Tüketici Davalarında Arabuluculuk 2024-2025
Tüketici mahkemesi, tüketici işlemlerinden veya tüketiciye yönelik uygulamalardan doğan ve parasal sınırı kanunda belirtilen miktarı aşan uyuşmazlıkları çözüme kavuşturan özel mahkeme niteliğinde bir ilk derece mahkemesindedir. Tüketici davalarında dava şartı olarak arabuluculuk; tüketici mahkemelerinde dava açılabilmesi için getirilen bir ön şarttır. Arabuluculuk alternatif çözüm yoluna başvuru, her tüketici davasında zorunlu dava şartı olarak düzenlenmemiştir.
Arabuluculuğun zorunlu dava şartı olarak uygulanmayacağı tüketici uyuşmazlıkları şunlardır.
Tüketici hakem heyetinin görevi kapsamına giren uyuşmazlıklar,
Tüketici hakem heyeti kararlarına itirazlar,
Bakanlıklar yahut diğer kamu kurumları tarafından açılan davalar,
Tüketici örgütleri tarafından açılan davalar,
Konut ve tatil amaçlı kullanılacak gayrimenkullere ilişkin tüketici uyuşmazlıkları.
Arabuluculuğun zorunlu dava şartı olarak getirildiği tüketici uyuşmazlıklarında, arabuluculuk son tutanağının dava dilekçesine eklenmesi zorunludur. İlgili tutanağın dilekçeye eklenmemesi halinde açılan davalarda taraflara belli bir süre verilip eksikliğin giderilmesi talep edilmektedir. Aksi halde dava usulden reddedilmektedir.
Tüketici Davalarında Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Giren Talepler
Tüketici Davalarında Zorunlu Arabuluculuk Kapsamına Giren Taleplerin belirlenebilmesi için her şeyden önce 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamının ve hangi tür uyuşmazlıkların tüketici mahkemelerinin görev alanına girdiğini tespit edilmesi gerekmektedir. Genel olarak tarafların üzerinde serbestçe taraf edebileceği ve belirli bir tazminat ve alacağı içeren talepler zorunlu arabuluculuğa tabiidir:
Kusurlu ve Ayıplı Gayrimenkul Tesliminden Doğan Tazminat ve Alacaklar
Kusurlu ve Ayıplı Ürün ve Hizmetten Kaynaklı Tazminat ve Alacaklar
Vekalet ( Avukatlık ) Sözleşmesi Kaynaklı Tazminat ve Alacklar
Tıbbi Malpraktis Kaynaklı Tazminat ve Alacaklar
Eser Sözleşmesi
Taşıma Sözleşmesi
Simsarlık Sözleşmeleri
Emlak Komisyonculuğu Sözleşmesi
Sigorta Sözleşmesi
Vekâlet Sözleşmesi
Bankacılık Sözleşmeleri
İnternet , bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere,
her türlü tüketici sözleşmesi ve hukuki işleminden doğan tazminat, alacak ve menfi tespit talepleri zorunlu arabuluculuğa tabiidir.
Tüketici Uyuşmazlıklarında Dava Açma Süresi
Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir. Arabuluculuğun sona ermesi, arabulucunun tarafların anlaşmaya varıp varamamalarını ve bunun nasıl sonuçlandığını gösteren bir tutanak düzenlemesi ile gerçekleşir. Düzenlenen bu tutanak taraflarca imzalanır, taraflar imzalamıyorsa arabulucu tarafından bunun sebebi belirtilecek şekilde kayıt düşülerek imzalanır ve belgelenir. Tarafların anlaşmaya vardıkları hususlarda daha sonradan dava açmaları mümkün değildir. Arabuluculuk son tutanağı, dava şartı arabuluculuk olan davalarda dava dilekçesinin ekine eklenmek, eklenmediyse mahkemece verilen süre içerisinde mahkemeye sunulmak zorundadır. Aksi durumda önce ihtar çekilecek daha sonra davanın, dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddi gündeme gelecektir.
Benzer Sorulan Sorular
Tüketici mahkemesi davalarında arabuluculuk zorunlu mu?
İşbu Kanun’un 59. maddesi ile 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un (“TKHK”) 73. maddesinden sonra gelmek üzere, 73/A maddesi ile tüketici davalarında dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu getirilmiştir.
Tüketici itirazın iptali için arabuluculuk zorunlu mu?
TKHK’ye eklenen arabuluculuk maddesi 31199 sayılı ve 28.07.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Düzenlemeye göre “Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda” arabuluculuk başvurusu zorunlu dava şartı haline getirilmiştir.
Tüketici davalarında arabuluculuk ücretini kim öder?
Arabuluculuk faaliyeti sonunda açılan davanın tüketici lehine sonuçlanması hâlinde arabuluculuk ücreti, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre davalıdan tahsil olunarak bütçeye gelir kaydedilir.
Tüketici mahkemesi için ne gerekli?
Tüketici Hakem Heyetine Başvuruda Dilekçenin Dışında Başka Bir Belge Gereklimi? Başvuruda dilekçeyle birlikte Ayıplı Mal veya Hizmette fatura, servis fişi, sözleşme, vb., Banka Dosya Masraflarında bankadan alınan dekont, hesap dökümü, vb. belgelerle başvurulması gerekmektedir.
Tüketici arabuluculuk ne kadar sürede sonuçlanmalı?
Dava şartı kapsamına giren iş davalarında ve tüketici uyuşmazlıklarında 3+1 haftada, dava şartı kapsamına giren ticari davalarda ise 6+2 haftada arabuluculuk görüşmeleri sonuçlanmalı ve son tutanak düzenlenmelidir.
Tüketici davalarında arabuluculuk zorunlu mu?
Dava şartı olan arabuluculuk müessesesi 28/7/2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu hale getirilmiştir.
Tüketici mahkemesi avukat gerekir mi?
Tüketici mahkemesi avukatı olarak belirtmemiz gerekir ki; bu davalarda önemli bir durumda tüketici hakem heyetleri olmaktadır. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Kanun koyucu tüketici davalarında avukat ile çalışma zorunluluğu belirtmemiştir.
Arabuluculukta anlaşamama halinde arabulucu ücretini kim öder?
Tarafların anlaşamaması halinde her iki tarafın ödemesi gereken iki saatlik arabuluculuk ücreti devlet tarafından karşılanır. Görüşmelerin iki saatten fazla sürmesi halinde iki saati aşan kısımların taraflarca ödenmesi gerekir.
Tüketici mahkemesi kaç günde sonuçlanır?
Tüketici hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir? Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabilir.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler her ne kadar Harçlar Kanunu’nda da yer alan yargılama harçlarından muaf tutulmuşsa da gider avansı ve delil avansı gibi yargılama giderlerinin yine de tüketici tarafından karşılanması gerekmektedir.
Tüketici arabuluculuk ücretini kim öder?
Tüketici uyuşmazlıklarında anlaşma durumunda tüketici tarafından ödenmesi gerekli arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Satıcı/sağlayıcı tarafından ödenmesi gerekli ücret kendi payı oranında Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanır.
Sık Sorulan Sorular
Tüketici mahkemesine nasıl başvurabilirim?
Tüketici mahkemesi avukat ücretini kim öder?
Tüketici mahkemesi ilk duruşmada ne olur?
Tüketici hakem heyeti olumsuz karar verirse ne olur?
Hangi tüketici davalarında arabuluculuk zorunlu?
Tüketici mahkemelerinde arabuluculuk ne zaman yürürlüğe girecek?
Örnek 14 arabuluculuğa tabi mi?
Hangi alanlarda arabuluculuk zorunlu?
Hangi itirazın iptali davalarında arabuluculuk zorunlu?
Tüketici menfi tespit arabuluculuk zorunlu mu?
2024 arabuluculuk Ücreti Ne Kadar?
Arabuluculukta avukat yüzde kaç alır?
Arabuluculuktan sonra 2 hafta içinde dava açılmazsa ne olur?
Tüketici mahkemesini kazandım şimdi ne yapmalıyım?
Tüketici mahkemesi kararı kesin midir?
Tüketici mahkemesine başvurmak için neler gerekli?
2024 dava açma ücreti ne kadar?
Tüketici davayı kaybederse harç öder mi?
Tüketici mahkemesi avukat gerekir mi?
Para iadesi yapmayan firma nereye şikayet edilir?
Tüketici hakem heyeti bilirkişi ücreti kim öder?
Açtığım davayı kaybedersem ne olur?
Tüketici davalarında arabuluculuk zorunlu mu?
Zorunlu arabuluculuk hangi davalarda 2024?
Tüketici arabuluculuk toplantısına katılmazsa ne olur?
Tüketici arabulucuya nasıl başvurulur?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.