Adli Sicil Kaydı Nasıl Temizlenir?
Adli sicil kaydı, bir kimsenin mahkumiyetinin olup olmadığının anlaşılması için konulmuş olan kayıt sistemine denir. Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, sosyal hayatta kişileri doğrudan etkileyebilen bir niteliğe sahip olduğundan bu kayıtların tutulması ve kanun çerçevesinde silinme koşulları oluştuğunda silinmesi büyük önem arz eder. Örneğin iş başvurularında başvurucunun adli sicil kaydı işe alımda önemli bir kıstas olarak göze çarpmaktadır.
Adli Sicil Nedir?
Adli sicil kayıtları Adalet Bakanlığı Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü merkezi tarafından tutulur. Adli sicilde bulunanlar, kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirleri ile mahkumiyet bilgileridir. Bu mahkumiyet, güvenlik ve ceza tedbirleri hakkındaki kararlar Türk mahkemelerinde verilebileceği gibi yabancı mahkemede verilen kararın ülkemizde tanınması şeklinde de sicile kaydı yapılabilir. Sicile aşağıda yer alan bilgiler dahil tüm adli sicil bilgileri kaydedilir ve bilgisayar ortamına aktarılır. Sicile kaydedilen kararlar şunlardır:
Türk mahkemeleri tarafından kesinleşen mahkeme kararları
Türk vatandaşları hakkında yabancı ülke mahkemelerinde verilen ve Türkiye’de tanınan mahkumiyet kararları
Türkiye’de suç işlemiş olan yabancıların kayıtları
Adli sicil merkezi adli sicil ve mahalli adli sicil olarak ikiye ayrılır. Merkezi adli sicil; adli sicil kayıtlarının güncelleştirilmesi, düzenlenmesi, düzeltilmesi ve mahalli sicillere ulaştırılması ile görevlidir. Mahalli adli sicil ise, bulunduğu yerde adli sicil bilgilerinin bilgisayara girilmesi, bu bilgilerin merkezi adli sicile aktarılması ve merkezi adli sicilden bilgilerin alınıp şahıs ve kurumlara iletilmesi ile görevlidir.
Sicile İşlenen Suçlar Nelerdir?
Adli Sicil Kanunu’na göre hangi suçların adli sicile kaydedileceği belirlenmiştir. Bu suçlar şunlardır:
– Kesinleşmiş mahkumiyet kararları
– Mahkumiyet kararının infaz edildiğine dair bilgiler
– Ertelenen hapis cezaları
– Adli para cezaları
– Seçenek yaptırımlar
– Belirli hakların kullanılmasına ilişkin getirilen kısıtlamalar
– Sürücü belgesinin alınması kararı
– Afla tahliye edildiğine ilişkin kayıtlar
Adli Sicile Kaydedilmeyecek Bilgiler
Adli sicil kaydı ve arşiv sistemine dahil edilmeyecek bilgiler aşağıdaki gibidir:
Disiplin suçları ve sırf askerî suçlara yönelik mahkûmiyet kararları
Disiplin ve tazyik hapsine ilişkin hükümler
İdari para cezasına yönelik hususlar
Disiplin suçları, doğrudan devlet memurlarını ilgilendiren hususlardır. Memurların yurt içinde veya yurt dışında, vazifesi esnasında yasaklanmış olan davranışları sergilemesi, ceza almasına neden olur. Bu bağlamda memurlar için verilen disiplin cezaları şu şekildedir:
Devlet memurluğundan çıkarılma
Kademe ilerlemesini durdurma
Kınama
Uyarma
Aylığın Kesilmesi
Bu cezalar; görev yerinde ahlaka aykırı davranış sergileme, amire saygısızlık, emirleri yerine getirmeme gibi suçlar için verilen hükümlerdir. Bu hükümlere dair bilgiler, adli sicil kaydına işlenmez.
Adli Sicil Kaydı Memuriyete Engel Teşkil Eder Mi?
Kasten işlenen bir suçtan kaynaklı olarak 1 yıl veya daha fazla süre zarfıyla hapis cezasına mahkum edilen kişiler bakımından memuriyete engel oluşacaktır.
Yine kasten işlenen bir suç hasebiyle 1 yıl veya daha fazla süre ile hapis cezasına mahkum edilen memur kişinin de görevi sona erecektir.
Mahkum edilen hapis cezası, adli para cezasına çevrilirse memuriyet engeli ortadan kalkacaktır.
Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 8. Maddesi uyarınca adli sicil bilgileri;
Mahalli adlî sicillerde Cumhuriyet başsavcılıklarınca,
Kaymakamlıklarca yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca,
Merkezî adlî sicilde ise Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce kayıtlar bulunmakta ve talep edilmesi halinde talep eden adına düzenlenmektedir.
Teknolojinin gelişimi ile birlikte e-devlet sistemi üzerinden barkodlu olarak da edinilebilmektedir. Bu belgenin geçerliliği de ıslak imzalı belge mahiyetinde olup hukuken doğuracağı sonuçlar e-devlet sistemi üzerinden edinilen belge içinde geçerlidir. E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama butonuna adli sicil belgesi sorgulama ekranına tıklayıp, ilgili evrakın ne amaçla kullanılacağına ilişkin soruya cevap verilmesi halinde sistem üzerinden adli sicil kaydınızı yani sabıka kaydınızı edinebilirsiniz.
Adli Sicil Kaydı Sildirme için Gerekli Belgeler
Adli sicil kaydını sildirme sürecinde gerekli olan belgeler şunlardır:
Başvuru Formu: Kişisel bilgileri içeren ve adli sicil kaydının silinmesi talebini barındıran resmi form.
Adli Sicil Kaydı: Mevcut adli sicil kaydının bir kopyası.
Yasal Şartların İspatı: Adli sicil kaydının silinmesi için gerekli yasal şartları karşıladığınızı gösteren belgeler.
Bu belgeler, başvurunun eksiksiz ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi için kritik öneme sahiptir.
Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) Ne Zaman Silinir?
Adli Sicil Kanunu maddelerine göre aşağıdaki durumlarda Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce, adli sicil kaydı silinerek Arşiv Kaydına alınır.
* Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,
* Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikâyetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,
* Ceza zamanaşımının dolması,
* Genel af,
*Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir
*Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Silinmesi
Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı, hukuki süreçlerde farklı anlamlara gelir. Adli sicil kaydı, mahkumiyet hükümlerinin ilk olarak yansıtıldığı kayıttır. Bu kayıt, mahkumiyet hükmü infaz edildikten sonra belli koşullar sağlandığında arşiv kaydına dönüştürülür. Arşiv kaydının silinmesi ise belirli şartlara bağlıdır.
Arşiv kaydının silinme süreci genellikle şu şekildedir:
Arşiv kaydına alınmış bir mahkumiyet hükmü, cezanın infazından sonra hükümlü tarafından başvuruda bulunularak mahkeme tarafından “Memnu Hakların İadesi” kararı alınırsa, bu durumda arşiv kaydı, arşive alınma koşullarının sağlandığı tarihten itibaren 15 yıl içinde silinebilir.
Eğer “Memnu Hakların İadesi” kararı alınmamışsa, arşiv kaydı, arşive alınma koşullarının sağlandığı tarihten itibaren 30 yıl içinde silinebilir.
Bunun yanı sıra, hükümlünün ölmesi veya suçun suç olmaktan çıkması gibi istisnai durumlarda da arşiv kaydının silinmesi mümkündür.
Adli Sicil Kaydım Var mı? Arşiv Kaydım Var mı? Nasıl Öğrenebilirim?
Adli Sicil Kaydınızın bulunup bulunmadığını e-devlet aracılığıyla sorgulayabilirsiniz. Arşiv kaydınızı sorgulayabilmek için özel yetki verilmiş avukatınız aracılığıyla başvuru yapmanız gerekmektedir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme – Sabıka Kaydı Sildirme Örnek Dilekçesi aşağıdadır ancak şunu unutmamak gerekir ki adli sicil-sabıka kaydı sildirme başvurunuzu alanında uzman bir ceza avukatı aracılığıyla eksiksiz bir şekilde yapmanız sizin için bu sürecin doğru yönetilmesini sağlayacaktır.
Sık Sorulan Sorular
E devletten adli sicil kaydı silinir mi?
Adli sicil kaydı kaç yıl sonra silinir?
Adli sicil kaydı nasıl temizlenir?
Af çıkınca adli sicil kaydı silinir mi?
Adli sicil kaydı sildirme Dilekçesi
UYAP adli sicil kaydı silme
e-devlet adli sicil kaydı sildirme tamamlandı
e-devlet adli sicil kaydı silme dilekçesi
e-devlet adli sicil kaydı silme nasıl yapılır
e-devlet adli sicil kaydı silme ne zaman sonuçlanır
Adli sicil kaydı sildirmek için gerekli evraklar
Adli sicil silme ve düzeltme talebi sonucu öğrenme
Adli Sicil Kaydı Nasıl Temizlenir?