyadı da otomatik olarak değişir ve çocukların veya evlat edinilenlerin soyadları da güncellenmiş olur.
ÇOCUĞUN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DAVALARI (18 YAŞ ALTI KİŞİ, KÜÇÜK)
18 yaşından küçük bir çocuğun isim değişikliği davası, çocuğun dava ehliyetine sahip olmaması nedeniyle velayet hakkını elinde tutan anne veya baba tarafından veya onların avukatları aracılığıyla açılır. Çünkü küçükler yasal olarak reşit değildirler. Dolayısıyla, isim değişikliği talebiyle ilgili olarak, haklı bir sebep davanın kabul edilmesi için önemli bir koşuldur. 18 yaşını doldurmamış olanlar, reşit sayılmazlar ve dolayısıyla davalarını kişisel olarak veya velayet hakkını elinde tutanların avukatları aracılığıyla açabilirler.
İsim Değişikliği Davası açmak için gerekenler nelerdir?
Avukatınıza özel vekaletname vererek, isim ve soyisim değişikliği için dava açma yetkisi açıkça belirtilmelidir. Eğer avukatınız yoksa, davacının dava sürecine bizzat katılması gerekmektedir. Ancak avukat tarafından temsil edilen davacılar duruşmaya şahsen katılmak zorunda değildirler.
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesi gereğince, duruşmada nüfus müdürlüğünden görevli memur hazır bulunacaktır. Tanıklarınız da duruşma esnasında hazır bulunmalı ve iddialarınızı destekleyen ifadelerde bulunmalıdır.
Mahkeme, isim değişikliği davasına ilişkin yargılamayı tamamladığında, dosyanızı karara bağlayacaktır. Duruşmada verilen kararın ardından mahkeme, kararın gerekçesini içeren bir yazı hazırlayarak 1 ay içinde tarafınıza iletmektedir.
Mahkeme, isim değişikliğinin gerekli olduğuna dair kanaatine varmazsa, davanız reddedilmiş olacaktır. Reddedilen davada harç ve masraflar tarafınıza iade edilmez.
Mahkeme, isim değişikliğinin haklı sebeplere dayandığına kanaat getirirse, Basın İlan Kurumu’na bildirimde bulunarak gazetede ilan edilmesini sağlar. İlanın ardından mahkeme kararı Nüfus Müdürlüğü’ne gönderilir ve isim değişikliği resmi olarak kayıtlara geçirilir.
ÇOCUK ANNENİN SOYADINI ALABİLİR Mİ?
Velayet hakkını kendinde tutan anne haklı sebeplerin varlığı halinde dilerse çocuğunun soyismini değiştirme talebinde bulunabilir. Çocuk babadan gelen soyadını değiştirmek istemesi halinde velayet hakkını kendinde tutan anne çocuğa kendi soyadını verebilecektir. Yargıtay’ın özellikle son yıllarda verdiği kararlarda annenin çocuğa kendi soyadını verebileceğini belirtmiştir. (Yargıtay 2.HD. 2018/1306 e. 2018/4719K.)
İsim ve Soyadı Değiştirme Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?
İsim ve soyadı değiştirme davası dilekçesi, diğer dava dilekçelerinden temel olarak farklılık göstermez. Ancak davada davalı olarak Nüfus Müdürlüğü’nün gösterilmesi gerekmektedir. Pratikte, birçok kişi isim değiştirme davası dilekçesinde anne ve babayı davalı olarak göstermektedir; ancak bu uygulama yaygın bir yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır.
İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Örneği
İsim değiştirme ve soyadı değişikliği davasına ilişkin örnek dava dilekçesi aşağıda yer almaktadır.
… … MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
İSTEMDE BULUNAN :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
MADDİ İLGİLİ : … İli/İlçesi Nüfus Müdürlüğü’ne izafeten, … Nüfus Müdürü
ADRESİ :
KONU : Haklı nedenle adın değiştirilmesi ve değişikliğin nüfus kayıtlarına teşmiline ilişkin istemimizi içerir.
AÇIKLAMALAR :
1-)
2-)
3-)
4-)
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 27 ve 5490 S. K. m. 35, 36, 6100 S. K. m. 382- 388, Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik m. 64.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus Kayıtları, Yargıtay İçtihadı Örnekleri, Tanık Anlatımları
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle, müvekkilimizin halen taşımakta olduğu ve … şeklindeki adının … olarak değiştirilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/…/…
EKLER :
1- Aile nüfus kaydı örneği,
2- Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,
3- Yargıtay İçtihatı Örnekleri
4- Bir adet özel yetkiyi içeren onaylı vekaletname örneği.
İstemde Bulunan Vekili
Av.
Avukatın Rolü
Dava açma sürecinde avukat, gerekli belgelerin toplanması ve dava dilekçesinin hazırlanması konusunda yardımcı olur. Mahkeme sürecinde ise avukat, müvekkilini mahkemede temsil eder. Duruşmalara katılır, savunma yapar ve müvekkilinin haklarını en iyi şekilde korur. Ayrıca, isim değiştirme talebini destekleyecek delilleri toplar ve bu delilleri mahkemeye sunar.
Avukatın yasal süreçleri yönetme ve takip etme görevi de büyüktür. Mahkeme ile yazışmaları yürütür, gerekli tüm adımların zamanında atılmasını sağlar ve davanın ilerleyişini düzenler. Özellikle isim değiştirme davalarında hangi durumların haklı sebep olarak kabul edileceği konusunda avukatın uzmanlığı ve tecrübesi, davanın olumlu sonuçlanması için kritik önem taşır.
Diğer Benzer Makalelerimiz
İsim Değiştirme Davası
İsim Soy İsim Değiştirme Davası – İstanbul
Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?