Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası - Azim HUKUK

Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası

Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası
6136 Sayılı Kanun’a muhalefetin cezası, 5 yıl ile 12 yıl arasında süreli hapis cezası ve 500 günden 5000 bin güne kadar adli para cezasını gerektirir. Bunun yanı sıra cezayı artıran ve azaltan birtakım haller de mevcuttur.

Ateşli silahlar ile bunlara ait mermileri satın alan, taşıyan ve bulunduran kişi hakkında 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezasına hükmedilir.

Bıçak veya benzer aletleri ülkeye sokan, sokulmasına aracılık eden, taşıyan ve taşınmalarına aracılık eden kişiler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına ve 200 günden az olmamak kaydıyla adli para cezasına hükmedilir.

Bıçak ve benzer aletleri, yasal sınırlar dışında satan, satmaya aracılık eden, satın alan, taşıyan ve bulunduran kişi hakkında 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına ve 25 günden az olmamak kaydıyla adli para cezasına hükmedilir.

 

 

Ruhsatsız Silah Taşıma Suçu Şartları Nelerdir?

Ruhsatsız silah taşıma suçu, Türkiye’de halkın güvenliğini tehdit eden önemli suçlardan biridir. Bu suçu işleyen kişiler, kanunlar karşısında ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Ruhsatsız silah taşıma suçu, ruhsatı olmayan bir silahın taşınması ya da taşıma ruhsatının süresi dolan bir silahın ruhsatının yenilenmemesi halinde oluşur. Kişinin kısa süreli ruhsatı olmayan bir silahı taşıması ya da fotoğraf çekinmek için eline alması halinde bu suç gerçekleşmez. Suçun gerçekleşmesi için aranan bazı şartlar bulunmaktadır ve bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

Ruhsatı olmayan ya da taşıma ruhsatının süresi bitip yenilenmeyen bir silah bulunmalıdır.
Ruhsatsız silahın zilyetliği failde olmalıdır.
Ruhsatsız silah, taşınabilir ve sağlam olmalıdır.
Ruhsatsız taşınan silah öldürmeye elverişli olmalıdır.
Suçun ispat edilebilmesi için ruhsatsız taşınan silahın ele geçirilebilmesi gerekmektedir.
Ruhsatsız taşınan silahın, öldürmeye elverişli olması gerektiğinden ve ruhsatının olmaması halinde cezalandırma yapılabileceğinden bahsetmiştik. Suçun oluşabilmesi için ruhsatsız silah fail tarafından taşınıyor olmalı yani zilyetliği failin elinde olmalıdır.

 

Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası - Azim HUKUK
Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası – Azim HUKUK

Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak

Kişinin konutunda ruhsatı olmayan silah bulundurması hapis cezası ya da idari para cezası uygulanmasına neden olmaktadır. Muhalefet suçu başlığı altında yer alan evde ruhsatsız silah bulundurma suçu cezası 1 yıldan 2 yıla kadar uzayan hapis cezası ile sonuçlanmaktadır. İdari para ceza olarak ise günlük en az 20 TL, en fazla 100 TL olmak üzere 25 gün ve 100 güne kadar uygulanmaktadır.

Suç oluşturan bu davranışın cezası 6136 sayılı kanunun 13. maddesinde yer almaktadır. İlgili kanun maddesinde yer alan açıklamalar:

‘Madde 13 –
Bu kanun hükümlerine muhalif olarak ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satanlar, satmaya tavassut edenler, satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında bir yıldan iki yıla kadar hapis ve 500 liradan 2.000 liraya kadar ağır para cezası hükmolunur’ şeklindedir.

 

Ruhsatsız Mermi Satın Alma, Bulundurma ve Taşıma Cezası

Yasalarımıza göre silah bulundurma ve taşıma ruhsatı olmadan mermi satın alma, bulundurma ve taşımak suçtur. 6136 sayılı Kanun md.13/1’e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ev veya işyerinde bulundurulan mermi sayısı mutat sayıda ise sanık md.13/4’ye göre cezalandırılacaktır. Buna göre hapis cezası 1 yıldan 2 yıla kadar olacaktır. Adli para cezası ise yirmibeş gün ile yüz gün arasında olacaktır.

Mermi sayısı pek az sayıda ise sanık md.13/3’e göre ceza alacaktır. Bu durumda hapis cezası altı aya kadar olacaktır. Adli para cezası ise 100 güne kadar olacaktır. TCK md.52 gereği beş günden aşağı adli para cezası verilemez. Bu nedenle mermi sayısının pek az olduğu durumlarda en az adli para cezası beş gündür.

Yargıtay mermi sayısına konusunda bir içtihat geliştirmiştir. Yargıtay’ın söz konusu içtihadına göre pek az sayıda mermi 50 ve daha az sayıdaki mermidir. Mutat sayıda mermi ise 51 ile 250 arasındaki mermidir. Mutat olmayan sayıda mermi ise 251 ile 5000 arasındaki mermidir. 5001 ve daha fazla mermi ise vahim nitelikte mermi sınıfına girecektir. Mermi sayısının vahim olması durumunda hapis cezası md.13/2’e göre beş yıldan sekiz yıla kadar olacaktır. Adli para cezası ise beş yüz günden beş bin güne kadar değişecektir.

 

Ruhsatlı Silah Kaybetme Cezası

Bulundurma Ruhsatlı Silah Yakalatma Cezası hakkında merak edilenler olurken bu tür bir durumda kalan kişilerin ruhsatsız silah taşıma suçundan haklarında adli işlem yapıldığı görülür. Bundan dolayı da bulundurma ruhsatı olanların mesken ya da işyeri olarak neresi için ruhsat aldılarsa silahları buradan dışarıya çıkarmamaları ya da nakletmemeleri gerekir. Bunun aksi bir davranış yapacakları zaman izin alınması gerekirken izin alınmadığı takdirde ruhsatsız silah taşıma suçu işlenmiş olur.
Ruhsatlı Silah Kaybetme Cezası söz konusu olduğunda ise bu durumun yetkili birimlere bildirilmesi zorunludur. Bulundurma ruhsatı alınacağı zaman meskende ya da işyerinde olmak üzere yetkili makamlara başvuru yapılır. Silah ruhsatları 5 yıl için geçerli olurken her 5 yılda bir yenilenmeleri gerekir. Yenilenecekleri zaman da belli bir miktar harç yatırılması zorunludur.

 

6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Suçlarında Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaşma

Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu, uzlaştırma kapsamında olan suçlardan değildir.

6136 sayılı yasaya muhalefet suçları, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından savcılık tarafından resen soruşturulur, bu suçlara dair herhangi bir şikayet süresi yoktur. Kamu davasına şikayetçi olarak müdahill olan herhangi bir kimse varsa bile şikayetten vazgeçme ceza davasının düşmesi sonucunu doğurmaz. Suç, dava zamanaşımı süresine riayet edilmek kaydıyla her zaman soruşturulabilir. Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamış veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucunu doğuran bir ceza hukuku kurumudur. 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

 

Sık Sorulan Sorular

Ruhsatsız silah Yakalatmanın cezası ne kadardır?
Bulundurma silah yakalanırsa ne olur?
6136 para cezası 2024 ne kadar?
Silahın Yatarı ne kadar?
Ruhsatsız Silah Bulundurma veya Taşıma Suçunun Cezası
Silahtan 4 yıl 2 ay ceza alan ne kadar yatar?
Silah kaçakçılığı kaç sene ceza alır?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir