Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir? - Azim HUKUK

Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?

Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?

Nüfus kütüğüne kaydı zorunlu olan doğum yeri bazen hatalı kaydedilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan kişiler bazı hallerde nüfus müdürlüğüne başvurarak ya da genel yolla doğum yerinin düzeltilmesi davası açarak hatalı kaydı değiştirebilmektedirler. Yazıda, hangi hallerde nüfus müdürlüğüne başvurunun yeterli olduğu, hangi hallerde dava açılması gerektiği belirtilmiştir. Doğum yerinin değiştirilmesi davası ile ilgili genel bilgiler de yazıda yer almaktadır.

 

Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?

Doğum yeri değiştirme davasını yapılacak ilgili değişiklikte hukuki yararı olan herkes açabilir. Bu davanın davacısının 18 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. 18 yaşını doldurmamış olan kimseler için ise bu dava onların yasal temsilcileri vasıtası ile açabilmektedir.

Nüfus kayıtları bir yerde kamu düzenine ilişkin olma özelliğini de içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle kimi durumlarda Cumhuriyet savcısı da bu davayı mahkemenin talebi doğrultusunda veya re’sen açabilmektedir.

 

 

Doğum Yeri Değiştirme Davası Şartları

Doğum yeri değiştirme davasının en önemli şartı nüfus kaydında ilgili bölümün yanlış ya da hatalı olmasıdır. Bu şart gerçekleşmediyse başka bir sebebe dayanarak dava açmak mümkün değildir. Nüfus kaydına doğum yerinin hatalı olarak kaydedilmesi bir kaç farklı durumda ortaya çıkabilmektedir. Kişinin evde doğması halinde hastane kaydı olmadığından ebeveynin farklı bir yeri doğum yeri olarak kaydettirmesi halinde şart sağlanmış olacaktır. Kişinin doğduğu hastanede kaydının olmaması ya da kaydın olduğu hastane ile nüfus kaydındaki yerin farklı olması gibi durumlarda da dava açmak için şart yerine getirilmiş olacaktır. Şartın yerine getirildiği diğer bir durum da terk edilmiş çocukların ileride gerçek doğum yerlerini öğrenmeleri durumudur. Buna ek olarak bazen köy yazan yer ilçe olarak değiştirilmek istenmekte veya ilçe yazan yer il olarak değiştirilmek istenmektedir. Bu da bazı durumlarda mümkündür.

Nüfus hizmetleri kanununun uygulanmasına dair yönetmelikte;
Doğum yeri      

  MADDE 29 – (1) Doğum bildirimi için müracaat edenlerin köyde ve ilçede doğan çocuklarının doğum yeri olarak doğum tutanağına sadece ilçe adı yazılır. İlin merkez ilçesine bağlı köy ve mahallelerde doğmuş olanların doğum yeri il adı, büyükşehir statüsünde olan illerde merkez ilçe bulunmaması halinde doğum olayının olduğu ilçe adı, merkez ilçe var ise il adı, yurt dışında doğanların ise doğdukları yer adı ile birlikte ülke adı yazılır ve aile kütüklerine bu şekilde tescil edilir. Doğum yeri köy adı olarak yazılmış olanların kayıtları olduğu gibi muhafaza edilir. Ancak ilgilinin talebi halinde doğum yeri ilçe adı yazılmak suretiyle tamamlanır. atfı ile doğum yerinin değiştirilmesi mümkündür.

 

Doğum Yeri Değiştirme Davasının Tarafları

Kişiler doğum yerlerinin nüfus kayıtlarına yanlış şekilde kaydedilmesi halinde doğum yerinin düzeltilmesini talep edebilirler. Bu sebep haricinde başka bir sebebe dayanarak doğum yerinin değiştirilmesini talep edilmesi halinde olumsuz sonuç alınacaktır. Kişinin doğduğu yerden haz etmemesi, başka bir yere aidiyet duygusu hissetmesi, bu yerin ona sosyal hayatında olumsuz etkilemesi gibi sebepler doğum yerinin değiştirilmesi geçerli sebepler değildir.

Doğum yeri değiştirme davası nüfus kaydının düzeltilmesi davasıdır. Diğer nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında olduğu gibi bu davada Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılacaktır. Genellikle avukatsız olarak bu davayı açan kişiler anne – babalarına veya başka kurumlara davayı yöneltmekte olup bu konuda sık sık hata yapmaktadır. Bu nedenle kişilerin davaları reddedilmekte bu tarz hatalar zaman kaybı ve maddi kayıplara yol açmaktadır.

 

Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir? - Azim HUKUK
Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir? – Azim HUKUK

 

Doğum Yeri Değiştirme Davasında Hukuki Süre ve Süreç

Doğum yeri değiştirme davası ortalama bir süre vermek gerekirse, yaklaşık 3 ila 6 ay arasında değişen bir sürede sonuçlandırılmaktadır. Mahkemelerdeki dosya yoğunluğunun da hesaba katılmasıyla bu sürenin en fazla 9 ayı bulabileceği söylenebilir. Vekaletname vermek kaydıyla tüm bu süreci avukatınızın sizin adınıza yürütmesi ve sonlandırması mümkündür. Hukuki sürecin takibi ve doğru yönlendirilmesi bakımından avukat aracılığıyla davanızı yürütmenizde fayda olduğunu belirtmek isteriz.

Zamanaşımı süresi öngörülmemiş bir dava olan doğum yeri değiştirme davasında ilgilinin talebi ile bu dava her zaman açılabilmektedir. Bu dava için görevli kılınan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri iken yetkili asliye hukuk mahkemesi ise seçimlik olarak düzenlenmiştir. Şöyle ki, kişi bu davayı yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde açabileceği gibi nüfusa kayıtlı olduğu yer asliye hukuk mahkemesinde de açabilecektir.

 

Dava Açmadan Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Mümkün Müdür?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 35. madde hükmüdür. İlgili kanun maddesi “Kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ve kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamaz.” şeklinde hüküm getirmiştir. Bu nedenle nüfus kaydında yer alan yanlış bir bilginin dava açılmaksızın düzeltilmesinin talep edilmesi mümkün değildir.

Nüfus kaydının düzeltilmesini isteyen kişi önce dava açmalı ardından mahkemenin vermiş olduğu kesinleşmiş yargı hükmünü Nüfus Müdürlüklerine sunmak suretiyle düzeltmeyi talep etmelidir.

Ancak bu konuda Nüfus Hizmetleri Kanunu bazı istisnaya yer vermiştir. Bunlardan ilki 35. Maddenin devamına göre; “Ancak olayların aile kütüklerine tescili esnasında yapılan maddî hatalar nüfus müdürlüğünce dayanak belgesine uygun olarak düzeltilir.” Bu madde hükmünden anlaşılacağı üzere nüfus davası açılmasına gerek olmaksızın düzeltme yapılabilmesi için bu düzeltmeyi kanıtlayan bir dayanak belgesi gerekmektedir.

Diğer bir istisna ise 35. Maddenin 2. Fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre; “Aile kütüklerindeki din bilgisine ilişkin talepler, kişinin yazılı beyanına uygun olarak tescil edilir, değiştirilir, boş bırakılır veya silinir.” Bu hüküm gereğince nüfus kayıtlarında din bilgilerine ilişkin kayıtlarda kişinin beyanı esas alınmaktadır ve mahkeme kararına gerek yoktur.

 

Kimlikte Doğum Yeri Yazılı Şehre İstediğim Şehri Yazabilir Miyim?

Kimlikte doğum yeri yazılı şehri değiştirme talebi yalnızca kanıtlara dayalı olarak kabul edilebilir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere doğum yeri kişinin doğduğu coğrafi konuma ilişkin bir gerçeği ifade etmektedir. Bu gerçek somut olarak, bir kesinlik belirtmekte ve değiştirilemezdir. Eğer kimliğe girilen bilgiler eksik veya hataylıysa bu bilgiler gerçek ve doğru bilgiler ile değiştirilebilecektir. Fakat bir kimsenin kimliğinde gerçek doğum yeri olan Mardin yazılı iken bu gerçeği değiştirerek kimliğine doğru olmayan bir şekilde Eskişehir yazdırması mümkün olamayacaktır. Eğer kişi gerçekten Eskişehir’de doğduğunu ispat edecek belgelere sahipse kimlikte doğum yeri değiştirme işlemleri yapılabilecektir. Ancak bu değiştirme işleminin kanıtlara dayanması, hastane kayıtları, doğum belgesi, tanık beyanları ile iddianın ispatlanması zorunludur.

 

Sık Sorulan Sorular

Doğum yeri değişikliği mümkün mü?
Doğum yeri değiştirme davası ne kadar sürer?
Doğum tarihi değiştirme davası nasıl açılır?
Doğum tarihini değiştirmek mümkün mü?
Doğum tarihi değiştirme hangi mahkeme?
E devletten doğum tarihi değiştirilir mi?
Doğum tarihinin düzeltilmesi davasını kimler açabilir?
Yaş düzeltme davası ne kadar sürer?
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası hangi durumlarda açılır?
Doğum Yeri Değiştirme Davasını Kim Açabilir?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir