Ziynet Davasını Kimler Açabilir?
Ziynet davası, kural olarak ziynet eşyası elinden rızası dışında alınan kimse tarafından açılabilir. Meselâ, eşinin fizikî şiddetine maruz kalıp evden ayrılan, hastaneye gittikten sonra ortak konuta dönemeyen, böylece evlilik birliği sırasında altınları bozdurulan ya da kayın hısımları tarafından ziyneti elinden alınan eş bu davayı açabilir. Ziynet alacağı davası kadın gibi erkek tarafından da açılabilir; ama uygulamada genellikle kadın tarafından açılmaktadır. Bahse konu davanın açılması için, tarafların eş statüsünde olmaları ise gerekmez.
Eşya Alacağı Boşanma Davası İle Talep Edilebilir Mi?
Esasen eşya alacaklarının bağımsız birer dava ile talep edilmesi en uygun yol olacaktır. Ancak uygulamada eşya alacaklarının boşanma ve mal rejimi davalarının içerisinde de talep edildikleri görülmektedir. Ancak eğer eşya alacağı talepleri boşanma davası içerisinde talep edilmişse eşya alacağına ilişkin taleplerin boşanmanın eki niteliğinde olmadığı unutulmamalıdır. Boşanmanın eki niteliğinde olmaması ile kast edilen boşanma davası açılırken alınan başvurma harcının eşya alacağı taleplerini kapsamadığı ve eşya alacağı taleplerine ilişkin olarak mahkemenin inceleme yapıp bir karar verebilmesi için nisbi harç ödenmesinin zorunlu bir koşul olduğudur. Aksi takdirde usulüne uygun bir şekilde açılmış eşya alacağı davasından söz edilemeyecektir.
Eşyalarının İadesi Davası (Düğün Takıları) Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kişisel eşyaların iadesine ilişkin davaların Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce veya sonra açılmasına bakılmaksızın Aile Mahkemesinde görülmektedir. Bu nedenle Aile Mahkemesi bulunan yerlerde Aile Mahkemesinde; Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Asliye Hukuk Mahkemelerinde davanın Aile Mahkemesi sıfatıyla görülüp karara bağlanması gerekmektedir.
Fakat Medeni Kanun döneminde boşanma gerçekleşmiş ise ve boşanma tarihinde taraflar arasında mal ayrılığı rejimi geçerli ise artık talep Borçlar Kanununa dayandığından davaya bakma görevi Asliye Hukuk Mahkemesine aittir. Aralarında dini nikah bulunan ancak resmi nikâh olmadan karı koca gibi yaşayan eşler arasındaki ziynet eşyası alacağına ilişkin taleplerde Türk Medeni Kanunu anlamında bir evlilik ilişkisi olmaması nedeniyle Aile Mahkemesinde değil de Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecektir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile düzenleme altına alınmış olup, genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin dava açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak ziynet eşyası davası boşanma davası ile birlikte açılırsa o halde boşanma davasında yetkili olarak belirlenen mahkemeler de işbu davanın açılmasında yetkili sayılır.
Ziynet Davası Ne Zaman Açılır?
Ziynet alacağı davasında davaya konu olan takılar var olduğu sürece dava açılabilir. Fakat davaya konu olan takılar somut olarak ortada yok ise dava süresi, boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Kişisel Eşyaların İadesi Davasında Zamanaşımı
Kişisel eşyaların iade edilmesi konusunda açılan davalar zamanaşımına tabi değildir. Yalnız ziynet eşyaları dava sırasında varsa davaya istihkak davası adı verilir. Bu tarz durumlarda düğün takıları aynen olduğu gibi bedel istenmesi olmadan talep edilebilir. İstihkak davalarında da zamanaşımı uygulanmaz. Ziynet eşyaları dava açıldığında kişilerin elinde değilse bedel talep edilebilir. Bedel talebi konusunda zamanaşımı süresi 10 senedir. Ziynet eşyası bedeli talebi davası tazminat davası şeklinde görülür. Davada bedel talebinde bulunulmuşsa, 10 senelik zamanaşımı süresi boşanma davasının kesinleştiği tarih ile başlar. Bu aşamada dikkate alınacak olan nokta, ziynet eşyası bedeli davasının açıldığı dava tarihi değil boşanma kararının kesinleştiği tarihtir.
Sık Sorulan Sorular
Kişisel eşyanın iadesi davası ne zaman açılır?
Boşanma surecinde ozel esyalar kanunen nasil alinir?
Eşya alacağı davası hangi mahkemede açılır?
Boşanmada kişisel eşyalar nelerdir?
Boşanınca evdeki eşyalar ne olur?
Kişisel eşyalar nelerdir?
Eşlerin kişisel malları nelerdir?
Çanta kişisel eşya mıdır?
Telefon kişisel eşya mıdır?
Ziynet Davasını Kimler Açabilir?