CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK

Şartlı Tahliye Nedir?

Şartlı Tahliye Nedir?

Şartlı Tahliye Nedir?, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’u (İnfaz Kanunu) m. 107’ de düzenlenen bir infaz kurumu olan koşullu salıverilme diğer adı ile şartlı tahliye, hükümlünün hapis cezasının, kanunda belirlenen bir kısmını cezaevinde “iyi halli” olarak geçirmesi şartıyla, hapis cezasının geriye kalan kısmını denetim altında tutularak şartlı olarak cezaevi dışında infaz etmesinin sağlanmasıdır. Diğer bir anlatımla koşullu salıverilme; bir mahkumun cezaevinde yattığı sürenin belirli bir kısmını tamamlaması ve belirlenen şartları yerine getirmesi durumunda cezaevindeki kalan süresinin koşullu olarak sonlandırılmasıdır.

Koşullu Salıverme (Şartlı Tahliye) Nedir?

Koşullu salıverme veya şartlı tahliye, ceza infaz sisteminin bir parçası olarak, mahkumların belirli bir süre hüküm giydikten sonra cezaevinden belirli koşulları yerine getirerek önceden serbest bırakılmasıdır. Bu süre zarfında mahkumun gösterdiği davranışlar ve rehabilitasyon çabaları değerlendirilir ve belirli koşullar sağlandığında mahkum topluma geri dönebilir. Koşullu salıverme, hem cezaevlerindeki doluluk oranlarını azaltmayı hem de mahkumların topluma yeniden entegrasyonunu sağlamayı amaçlar.

Koşullu Salıverilme (Şartlı Tahliye) Şartları Nelerdir?

Koşullu salıverilme kurumundan yararlanmak isteyen hükümlüler, belirli şartları yerine getirmelidir. Bu şartları karşılamayanlar, koşullu salıverilme hakkından faydalanamazlar. İşte bu şartlar:

Cezanın Bir Kısmının Cezaevinde İnfaz Edilmesi: Hükümlü, cezasının belirli bir bölümünü cezaevinde infaz etmelidir.
Hükümlünün İyi Halli Olması: Hükümlü, cezaevi kurallarına uygun davranmalı ve topluma yeniden uyum sağlayabileceğini göstermelidir.
Mahkeme Kararı: Koşullu salıverilme, mahkeme kararıyla gerçekleştirilir.
Bu şartları karşılayan hükümlüler, koşullu salıverilme kurumundan yararlanabilir. Bu süreçte hukuki yardım almak faydalı olacaktır.

KOŞULLU SALIVERMENİN (ŞARTLI TAHLİYE) UYGULAMAYACAĞI HALLER NELERDİR?

Koşullu salıvermenin uygulanmayacağı bazı cezalar mevcuttur, bu cezalara bakmak gerekirse;

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitap, dördüncü kısım “Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar” başlıklı dördüncü bölüm, “Anayasal Düzene Ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlıklı beşinci bölüm, “Milli Savunmaya Karşı Suçlar” başlıklı altın bölüm altında yer alan suçlardan her birinin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkumiyet hali,
Koşullu salıvermenin kararının geri alınmasına dair kararlar,
İkinci kez mükerrirlere özgü infaz rejimin uygulanmasına karar verilen cezalar,
Disiplin hapsi,
Tazyik hapsi,
Zorlama hapsi,
Hapsen tazyik,
Doğrudan verilen adli para cezası ile 01/03/2008 tarihinden sonra işlenen suçtan dolayı verilen hapisten çevrili adli para cezasından çevrilme hapis cezaları olarak temel olarak sayılabilir.

Koşullu Salıverilme Kararının Geri Alınması?

Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, infaz hâkiminin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır (İnfaz Kanunu m.107/12).

Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün;

a) Sonraki suçu işlediği tarihten itibaren başlamak ve hak ederek tahliye tarihini geçmemek koşuluyla sonraki işlediği her bir suç için verilen hapis cezasının iki katı sürenin,

b) Yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde, bu yükümlülüklere uymama tarihi ile hak ederek salıverilme tarihi arasındaki süreyi geçmemek koşuluyla ihlalin niteliğine göre takdir edilecek bir sürenin,

Ceza infaz kurumunda aynen çektirilmesine karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilmez (İnfaz Kanunu m.107/13).

Koşullu Salıverme Kararını Kim Verir?

Koşullu salıverme kararını verme yetkisi mahkemelere aittir. Mahkeme, cezaevindeki hükümlüyü koşullu salıvermeye karar verir veya karar vermemeye karar verebilir. Bu karar, hükümlünün tutuklu veya hükümlü olarak bulunduğu ceza infaz kurumundaki ceza infaz kurulu tarafından uygulanır. Ceza infaz kurulu, hükümlünün koşullu salıverilmesine ilişkin şartları da belirler.

Koşullu Salıverme Kararının Geri Alınması Kararına İtiraz

Koşullu salıverilmenin geri alınması kararına itiraz edilebilir. İtiraz, CMK m.268’de belirlenen prosedüre göre yapılır. İnfaz Hakimliği’nin koşullu salıverilmenin geri alınması kararına karşı, infaz hakimliğinin bulunduğu yer Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebilir. İtiraz süresi, infaz hakimliği kararının tebliğinden itibaren 7 gündür.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

CEZA HUKUKU - AZİM HUKUK
CEZA HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir