Çarpıp Kaçan Araç – Olay Yeri Terk
Çarpıp kaçan araç olayı, sorumluluktan kurtulma amacıyla yapılan ve trafik kazalarında sık yaşanan kazalardandır. Kaçan araç sürücüsünün, zarar görenin, hasardan sorumlu kişinin kim olduğunu ispatlar delilleri elde etmesini engellemek için yaptığı eylemi korumak hukuk düzenine aykırılık teşkil edecektir.
Olay yeri terk, bir trafik kazasından sonra olay yerinden ayrılmak anlamına gelir. Trafik kazaları, maddi ve/veya manevi zararlara neden olabilen ciddi olaylardır. Bu nedenle, kazadan sonra olay yerinden ayrılmak, kazaya karışan diğer kişilerin zararlarının belirlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını zorlaştırabilir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Nedir?
Maddi hasarlı trafik kazası, karayolları üzerinde en az iki aracın karıştığı ölüm ve ya yaralanmanın görülmediği kazalardır. Bu tür kaza sonrasında önemli olan iki husus bulunmaktadır. Bunlardan biri araçların trafik sigortasının bulunup bulunmadığıdır. Sigorta şirketleri sürücünün kazadaki sorumluluk oranına göre ödeme yapmaktadır. Diğer bir dikkat edilen husus ise kaza sonrasında hemen tutulan Kaza Tespit Tutanağıdır.
Sürücü olay yerinden ayrılmış ancak daha sonra polise müracaat ederek kazayı bildirmiş ise,
Kaza anında, kaza yapan karşı taraftan korkup, can güvenliğinden endişe ederek olay yerinden uzaklaşmış ise,
Kazanın meydana geldiği yerde durmak başkaca kazalara yol açacağı için olay yerinden daha uygun bir yere aracını götürmüş ise,
gibi durumlarda sigortanın karşı tarafa ödediği tazminatı olay yerini terk eden sürücüden geri almasına yasal imkân bulunmamaktadır.
Trafik Kazasında Şikayet Süreci Ne Kadar Sürer?
Şikayet, suça konu eylemin soruşturulmak üzere yetkili makama bildirilmesinden ibarettir ve bu işlem olayı içeren bir Şikayet Dilekçesi ile yapılmalıdır. Şikayetin yapılmasından itibaren Cumhuriyet savcısı soruşturma başlatır ve 3 ay ile 6 ay arasında değişen sürelerde ve olayın niteliğine göre iddianame tanzim edilerek yargılama için mahkemeye sunulması mümkündür. Ancak tazminatın talep edilmesine dair maddi hasarlı kazalarda süre kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıldır.
Çarpıp Kaçmalı Kaza ve Mağdur İçin Önemli Hususlar
Başvuru yönteminin böyle olduğu çarpıp kaçmalı yada olay yeri ayrılmalı kazalarda mağdur şahıslar için önemli olan bir kaç husus bulunmaktadır.
Kazaya tanık olan şahısların varlığı
Doğru plaka alımı (sorguda marka renk uyumu)
Kaza yerini gören kamera varlığı
Tam çarpma noktasının tespiti
Araç üzerindeki hasarın düzgün fotoğraflanması
Yol gün hava durumu
Kazanın oluşumu bu süreçte tam tayin edilmiş olsa da kazada mağdur şahsın yüzde yüz haklı olduğunu söylenemez. Çarpıp kaçan idari yönden para cezası yada kazanın boyutuna göre de adli yönden ceza alır. Ancak bu trafik kazasında da tam kusurlu olduğu anlamına gelmez. Müracaatçı kendine göre haklı olsa da değerlendirmede esas alına KTK ve yönetmelik maddelerinin ihlal durumudur.
Meydana Gelen Hasar Kim Tarafından Karşılanır?
Trafikteki kazada suçlu tarafın sigortası karşı tarafın masrafını da karşılar. Ancak kazayı yapan belli değilse durum değişir. Çarpıp kaçan araç sürücüsü tespit edilemiyorsa aracın kasko sigortası olması önem taşır. Bu durumda kasko sigortası kazayı karşılayabilir. Kaza sonrası araç yerinden hareket edemeyecek kadar ağır hasar görmüşse yine sigorta firması ile irtibata geçilir ve aracın taşınması için kasko firması tarafından çekici temini sağlanır. Ayrıca, sigorta güvencesi olmayan kişiler için oluşturulan “güvence hesabı” da bir diğer alternatiftir. Eski adı “Garanti Fonu”olan güvence hesabından faydalanabilmek için kaza sonucunda yaralanma, sakatlanma ya da ölüm gibi durumların oluşması gerekir. Herhangi bir yaralanma, sakatlanma ya da ölüm söz konusu değilse polis ya da jandarmaya ve kasko şirketine başvurularak zarar temini talep edilir. Maddi hasarlarda kasko sigortası hasarı karşılar. Bu da kasko sigortası yaptırmanın önemini gösterir. Ancak maddi hasar çok büyük değilse kasko sigortasını kullanmamak daha avantajlı olabilir. Kullanılmayan kasko bir sonraki seneye hasarsızlık indirimi olarak yansır.
Trafik kazalarına karışanlar ile ilgili kurallar:
Madde 81 – Trafik kazalarına karışanlar:
a) Hareket halinde iseler trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, kaza mahallinde trafik güvenliği için gereken tedbirleri almak,
b) Kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar var ise bu kaza trafiği,can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğun saptanmasında yararlı olacak kanıt ve izler dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemek,
c) Kazaya karışan kişiler tarafından istendiği takdirde kimliğini, adresini, sürücü ve tescil belgesi ile sigorta poliçe tarih ve numarasını bildirmek ve göstermek, (3)
d) Kazayı; yetkili ve görevli memurlara bildirmek, bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak,
(e) Sürücüsü, mal sahibi veya ilgili kişilerin bulunmadığı sırada araç, eşya veya yüklere zarar veren sürücüler, zarar verdikleri araç,eşya veya mülkün sahibini veya ilgili kişileri bulmak, ilgilileri bulamadakları takdirde durumu tespit etmek ve zarar verilen şey üzerine yazılı bilgi bırakmak, ilgili zabıtaya en kısa zamanda bilgi vermek, Zorundadırlar.
Yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler. (Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.)
Sık Sorulan Sorular
Kazada olay yerini terk etmek asli kusur mu?
Maddi hasarlı trafik kazasında olay yeri terk cezası ne kadar?
Trafik kazalarında olay yerini terk rücu sebebi mi?
Olay yerinden ayrıldıktan sonra tutanak tutulur mu?
Kazadan 1 hafta sonra tutanak tutulur mu?
Kazadan kaç gün sonra şikayetçi olunur?
Trafik kazasında şikayetçi olmazsa ne olur?
Trafik kazasından kaç gün sonra dosya açılır?
Trafik kazası davası kaç ayda sonuçlanır?
Olay tutanağı ne zaman tutulur?
Geçmişe dönük tutanak tutabilir mi?
Hangi şartlarda tutanak tutulur?
Hangi durumlarda tutanak tutulur?
Maddi hasarlı trafik kazasında olay yeri terk cezası
Maddi hasarlı trafik kazasında olay yerinden kaçmak 2024
Sürücünün olay yerini terk etmesi
Olay yeri terk rücu
Yaralamalı trafik kazası olay yeri terk
Kasko olay yeri terk
Olay yerini terk etme cezası
Olay yeri terk Yargıtay kararları
Olay yerinden ayrıldıktan sonra tutanak tutulur mu?
Görev yerini terk etmenin cezası nedir?
Olay yerini terk rücu sebebi mi?
Arabaya vurdum kaçtım ne olur?
Dur ihtarına uymama cezası ne kadar?
Kazadan kaç gün sonra şikayetçi olunur?
Aracıma çarpıp kaçtılar ne yapmam gerekiyor?
Kazadan 1 hafta sonra tutanak tutulur mu?
Çarpıp Kaçan Araç – Olay Yeri Terk