İpotek Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İpotek Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İpotek Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İpoteğin kurulması için öncelikle sözleşme bulunmalıdır. İpoteğin kurulmasına yönelik sözleşmenin resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Sözleşmeyi düzenlemeye yetkili resmi makam tapu müdürlüğüdür. Noter huzurunda yapılan ipotek sözleşmesi geçerli değildir. Bu sözleşmenin akabinde ipotek hakkı tapuya tescil ettirilmesi gereklidir. Resmi şekil ve tapuya tescil geçerlilik şartıdır.

İpotek ile rehin tesis eden kişi yani malın sahibi malı rehin sahibine vermez. Yani zilyetlik mülkiyet hakkı sahibinde kalır. Üzerinde ipotek kurulacak taşınmaz elbirliği mülkiyetine tabi ise yalnızca bütün olarak ve maliklerin tümü adına ipoteğe konu edilebilir. Taşınmaz üzerinde paylı mülkiyetin söz konusu olması halinde ise her paydaş kendi payı üzerinde ipotek tesis edebilir. Bu şekilde pay üzerinde bir ipotek tesis edilmişse sonrasında taşınmazın tamamı üzerinde ipotek tesis edilemez.

 

 

İpotek Sözleşmesi

MADDE-1: İşbu belge ile, ……….. İli, ……….. İlçesi, ……….. Mahallesi, ……….. asfaltlı mevkii, … pafta, ……….. ada, ….. parselde bulunan ………. m²’lik arsanın …../….. paylı … kat …. no.lu meskenini ipotek etmek suretiyle, belirtilen şartlar altında ……….. Ltd. Şti.’ne temiinat oluşturmayı ve belirtilen şartların tapu siciiline kaydedilmesini talep etmekteyim.

MADDE-2: ………’nin ………..’ne olan borcun teminatını oluşturmak üzere, yapı malzemesinden doğan borçların keşidecisi, cirantası ve kefili sıfatı ile imzalanan bono ve çeklerin yanı sıra, protesto olan ve karşılığı olmayan bono ve çekler ile taahhütlerden doğan borçlar dahil olmak üzere, ………. Ltd. Şti.’ne doğmuş ve doğacak tüm borçlarmdan ………. TL (……….) kadar olan kısmı ile ilgili sözleşme veya yasal reeskont faizleri, mahkeme masrafları, icra masrafları, vekâlet ücretleri ve diğer tüm masrafları teminat olarak göstermeyi taahhüt ederim.

MADDE-3: Türk Medeni Kanunu madde 777 hükümleri çerçevesinde, ipotek edilen taşınmazın mütemmim cüzleri ve teferruatlarının da bu ipotek kapsamında olduğunu kabul ve taahhüt ederim.

MADDE-4: İpotek edilen taşınmazın borcun tamamından sorumlu olduğunu ve borcun tamamı ödenmeden ipoteğın fekki talep edilemeyeceğini kabul ve taahhüt ederim.

MADDE-5: ………..’nin borçlarından herhangi biri vadesinde ödenmezse, vadesi gelmemiş tüm borçlarının muaccel olacağını ve bu durumda ipotek bedelinin, tüm masrafları ile birlikte ipotekli gayri menkulümün ve eklentleri ile mütemmim cüzü ve de müştemilatlarından satılarak satış bedelinin ………. Ltd. Şti.’ne ödenmesini kabul ve taahhüt ederim.

MADDE-6: İşbu ipoteğin mevcudiyeti, ……….’nin ……….’ne karşı şirketin bono ve çeklerinden dolayı aciz vesikası almasına, haciz yolu ile icra-i takibe geçmesine veya iflas yolu ile takip yapmasina engel teşkil etmeyeceğini kabul ederim.

MADDE-7: Temerrüt durumunda vuku bulan tariihteki reeskont faizini kabul ve taahhüt ederm. Ancak bu reeskont faizi aylık %..’den az olamaz. Reeskont faiz miktarı kanuni sınırlardan fazla olamaz. Bu konuda yaşanılacak ihtlaflar sonucunda açılacak dava masrafları taraflarca ortakça karşılanacaktır.

MADDE-8: ……….. İli, ……….. İlçesi, ……….. Mahallesi, ……….. Sokak, Bina No: ……., Daire No: ….. adresiime yapılacak tebligatın şahsıma yapılmış tebligat olacağını beyan ederim. Farklı adrese yapılan tebligatlar geçersiz nitelikte olacaktır.

(Yukarıdaki maddelerde yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır. Yukarıda kişinin kendi özel durumuna ilişkin yer almayan husus mevcut ise özel olarak o konu ile ilgili bir madde eklenmelidir.)

MADDE-9: Taraflar arasında oluşabilecek ihtilaflarda, …………… Mahkemeleri’nin ve icra dairelerinin yetkiili olduğunu kabul ve taahhüt ederim.

İşbu belge, …/…/… tarihinde ……….. adresinde yapılmış olup; taraflar arasında geçerlii ve bağlayıcı bir anlaşma niteliğindedir. Taraflar, belirtilen şartlara uymak üzere karşılıklı olarak kabul ve taahhütte bulunurlar.(…../……../……)

İSİM-SOYİSİM          İSİM-SOYİSİM

İMZA       İMZA

 

Benzer Sorulan Sorular

İpotek sözleşmesi nedir?

Bir taşınmazda ipotek kurulması için, alacaklı ve taşınmaz maliki arasında, malikin taşınmazını belirli bir alacağın teminatı olarak gösterme taahhüdünü içeren bir ipotek akdi düzenlenir. İpotek sözleşmesi Tapu Sicil Müdürü huzurunda resmi senet olarak düzenlenir.

 

İpotek nedir örnek?

İpotek; bir alacağın, teminat gösterilerek güvence altına alınmasını ifade eder. İpotek çoğunlukla bankalardan alınan kredilerde karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse bir banka herhangi bir şahsa kredi verirken ödemenin geri teminatı olarak bir gayrimenkulün ipoteğini temin eder.

 

İpotek sözleşmesi nereden alınır?

İpotek hakkının kurulmasına yönelik sözleşmenin resmi şekilde yapılması gerekmektedir. Sözleşmeyi düzenlemeye yetkili resmi makam tapu müdürlüğüdür, noter huzurunda yapılan ipotek sözleşmesi geçerli değildir. Bu sözleşmenin akabinde ipotek hakkı tapuya tescil ettirilmelidir.

 

İpotek sözleşmesi resmi şekle tabi midir?

Aksi halde yapılan sözleşme geçersiz olur. Şu halde TMK m. 856 uyarınca bir taşınmaz rehni olarak ipotek sözleşmesinin de resmî şekilde ve tapu memuru tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

 

İpotek kaç yıl geçerli?

İpotek süreli ve süresiz olarak kurulabilmektedir ancak kredi ve sözleşmenin şartlarını belirleyen bankalar ve kredi kuruluşları süreli ipotek koydurmayı tercih etmemekte, kredi kullanan vatandaşların ise buna itiraz etme şansı olmamaktadır.

 

İpotek otomatik kalkar mı?

Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.

 

İpotek ne zaman sona erer?

Borcun ifa edilmesi halinde, ipotek hakkı sona erer ancak tapu kütüğünden terkin yolu ile kaldırılıncaya kadar varlığını şekli olarak devam ettirir21. Alacağa bağlı bir hak olan ipoteğin herhangi bir sebep ile geçersiz olması, bağlı olduğu alacağın varlığını etkilememektedir.

 

İpoteke faiz işler mi?

Ana para ipoteğinin kapsamına asıl borç miktarı dışında, faizler ve takip masrafları da dahildir (MK m.875). Bu sebeple ana para ipoteğinde, üst sınır ipoteğinde olduğu gibi, ipoteğin paraya çevrilmesinde taşınmazın faiz ve giderleri de karşılayıp karşılamayacağı endişesi söz konusu olmaz.

 

Sık Sorulan Sorular

Daireye ipotek nasıl konulur?
İpotek limiti nedir?
İpotek harcı nereye ödenir?
Tapuya neden ipotek konur?
Tapu ipotek işlemi ne kadar sürer?
İpotekli ev satılır mı?
Tapu ipotek harcı ne kadar 2024?
İpotek sözleşmesi nereden alınır?
Noterde ipotek işlemi yapılır mı?
Kaç çeşit ipotek vardır?
İpotek kaç günde kalkar 2024?
Tapu ipotek harcı yüzde kaç?
Tapu üstündeki ipotek nasıl kaldırılır?
İpotek kaç yıl geçerli?
Ev üzerindeki ipotek ne zaman kalkar?
Tapu intikal ücreti 2024 ne kadar?
Tapuda ipotek nedir?
2 milyonluk evin tapu masrafı ne kadar 2024?
Ev ipotekli iken satış yapılır mı?
E-devletten ipotek nasıl bakılır?
İpotek Sözleşmesi Örneği 2024-2025

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir