Şiddet Nedeniyle Boşanma 2024-2025
Şiddet boşanma sebebi olup, evlilik birliğini bitiren, taraflar arasındaki saygı ve sevgiyi yok ederek , tazminat talepli boşanma sebeplerinden biridir. Evlilik birliğinin Türk Medeni Kanunu kapsamında belirtilen genel veya özel sebepler çerçevesinde evlilik birliğinin sona erdirilmesidir. Boşanma hukuku ise evlilik birliğinin sonlandırılma talebi ile başlayıp evlilik birliğinin mali sonuçları ile varsa müşterek çocukların durumunun belirlenmesini düzenleyen hukuktur. Şiddet boşanma sebebi olarak sayılmaktadır. Çünkü, evlilik birlikteliği içerisinde bireylerin birbirine karşı fiziki, psikoloji ve sosyal açıdan saygılı olması gerekmektedir. Bu noktada bir eş tarafından diğerinin vücut bütünlüğüne zarar veren eylemler fiziksel şiddet olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla şiddet sebebiyle evlilik birliğin temelden sarsılacak ve şiddet boşanma sebebi olacaktır.
Boşanma davasında şiddet vakıasının en önemli kanıtı darp raporudur. Şiddet uygulayan eş hakkında şikayet hakkı kullanılmışsa, şikayete ilişkin işlemler de boşanma davasında kanıt olarak kullanılabilir. Darp raporu veya eş hakkında bir soruşturma bulunmasa da, eşe yönelik şiddet tanık beyanları ile de ispatlanabilir. Tanık, şiddet eylemini doğrudan görmüş, eylem sırasında sesleri duymuş veya eylem sonrası mağdur eşte şiddetin fiziksel izlerini görmüş olabilmektedirler.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Ülkemizde benimsenen kanunlara göre boşanma konularına bakan yetkili mahkemeler aile mahkemeleridir. Fakat yaşanılan yerde eğer aile mahkemesi bulunmuyorsa, dilekçe asliye hukuk mahkemelerine verilir. Başvuru şahsen ya da vekalet verilen bir avukat aracılığıyla yapılması gerekmektedir.
Şiddet nedeniyle açılan boşanma davalarında genellikle şiddet gören kişiden darp raporu alması beklenmektedir.
Şiddete maruz kalan kişinin durumu ispat edemediği hallerde şahitlerin ifadesine başvurulabilmektedir.
Boşanmanın gerçekleşmesi için şiddetin illa fiziksel olması gerekmez. Psikolojik şiddet kavramı da Medeni Kanun’da farklı bir şekilde ele alınmaktadır.
Şiddet Nedeniyle Boşanma Durumunda Mal Paylaşımı
Türk Medeni Kanunu 236. Md. , “zina veya hayata kast sebebiyle boşanma durumunda hakim, kusurlu eşin artık değerdeki payını vicdana uygun olarak azaltılmasına yada tamamen kaldırılmasına hükmedebilir” biçimindedir. Bu açık düzenleme uyarınca, mal rejiminin tasfiyesi, sayılan nedenlere dayalı boşanmanın neticesinde meydana geliyorsa, yargıç zina yada diğer taraf eşin hayatına kast etmiş tarafın katılma alacağı hakkını azaltabilir veya bütünüyle sona erdirebilir. Bu vaziyette ağır kusurlu taraf eş katılma payı alacağından mahrum kalır.
Dava Süreci Nasıl İlerler?
Aile içi şiddet sebebiyle boşanma davası vetiresi, şiddetten mağdur olan eşin dava dilekçesini ya aile mahkemesine veyahut asliye hukuk mahkemesine teslim etmesi ile başlamaktadır.
Boşanma davası çekişmeli boşanma türü olacağından, duruşmalarda avukatlar tarafları temsil edebildiği gibi kendileri de bulunabilinmektedir.
Dava hâkimi, duruşmada tarafları dinledikten sonra belrileyeceği bir tarihe duruşma günü atar.
Bu zaman zarfında belge ve kanıtları inceleyen hâkim, bunlarin geçerliliğini ve resmiyetini kontrol eder. Varsa duruşma tarihinde tanıkları da dinleyen hâkim, davanın şiddet sebebi ile açılmasından ve mağduru korumak amacıyla daha kisa sürede boşanmayı neticelendirmeye çalışır.
Hâkim boşanma hükmü verirken, mevcutsa manevi ve maddii tazminat istemlerini de değerlendirerek, tazminatlarla alakalı hükmünü de verir.
Taraflar hâkimin kararını temyize götürmezlerse, karar kesiinleşir.
Karar temyize götürülürse temyiiz neticesinde verilen karar kesinleşir.
birden çok evlilik de TCK m. 230’da suç olarak düzenlenmiiştir. Buna göre, evli olmasına rağmen başkası ile evlenme işlemini yaptıranlar, kendisi evli olmamakla birlikte evli olduğunu bildiği bir kimse ile evlilik işlemi yaptıranlar ve aralarında evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında cezai yaptırım öngörülmüştür.
Eşlerden birinin aile hukukundan doğan bakım veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumu da TCK m. 233/1 kapsamında suç teşkil edecektir. Kocanın hamile olduğunu bildiği eşini terk etmesi, yine aynı maddenin 2. fıkrası kapsamında ceza yaptırımına bağlanmıştır.
Şartların gerçekleşmesi halinde psikolojik şiddet, TCK m.96 kapsamında eziyet suçuna, TCK m.106 kapsamında tehdit suçuna yahut TCK m.107 kapsamında şantaj suçuna da vücut verebilir.
Boşanma davaları bakımından görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesi’nin kurulmadığı yerlerde boşanma davalarına aile mahkemesi sıfatı ile bakmakla görevli olan Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır. Boşanma davası bakımından yetkili mahkeme eşlerin son 6 ay, birlikte oturdukları yer mahkemesiidir.
Sık Sorulan Sorular
Darptan dolayı boşanma
Boşanma davasında şiddetin ispatı Yargıtay
Fiziksel şiddet bosanma Yargıtay kararı
Şiddet nedeniyle boşanma Dilekçesi
Boşanmada psikolojik şiddetin ispatı
Çocuğa şiddet boşanma sebebi mi
Fiziksel şiddet sebebiyle boşanma Dilekçesi
Şiddet hangi boşanma sebebine girer?
Boşanmada şiddet nasıl ispat edilir?
Şiddetten dolayı boşanma ne kadar sürer?
Şiddet nasıl ispatlanır?
Eşini döven erkek ne ceza verilir?
Şiddet uygulayan kocaya ne ceza verilir?
Evlilikte şiddet uygulayan bir eş varsa ne yapılabilir?
Eşe karşı şiddet şikayete bağlı mı?
Eşinin şiddet gören erkek ne yapmalı?
Bir erkek karısına neden şiddet uygular?
Eşimden psikolojik şiddet görüyorum ne yapmalıyım?
Kadına şiddetin cezası kaç yıl 2024?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.